Χίος, Παρασκευή 10 Απριλίου

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Οι αιρετοί του Β. Αιγαίου απαιτούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 30/10/2019 - 13:20
Ηχητικό απόσπασμα: 

Η πρόκληση τεχνικής σύσκεψης για το ΕΣΠΑ στη Μυτιλήνη, από τη Διαχειριστική Αρχής, που έγινε  σήμερα παρουσία των περισσότερων δημάρχων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αποτέλεσε την ευκαιρία ώστε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να συγκλιθεί σύσκεψη για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Από τη Χίο, συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ξενάκης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο "Α" ανέφερε ότι συναποφασίστηκε σε πρώτη φάση να απαιτήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. 

"Δεν θα παρακαλέσουμε για λύσεις. Ζητούμε άμεσες ενέργειες", τόνισε ο αντιδήμαρχος, αναφέροντας ακόμη ότι ο ίδιος έθεσε προ των ευθυνών τους κατά τη διάρκεια της τεχνικής σύσκεψης για το ΕΣΠΑ, τόσο τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κο Σρόιτερ, όσο και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, για τα μέτρα ενίσχυσης των νησιών που είναι αντιμέτωπα με τις συνέπειες της συγκεκριμένης κρίσης.

"Πρέπει άμεσα να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό γιατί το μεταναστευτικό έχει ξεφύγει", δήλωσε λίγο αργότερα, επίσης  στο Ράδιο "Α", και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, υπό τον Περιφερειάρχη

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/04/2020 - 21:19

Στο δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα δημιουργίας καραντίνας, καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση την οποία και ψηφίσαμε σαν συνδυασμός.

Θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.

Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ).

Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" .

Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών).
Ηδη απο χθές η Πολιτική προστασία αυστηροποίησε στο μέγιστο την δυνατότητα μετακίνησης προς τα νησιά.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών.(Μόνο μεταφορά, όχι δημιουργία πλωτής δομής).

Διαφωνούμε με την χρήση ξενοδοχείων η κτιρίων γιατί η χρήση τους με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου συνεπάγεται ότι μετά την παρέλευση 14 ημερών οι νεοεισερχόμενοι θα οδηγούνται στην ΒΙΑΛ, γεγονός που εξυπηρετεί την περαιτέρω διόγκωσή της.Ο δεύτερος σημαντικότατος λόγος είναι η προστασία του ΓΝΧ .

Εμμένουμε επίσης στις ήδη έως τώρα ψηφισθείσες θέσεις του ΔΣ για το μεταναστευτικό.
Καταδικάζουμε την αδιαφάνεια και τις μεθοδεύσεις που έχουν μέχρι τώρα ακολουθηθεί απο το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.