Πρωτομαγιά με συγκέντρωση και στο Εργατικό Κέντρο

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 28/04/2023 - 12:24

Ξεχωριστή εκδήλωση από την ΑΔΕΔΥ, στις 11 το πρωί της Δευτέρας,  για την εργατική πρωτομαγιά οργανώνει το εργατικό κέντρο Χίου. Σε κάλεσμά του αναφέρει ότι "αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη ενώνουμε τις φωνές μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων."

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρός του, Κώστας Λίνας, θα παραμένουν στο χώρο τους για να τιμήσουν το "σπίτι του εργάτη" που είναι το εργατικό κέντρο, σημειώνοντας ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση της πλατείας, αλλά εκείνοι έχουν προγραμματίσει την ίδια ημέρα και την βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής για την πρωτομαγιά.

Ακολουθεί το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου:

"Πρωτομαγιά 2023: Αγωνιζόμαστε για έναν παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια, ανισότητες.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Δυστυχώς και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση. Αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Είναι εκείνοι που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους εδώ και χρόνια δυσβάσταχτα βάρη και μετά από 13 χρόνια κρίσης η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα. Μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ανεργία. Στην ανεργία στους νέους έχουμε το προνόμιο να είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη.

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η διερεύνηση σε βάθος, η απόδοση ευθυνών και η λήψη μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές είναι κεντρικό αίτημα της πρωτομαγιάτικης απεργιακής μας κινητοποίησης. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη ενώνουμε τις φωνές μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις

• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα

• Κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων

• Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό

• Προστασία του απεργιακού δικαιώματος

• Κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στον στραγγαλισμό συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων

• Ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας

• Δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών

• Επαναφορά κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης

• Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες και άμεση στελέχωσή του.

• Ενίσχυση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας (ΕΚΑΒ, Περιφερειακά ιατρεία Χίου)

• Δίκαιο φορολογικό σύστημα και ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων

• Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων

• Άμεση καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου

• Φθηνά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

• Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στο νησί

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά - Ζήτα η Εργατική Τάξη και οι αγώνες της.

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 - Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Χίου 11:00 π.μ.".

protomagia_me_sygkentrosi_kai_sto_ergatiko_kentro

Σχετικά Άρθρα