Πολίτες Β' κατηγορίας και σε θέματα υγείας αυτοί της Βολισσού

Τρί, 18/05/2021 - 21:21

Σε κάθε αρμόδιο φορέα απευθύνεται με επιστολή του ο Πρόεδρος της Βολισσού Σωτήρης Παραδείσης, αναφερόμενος σε θέματα υγείας στην περιοχή, που παραπέμπουν τους κατοίκους της Αμανής στην Β΄ κατηγορία.

Αναλυτικά επισημαίνει στους κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Ελένη Κανταράκη, Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο» κ. Νικ. Ταναΐνη, Διευθυντή Κέντρου Υγείας Χίου, κ. Ηλία Θεοδωρόπουλο, Διευθυντή Κέντρου Υγείας Πυργίου, με κοινοποίηση στους κ. Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου, κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, Βουλευτή Χίου, κ. Κώστα Μουτζούρη, Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου, κ. Παντελή Μπουγδάνο, Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελή  Βρουλή, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, κ. Σταμάτιο Κάρμαντζη, Δήμαρχο Χίου, κ. Κυριάκο Ζωάνο, Αντιδήμαρχο Αμανής, κ. Κώστα Τριαντάφυλλο, Επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Αξιών» κ. Μανώλη Βουρνού, Επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Χίο» κ. Γιάννη Καραβασίλη, Επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος μπροστά» κ. Μάρκο Σκούφαλο,  Επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Χίου» κ. Μανώλη Στάθη, Επικεφαλής του συνδυασμού «Δίκτυο Πολιτών Χίου» κ. Ερμιόνη Φρεζούλη,  Επικεφαλής του συνδυασμού «Χιακή Συμπολιτεία» κ. Βιβή Ποταμούση, Δημοτική Σύμβουλο ΔΕ Αμανής

Αξιότιμοι, κυρία και κύριοι δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο να επανερχόμαστε σε θέματα τα οποία ενώ απασχολούν την περιοχή μας εδώ και δεκαετίες παραμένουν άλυτα.

Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο να αισθανόμαστε  ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των κατοίκων της περιοχής μας είναι επισφαλής.

Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπουμε την επίσημη πολιτεία να αντιμετωπίζει τους κατοίκους της Βολισσού και της ΒΔ Χίου γενικότερα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ακόμα και στα κρίσιμα θέματα της υγείας.

Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο να διαπιστώνουμε ότι απευθυνόμαστε σε «ώτα μη ακουόντων».

Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο να διαπιστώνουμε ότι κανένα από τα προβλήματα που έχουμε θέσει το τελευταίο διάστημα δεν επιλύθηκε. Αντίθετα έγιναν οξύτερα.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

• Καμία λύση δεν δόθηκε μέχρι τώρα στο θέμα του οδηγού του ασθενοφόρου. Η τύχη των ασθενών και των τραυματιών εξαρτάται από τη δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς.

• Η καθημερινή παρουσία γιατρού γενικής ιατρικής φαίνεται ότι αποτελεί πια παρελθόν, χωρίς ελπίδα να ξαναγίνει πραγματικότητα. Ακόμη και οι τακτικότερες επισκέψεις γιατρών γενικής ιατρικής παραμένουν όνειρο. Αντίθετα ολοένα και αραιώνουν περισσότερο.

• Το Ιατρείο της Βολισσού αποκαλείται μεν Πολυδύναμο, αλλά είναι ουσιαστικά μόνο κατ’ ευφημισμόν, αφού οι κενές θέσεις δεν καλύπτονται και τα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εκάστοτε αγροτικού γιατρού και του υποστελεχωμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

• Το αίτημα για τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στη Βολισσό δεν ικανοποιήθηκε αναγκάζοντας τους υπερήλικες κατοίκους  να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις (που ξεπερνούν και τα 100 χιλιόμετρα) στο άλλο άκρο της Χίου και να επωμίζονται το δυσβάστακτο κόστος του ταξί που πρέπει να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να μεταβούν στον τόπο εμβολιασμού.

• Αυτό που συμβαίνει τελευταία και αποτελεί τη σταγόνα που κάνει το ποτήρι  να ξεχειλίσει είναι η απόφαση των ιθυνόντων να μετακινούν κάποιες μέρες την αγροτική γιατρό της Βολισσού στη Χίο όχι για εξυπηρέτηση αναγκών υγείας (κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί) αλλά για συνταγογράφηση. Λες και χάθηκαν οι γιατροί από το κέντρο και πρέπει να την πληρώνουν οι κάτοικοι της απομακρυσμένης περιοχής μας.

• Ακόμη και για το απλό ζήτημα να δημιουργηθεί στέγαστρο για την προστασία του ασθενοφόρου από τον ήλιο και τη ρητίνη των πεύκων δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια.

Ο κοινός ανθρώπινος νους αδυνατεί να αντιληφθεί πως είναι δυνατόν η λύση αυτών των προβλημάτων που είναι ζωτικής σημασίας να χρονίζει και να προσκρούει σε ένα αδιαπέραστο τείχος γραφειοκρατίας.

Απαντήσεις, αλλά όχι επί της ουσίας,  έχουν δοθεί πάρα πολλές και ενδεχομένως θα δοθούν και σ’ αυτή την επιστολή. Ιδιαίτερη σπουδή για απαντήσεις επιδεικνύεται όταν υπάρξει κάποιο περιστατικό και δοθεί η ανάλογη δημοσιότητα.

Μέχρι τώρα ο κάθε φορέας από την πλευρά του αφού αναφέρει τα θέματα για τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα, κάνει λόγο για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και στα προσκόμματα που υπάρχουν για την επίλυση του κάθε προβλήματος.

Έτσι οι απαντήσεις δίνονται,  όλοι είναι βέβαιοι ότι έχουν ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν ανυπεράσπιστοι και ο κύκλος των θυμάτων διευρύνεται.

Νομίζουμε ότι θα πρέπει επιτέλους οι έχοντες την ευθύνη να παραμερίσουν τους αριθμούς και να δώσουν προτεραιότητα στην ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος.         Να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ανθρώπινη ευαισθησία. Να ενεργήσουν πρώτα ως άνθρωποι και μετά ως κρατικοί λειτουργοί.

Είναι ανάγκη να υπάρξει επιτέλους η απαιτούμενη πολιτική βούληση και να ξεπεραστούν νομοθετικά τα όποια εμπόδια.

Εκτός κι’ αν αποτελεί πολιτική επιλογή να εγκαταλείψουν αυτό τον τόπο οι κάτοικοι του. Αδυνατούμε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο. Αλλά κι’ αν συμβαίνει δεν θα τους κάνουμε το χατίρι.

 

                                                                             

Σχετικά Άρθρα