Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Πρωτοχρονιάτικη πίτα με πολιτικά μηνύματα από το Εργατικό Κέντρο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 24/01/2019 - 06:09

Με την παρουσία των τοπικών αρχών, καθώς και πολλών εκπροσώπων των Εργατικών Σωματείων του νησιού μας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 23 Ιανουαρίου 2019, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εργατικού Κέντρου Χίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, η Λιμενάρχης Ειρήνη Αργύρη, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Γιάννης Βουράκης ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Μπελέγρης.

Πριν την κοπή πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των δύο νέων καθηγητών, Αντώνη Λενίτικα και Ευάγγελου Μπουλμέτη, που εντάχθηκαν στο δυναμικό του κοινωνικού φροντιστηρίου και στον Γιάννη Μανάρα, νέο πρόεδρο του Ιατρικού συλλόγου Χίου.
 

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Σερβιτόρων Κώστας Λίνας, αναφερόμενος στα γνωστά προβήματα των εργαζομένων ως πρώτων και μονίμων θυμάτων της λιτότητας.

 

Ο ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι το 2018 ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για τους εργαζομένους δίνοντας την δική του ευχή από καρδιάς, το 2019 να είναι μία χρονιά που θα λύσει προβλήματα, ειδικότερα για την τάξη των εργατών, για τον ιδρώτα, τον μόχθο, την επιβίωση τους, με το 2019 να δίνει ανάσα στους ίδιους.

Τονίζοντας ότι για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες εργασίας πρέπει όλος ο χιακός λαός να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, από την κεντρική εξουσία μέχρι την αυτοδιοίκηση, δίνοντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και των εργατών.

 

Ο Δήμαρχος Χίου ευχήθηκε με την σειρά του σε όλους τους εργαζόμενους του νησιού να έχουν για το 2019, καλύτερες συνθήκες εργασίας, με υγεία σε εκείνους και στις οικογένειες τους.

 

Μιλώντας στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δήλωσε  ευγνώμων για την προσέλευση των εργατικών σωματείων και των τοπικών φορέων, που παρευρέθηκαν στην κοπή της πίτας, με κύρια αναφορά του, στην βράβευση των δύο δασκάλων και του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά μας είπε, είναι στενά συνδεδεμένος με το Εργατικό Κέντρο, βοηθώντας το σε όλα τα χρόνια της κρίσης, τονίζοντας ότι η πίτα του 2019 έχει συμβολική σημασία, καθώς η σημαία του Εργατικού Κέντρου τα τελευταία 3 χρόνια είναι ο εθελοντισμός, μέσα από την δράση του κοινωνικού φροντιστηρίου και της σχολικής τσάντας.

Ο ίδιος κλείνοντας έδωσε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου και των μελών του, τις ευχές του στους υποψήφιους για τις εκλογές που έρχονται τον Μαΐο του 2019, με το μήνυμα ότι αν δεν είναι έτοιμοι να δώσουν το είναι τους για το νησί και τους κατοίκους του, να κάτσουν σπίτι τους.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 06/12/2019 - 06:28

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απόλυτα συνεπής με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις της- ότι θα συμβάλει με τις δυνάμεις της για τα προβλήματα που χρονίζουν- παρουσίασε έγκαιρα, χωρίς αιφνιδιασμούς, προτάσεις για επεξεργασία, όμως για άλλη μια φορά βρήκε την πόρτα κλειστή. Στον κόσμο της αριστείας που ζούμε, είναι προβληματικό και μεμπτό, από ότι φαίνεται,  να έχεις επεξεργαστεί και να καταθέτεις τεκμηριωμένες προτάσεις.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό όχι μόνο μην να έχουν θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις όλοι εκείνοι που λόγω θέσης όφειλαν να έχουν, αλλά να μην «προλαβαίνουν» καν να επεξεργαστούν ακόμα και την έτοιμη τροφή. Τους περισσεύει όμως ο επαναστατικός βερμπαλισμός. Αυτά συμβαίνουν σε όποιους συγχρωτίζονται με …μόνιμους επαναστάτες. Δηλώνουν με πολύ αυτοπεποίθηση δημόσια ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη. Όταν η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν απορροφηθεί σημαντικά κονδύλια, όπως 7 εκατ.€ στον τακτικό προϋπολογισμό, 38εκ € ταμειακά υπόλοιπα  στο ΠΔΕ από Εθνικούς Πόρους (κατά δήλωση του κ. Βαλσαμίδη, που υπερηφανεύτηκε για την …. αναποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης Καλογήρου) και 200 εκ. € που παραμένουν στα αζήτητα από το ΕΣΠΑ, όπως επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και στη πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Περιφέρεια.

