Ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση της ΛΑΣ για τον απεγκλωβισμό των ναυτικών

Τετ, 29/07/2020 - 06:43

Ψηφίστηκε ομόφωνα μετά από πρόταση της ΛΑΣ στο δημοτικό συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα όπως ακολουθεί:

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του και την αγανάκτησή του για  την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για χιλιάδες ναυτεργάτες που εγκλωβίστηκαν στα καράβια σε όλο τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης και των ναυτιλιακών εταιρειών.

»Από τη μια ο πολύμηνος εγκλωβισμός των ναυτεργατών έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής τους, ενώ αυξάνεται και η επικινδυνότητα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Από την άλλη λόγω των μη αντικαταστάσεων οι ναυτεργάτες, που δουλεύουν στα ποντοπόρα καράβια βρίσκονται σε πολύμηνη ανεργία, με ελάχιστους να παίρνουν έστω το υποτιθέμενο επίδομα ανεργίας, που είναι σε χαμηλότατο επίπεδο. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται  η  κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου και απολαμβάνουν επιδοτήσεις και κρατική στήριξη.

»Παρά τις ενέργειες και καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων το Υπουργείο αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση.

»Στο νησί μας, νησί ναυτεργατών, η κατάσταση χειροτερεύει τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις οικογένειές τους.

»Το ΔΣ Χίου απαιτεί  να σταματήσουν τώρα αυτές οι πολιτικές τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις ναυτιλιακές εταιρείες σε βάρος των ναυτεργατών. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (λιμάνια, ξενοδοχεία, αεροπλάνα), διασφαλίζοντας τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτεργατών και την προστασία της υγείας τους.

»Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας και καλούμε την ΚΕΔΕ και άλλους μαζικούς φορείς να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.»

 

Σχετικά Άρθρα