Προτάσεις της Χιακής Συμπολιτείας για καθαρή ενέργεια

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Τετ, 12/01/2022 - 15:11

Ο Δήμος Χίου συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το σχεδιασμό του ενεργειακού μέλλοντος του νησιού. Η Χιακή Συμπολιτεία, που συμμετείχε στη σχετική ημερίδα και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, καλεί τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε  δημόσια και ουσιαστική διαβούλευση.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Ο Δήμος Χίου συμμετέχει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ευρωπαϊκό πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό του ενεργειακού μέλλοντος του νησιού. Στις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 1ο εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, μια συνδιοργάνωση του Δήμου Χίου με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση στο νησί (παραγωγή και κατανάλωση) πολύ περιληπτικά, καθώς και παραδείγματα νησιών που βρίσκονται ήδη στην τροχιά της καταγραφής των αναγκών, των υφιστάμενων υποδομών και των σχεδίων ενεργειακής μετάβασης. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που αποδεικνύουν στην πράξη ότι μια διαφορετική ενεργειακή πολιτική είναι εφικτή. Ως Χιακή Συμπολιτεία παρακολουθήσαμε και κάναμε παρέμβαση στην ημερίδα, τονίζοντας την αναγκαιότητα ουσιαστικής διαβούλευσης, με οργανωμένο τρόπο, με ολόκληρη την κοινωνία.

Και ενώ υποτίθεται ότι ο Δήμος Χίου μέχρι το Δεκέμβρη είχε ανοιχτή τη διαβούλευση στο συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται ότι δεν το έχουν αντιληφθεί οι φορείς του νησιού, καθώς μέχρι τώρα κανείς δεν έχει καταθέσει προτάσεις, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι.

Φυσικά, διαβούλευση δεν νοείται με την αποστολή προτάσεων με email, χωρίς να έχει δοθεί στη δημοσιότητα η έρευνα και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης (παρουσιάστηκαν οι γενικές καταναλώσεις, χωρίς εξειδίκευση ανά περιοχή και χρήση (π.χ. τουριστικός, βιοτεχνικός, οικιακός τομέας, κ.λπ.) και χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν ενημερωθεί φορείς και κάτοικοι για όλη αυτή τη διαδικασία. Ακόμα και το βίντεο της ημερίδας, αναρτήθηκε στη σελίδα του Δήμου, μετά από δική μας παρέμβαση.

Προφανώς η δημοτική αρχή Κάρμαντζη δεν σκοπεύει να ανοίξει πραγματικά τη συζήτηση και να διαβουλευθεί με φορείς και κατοίκους. Άλλωστε και στην αρχή της ημερίδας ο κ. Ζερβάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί η κοινωνία και να αποδεχτεί το όραμά μας (της δημοτικής αρχής δηλαδή), για να διορθωθεί στην συνέχεια από τους επόμενους ομιλητές. Φαίνεται λοιπόν να οδεύει στην επανάληψη των λαθών του πρόσφατου παρελθόντος (π.χ. βιολογικοί καθαρισμοί Καταρράκτη, Βολισσού, κ.λπ.). Η δυνατότητα αποστολής σχολίων και προτάσεων σε ένα email δεν αρκεί και δεν είναι διαδικασία διαβούλευσης.

Ως Χιακή Συμπολιτεία καταθέσαμε προτάσεις (εδώ: https://docdro.id/vVSQpSY), με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν έχουμε πρόσβαση στα αναλυτικά δεδομένα της έρευνας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι φορείς και κάτοικοι στο νησί. Αν η δημοτική αρχή δεν κατανοήσει τη σημασία μιας ολοκληρωμένης, συμπεριληπτικής διαδικασίας, θα βρεθούμε μπροστά σε αδιέξοδα που θα είναι επιζήμια για το νησί".

Συνημμένα αρχεία:

Σχετικά Άρθρα