Ποσά που κινδυνεύουν να χαθούν, σύμφωνα με την «απειλή» του Πρωθυπουργού στη πρόσφατη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες, όταν μίλησε για την ανάγκη για αποτελεσματικότητα και έργο. Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Είναι καιρός να εμπεδώσουμε ότι ανάπτυξη δεν είναι να μοιράζεις χρήματα στην εκλογική σου πελατεία, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πολλές-πολλές διαδικασίες. Οι πρακτικές αυτές μας έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε πτώχευση της χώρας ολόκληρης, αλλά ειδικά ως Περιφέρεια κυριολεκτικά στον πάτο της ΕΕ από πλευράς ανταγωνιστικότητας, παραγωγής, απασχόλησης και εισοδήματος.

Δεν μπορούμε πια να συνεχίζουμε να σφυρίζουμε …..επαναστατικά τραγούδια, ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το μεταναστευτικό.

Απαιτείται όραμα, στόχοι, διαβούλευση, σχέδιο, συνεργασίες και οργάνωση της δουλειάς. Τίποτα από αυτά δεν έχουμε δει από την Περιφερειακή Αρχή μέχρι τώρα.

Από τις προτάσεις που καταθέσαμε εμείς είναι μεταξύ άλλων :

  • Μια σειρά παρεμβάσεων στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας σημαντικών προϊόντων (πχ. λάδι, κρασί, αρωματικά φυτά, μέλι κλπ).
  • Ένα διαφορετικό πρόγραμμα στον τουρισμό που να υπερβαίνει την αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος και επαναλαμβανόμενη σημερινή πολιτική προβολής.
  • Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ που θα περιλαμβάνει δράσεις για χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό . Δράσεις που δεν έγιναν δεκτές, και ας μην είχαν προλάβει να στεγνώσουν οι δηλώσεις συμπαράστασης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες

Προτάσεις που, όπως φαίνεται, δεν έχουν θέση στον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής.  Σχεδιασμός που καθυστερεί επειδή περιμένει να εκδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών την εγκύκλιο για σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφέρειας. Τόσο υψηλή αυτοδιοικητική αγωνιστικότητα.

Προς το παρόν όμως, και με ευθύνη και άλλων παρατάξεων πέραν αυτής του Περιφερειάρχη, αφήσαμε για το απώτερο μέλλον το χτίσιμο ενός προϋπολογισμού, που να σχηματοποιεί έστω σε αρχικό στάδιο το πλαίσιο των παρεμβάσεων της νέας Περιφερειακής Αρχής. Αναβάλαμε για άλλη μια φορά τις αποφάσεις για σημαντικά θέματα όπως το Σχέδιο Δράσης του Τουρισμού και την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, αφού δεν δημιουργήθηκε η ελάχιστη συναίνεση μετά από λάθη και του Προεδρείου.  Λες και έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει τη δύναμη να κάνει προτάσεις που μπορούν να βγάλουν την Περιφέρεια από το τέλμα. Δεν έχει όμως τη δύναμη να τις επιβάλει. Επομένως ας περιμένουμε.

Σε ότι αφορά την προσωπική επίθεση της κας Αντωνέλλη στον επικεφαλής της παράταξης, που έρχεται μετά από ανάλογη επίθεση του κ.Χατζηκομνηνού στο προηγούμενο ΠΣ, μάλλον σχετίζεται με τον εκνευρισμό που τους δημιουργεί το γεγονός ότι η παράταξη μας έχει προτάσεις και ασκεί κριτική ουσίας αναδεικνύοντας τις δικές τους αδυναμίες. Καλό είναι να μάθει οτι προϋπολογισμός σημαίνει πάντα : στη βάση ενός προγράμματος" και όχι "μοιράζουμε" τώρα τα λεφτά και μετά θα δούμε το πρόγραμμα ". Εκτός αν αυτό που θέλει να μας πει είναι ότι "η πολιτική που θέλει να υλοποιήσει η αρχή Μουτζούρη απλά είναι χωρίς πρόγραμμα»?

Επίσης καλό είναι να μην ξεχνά η κα Αντωνελλη που κόπτεται για την Δημοκρατία ότι καμία εντολή άσκησης της πολιτικής του δεν έδωσε ο λαός στον κ. Μουτζουρη. Του έδωσε 10 συμβούλους και τον υποχρέωσε, ως επικεφαλής της περιφερειακής εκτελεστικής εξουσίας, σε συνεργασίες μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που παραμένει, έστω και κολοβωμένο από την «Νέα Δημοκρατία» της κας Αντωνέλλη, το αποφασιστικό όργανο.  .