"Το προσφυγικό σε καμπή" από την Χιακή Συμπολιτεία και τον "Άλλο Δρόμο"

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 27/11/2019 - 13:40

Τις θέσεις τους γύρω από το προσφυγικό ζήτημα παρουσίασαν σε κοινή τους συνέντευξη η δημοκρατική παράταξη «Χιακή Συμπολιτεία» και η περιφερειακή παράταξη «Άλλος Δρόμος», με κύρια αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά του Αιγαίου.

Ζούμε ήδη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χιακης Συμπολιτείας Δημήτρης Αντωνόγλου τονίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων μέσα στην λάσπη της ΒΙΑΛ.

«Πώς θα βγάλουν το χειμώνα αυτοί οι πεντέμιση χιλιάδες άνθρωποι, το εν τρίτο παιδιά;

Πώς θα επιβιώσουν χωρίς καμιά θέρμανση, χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής, με μόνη προστασία μουσαμάδες και υποτυπώδεις σκηνές;

Αν η κυβέρνηση δεν θέλει θύματα, πρέπει να μετακινήσει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ΒΙΑΛ στην ενδοχώρα, σε ανθρώπινες δομές μικρού μεγέθους, σε σπίτια, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Αν η τοπική αυτοδιοίκηση – περιφέρεια και δήμος – δεν θέλουν θύματα, πρέπει να πιέσουν με κάθε τρόπο για την επείγουσα μετακίνηση αυτών των ανθρώπων.

Αν η ίδια η κοινωνία δεν θέλει θύματα, πρέπει κάθε φορέας, οργάνωση και συλλογικότητα να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της, πρέπει με κάθε μέσο να πιέσει κάθε αρμόδιο για να δοθεί λύση άμεσα».

Κάθετα αντίθετος για την δημιουργία κλειστών κέντρων και ο εκπρόσωπος του Άλλου Δρόμου Στράτος Γεωργούλας  που  προσπάθησε να αποδημήσει τα επιχειρήματα περιφερειακής αρχής και κυβέρνησης για τα «κλειστά κέντρα» λέγοντας ότι  όλες οι διεθνείς μελέτες συμφωνούν ότι τα κλειστά κέντρα δεν μειώνουν τις ροές αλλά αυξάνουν τα κέρδη των διακινητών.

«Το πρόβλημα ουσίας είναι ένα: ο γεωγραφικός εγκλωβισμός στα νησιά. Υποκρισία ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συζητά την αλλαγή του νόμου 4555/2018.

Το πρόβλημα το φαντασιακό (περί δήθεν εποικισμού κ.λπ.), τα ποσοτικά στοιχεία το διαψεύδουν. Αναπαράγεται και γιγαντώνεται για να συσκοτίσει την αλήθεια ότι νησιώτες και πρόσφυγες έχουν κοινά συμφέροντα. Αν το καταλάβουμε η δύναμη μας θα είναι μεγάλη».

Τα επόμενα βήματα:

• Όχι στο περιφερειακό συμβούλιο. Αποστολή απόφασης σε κυβέρνηση.

• Οργάνωση δράσεων στα νησιά που θα αποτρέψουν δημιουργία φυλακών /κλειστών κέντρων με συνδρομή περιφέρειας

Επιβάλλεται να παρθούν αμέσως μέτρα για: Ανθρώπινες συνθήκες σε πρόσφυγες που ήδη υπάρχουν στα νησιά, γρήγορες διαδικασίες ασύλου, ταξιδιωτικά έγγραφα». .

 

 

 

 

 

 

vionoyme_mia_anthropistiki_krisi_sto_nisi_mas

Σχετικά Άρθρα