Χίος, Κυριακή 29 Μαρτίου

"Το προσφυγικό σε καμπή" από την Χιακή Συμπολιτεία και τον "Άλλο Δρόμο"

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 27/11/2019 - 13:40

Τις θέσεις τους γύρω από το προσφυγικό ζήτημα παρουσίασαν σε κοινή τους συνέντευξη η δημοκρατική παράταξη «Χιακή Συμπολιτεία» και η περιφερειακή παράταξη «Άλλος Δρόμος», με κύρια αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά του Αιγαίου.

Ζούμε ήδη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χιακης Συμπολιτείας Δημήτρης Αντωνόγλου τονίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων μέσα στην λάσπη της ΒΙΑΛ.

«Πώς θα βγάλουν το χειμώνα αυτοί οι πεντέμιση χιλιάδες άνθρωποι, το εν τρίτο παιδιά;

Πώς θα επιβιώσουν χωρίς καμιά θέρμανση, χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής, με μόνη προστασία μουσαμάδες και υποτυπώδεις σκηνές;

Αν η κυβέρνηση δεν θέλει θύματα, πρέπει να μετακινήσει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ΒΙΑΛ στην ενδοχώρα, σε ανθρώπινες δομές μικρού μεγέθους, σε σπίτια, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Αν η τοπική αυτοδιοίκηση – περιφέρεια και δήμος – δεν θέλουν θύματα, πρέπει να πιέσουν με κάθε τρόπο για την επείγουσα μετακίνηση αυτών των ανθρώπων.

Αν η ίδια η κοινωνία δεν θέλει θύματα, πρέπει κάθε φορέας, οργάνωση και συλλογικότητα να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της, πρέπει με κάθε μέσο να πιέσει κάθε αρμόδιο για να δοθεί λύση άμεσα».

Κάθετα αντίθετος για την δημιουργία κλειστών κέντρων και ο εκπρόσωπος του Άλλου Δρόμου Στράτος Γεωργούλας  που  προσπάθησε να αποδημήσει τα επιχειρήματα περιφερειακής αρχής και κυβέρνησης για τα «κλειστά κέντρα» λέγοντας ότι  όλες οι διεθνείς μελέτες συμφωνούν ότι τα κλειστά κέντρα δεν μειώνουν τις ροές αλλά αυξάνουν τα κέρδη των διακινητών.

«Το πρόβλημα ουσίας είναι ένα: ο γεωγραφικός εγκλωβισμός στα νησιά. Υποκρισία ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συζητά την αλλαγή του νόμου 4555/2018.

Το πρόβλημα το φαντασιακό (περί δήθεν εποικισμού κ.λπ.), τα ποσοτικά στοιχεία το διαψεύδουν. Αναπαράγεται και γιγαντώνεται για να συσκοτίσει την αλήθεια ότι νησιώτες και πρόσφυγες έχουν κοινά συμφέροντα. Αν το καταλάβουμε η δύναμη μας θα είναι μεγάλη».

Τα επόμενα βήματα:

• Όχι στο περιφερειακό συμβούλιο. Αποστολή απόφασης σε κυβέρνηση.

• Οργάνωση δράσεων στα νησιά που θα αποτρέψουν δημιουργία φυλακών /κλειστών κέντρων με συνδρομή περιφέρειας

Επιβάλλεται να παρθούν αμέσως μέτρα για: Ανθρώπινες συνθήκες σε πρόσφυγες που ήδη υπάρχουν στα νησιά, γρήγορες διαδικασίες ασύλου, ταξιδιωτικά έγγραφα». .

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 29/03/2020 - 20:23

Τα νεότερα στοιχεία για τα κρούσματα και τον αριθμό των θυμάτων από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.    

Ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά, τα περισσότερα στην Αττική, ενώ σημειώθηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 38, εκ των οποίων 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες. Επιπλέον, 69 άτομα νοσηλεύονται διασωληνομένα στη ΜΕΘ. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 71 έτη, ενώ είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά έχουν γίνει 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι. Το 5% των νοσούντων χρειάζεται εντατική θεραπεία. «Αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Παγκοσμίως έχουν σημειωθεί περισσότερα από 684.000 κρούσματα, περισσότεροι από 32.000 θάνατοι και πάνω από μισό εκατ. άνθρωποι νοσούν, ενημέρωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως το 15% των περιπτώσεων είχαν κακή έκβαση, σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα.

«Αυτοί που φτάνουν στη διασωλήνωση είναι κυρίως ηλικιωμένοι», προσέθεσε ο καθηγητής λέγοντας πως ο μέσος όρος των νοσούντων στην Ελλάδα είναι τα 66 έτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ο μέσος όρος παραμονής στις ΜΕΘ έχει παραταθεί και ο ελάχιστος χρόνος είναι οι 10 μέρες.

«Ας μη μας παραξενεύει… Οι θάνατοι είναι η τραγική κατάληξη μιας μάχης με ανίερο εχθρό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά το κρούσμα σε κλειστή δομή φιλοξενίας, ο καθηγητής είπε πως κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν στη δομή και διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους.

Σχετικά με τη χλωροκίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό δεξαμενών, ο κ. Τσιόδρα επέστησε την προσοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού, καθώς σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο.

Σε γενικές γραμμές τόνισε πως δεν ενδείκνυται η χρήση μη φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες.

«Προσοχή στην παραπληροφόρηση που μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», επεσήμανε ο καθηγητής.

Τέλος, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την χρήση ορού σε πέντε ασθενείς από τη νόσο του Covid-19 στην Κίνα.

Όπως είπε, 5 ασθενείς πήραν ορό από ασθενείς που ιαθήκαν στην Κίνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

«Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας δείχνει βραδύτερο αριθμό αύξησης από άλλες χώρες», είπε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας πως «ο κόσμος όπως τον ξέρουμε αλλάζει, οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη.»
 

Πηγή: skai.gr