Χίος, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

Σε αναζήτηση ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής για τα νησιά

Συνεργασία Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με 3 Πανεπιστήμια
Τρί, 22/10/2019 - 16:27

Είναι η πρώτη φορά, που τουλάχιστον, που σε επίπεδο υπουργείου Ναυτιλίας, μπαίνει στο επίκεντρο η αναζήτηση πόρων για ειδικό τομεακό πρόγραμμα για τα νησιά, μέσω του ΕΣΠΑ.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής  Άγγελος Κότιος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης  και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Αθανάσιος Κουρεμένος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγητής Γιάννης Ψυχάρης, η Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ κυρία Αθηνά Φωκά, καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος του υπουργού κ. Μανώλης Κουτουλάκης. 

 

Στην σύσκεψη τέθηκαν οι βάσεις για την συνεργασία των παραπάνω φορέων, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για το νησιωτικό χώρο και να υποστηριχθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην κατεύθυνση αυτή. Στόχος της εθνικής αυτής στρατηγικής είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, συνεκτικού και ρεαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, μέσω της αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων με σαφή εδαφικό χαρακτήρα (territorial).

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης  επιβεβαιώθηκε η άμεση ανάγκη εκπόνησης  έρευνας η οποία θα αναδείξει το Κοινωνικό, Οικονομικό και Αναπτυξιακό Κεφάλαιο των νησιών, αναζητώντας αξιόπιστες απαντήσεις σε μείζονα ζητήματα όπως:

  • Τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του νησιώτη επιχειρηματία.
  • Οι βέλτιστες και ρεαλιστικές λύσεις σε έργα υποδομών στον τομέα ενέργειας, κυκλικής οικονομίας και υδάτων.
  • Ο μηχανισμός υλοποίησης πολιτικών στους παραπάνω τομείς
  • Η υποστήριξη των κοινωνικών νησιωτικών εταίρων.

 

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μετά το πέρας της σύσκεψης: «Είναι η πρώτη φορά τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που δρομολογείται πρωτοβουλία για αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Κανονισμών και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υιοθέτηση μιας δημόσιας πολιτικής για το νησιωτικό χώρο της πατρίδας μας, οφείλει να αναδεικνύει το ζωτικό, οικονομικό και αναπτυξιακό ρόλο της περιοχής, στο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η θάλασσα και τα νησιά της Ελλάδας πρέπει - και - θα αναδειχθούν από ουραγό, σε πρωταγωνιστή της ανάπτυξης του τόπου».

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 11/12/2019 - 18:40

«Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει σχέδια τα οποία στη συνέχεια δεν εφάρμοσε» τόνισε αρχικά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου όπου δόθηκε στις 11 το πρωί της Τετάρτης κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δημάρχους Λέσβου, Στρατή Κύτελη, Μυτιλήνης και Ταξιάρχη Βέρρου, Δυτικής Λέσβου. Στη συνέχεια ο κ. Μουτζούρης εξήγησε ότι από την εμπειρία του έχει δει ότι για όποιο έργο δεν υπάρχει τοπική συναίνεση τότε δεν επιβάλλεται. «Εμείς συμπαρατασσόμεθα με τις τοπικές κοινωνίες. Κατά τ’ άλλα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Είναι προφανές ότι οι διοικούντες βρίσκονται σε σύγχυση» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Για τις μη κινητοποιήσεις ο κ. Μουτζούρης ανέφερε:
«Ήταν το πρώτο βήμα αυτή η συνέντευξη Τύπου. Η αντίδρασή μας είναι η κλιμάκωση, δεν πήγαμε στο τελικό βήμα από την πρώτη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τους φορείς, παρίσταντο ο κ. Μυρσινιάς και ο κ. Παπαρίσβας που έλαβαν την απόφαση να κλείσουν και στη συνέχεια το ανέτρεψαν.»

Ας σημειωθεί ότι χτες ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Χατζηκομνηνός εκπροσωπώντας τον κ. Μουτζούρη συναντήθηκε με τον υπουργό, κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος από την πλευρά του περιμένει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

«Δείξαμε την αλληλεγγύη ως λεσβιακός λαός και τώρα δυστυχώς μείναμε μόνοι μας. Ο Δήμος Μυτιλήνης φιλοξενεί 20.000 κόσμο με ό,τι συνεπάγεται αυτό στα θέματα υγείας και ασφάλειας. Θέλησα ομόφωνα και με το Δημοτικό Συμβούλιο να δείξουμε ομοψυχία. Στη συνέχεια συνταχθήκαμε με την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά και αποφασίσαμε αυτά που κοινοποιήσαμε, Οι αποφάσεις μας είναι σαφέστατες και θα φτάσουν ως το τέλος, δεν θα σταματήσουμε και θα κλιμακώσουμε ως το τέλος, και μιλάω και ως πρόεδρος της ΠΕΔ», τόνισε ο κ. Στρατής Κύτελης παραθέτοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κύτελης ανέφερε ότι η βούληση του Δήμου Μυτιλήνης είναι να κλείσουν όλες οι δομές, αλλά και η Μόρια.

Αππό την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος αρχικά ευχαρίστησε τους εμπόρους, καταστηματάρχες και επαγγελματίες της Καλλονής που έκλεισαν ερμητικά την αγορά της Καλλονής και δεν υπάρχει ούτε καφές να πιουν. «Αυτό μας φορτώνει το βάρος για τις περαιτέρω ενέργειες. Δεν ήρθα να βάλω επαναστατικόμετρο εδώ, όμως» τόνισε επισημαίνοντας την ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου για «καμιά απολύτως δομή στο νησί της Λέσβου, και όχι μόνο στον δικό μας δήμο. Ξέρετε πολύ καλά ότι τον περασμένο μήνα αποφασίσαμε να κλείσουμε την μία παράνομη προσωρινή δομή. Μετά την έλευση του υφυπουργού κ. Στεφανή, συντοπίτη μας, κάναμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο». Καταλήγοντας μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι είναι ασόβαρη αντιμετώπιση η μη συμπερίληψη της τοπικής κοινωνίας και η επιβολή νέας δομής παρά τις τοπικές αποφάσεις «και αυτό ρίχνει την μπάλα, σ εμάς, στην αυτοδιοίκηση. Πιστεύω βέβαια ότι η αυτοδιοίκηση ασκεί μεταναστευτική πολιτική, αλλά δεν είναι ούτε τυφλή ούτε κουφή και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να συνεχίσουμε» τόνισε επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια θα μεταβεί στη συγκέντρωση που διεξάγεται από τις 11 το πρωί της Τετάρτης στην Καλλονή.

Πηγή: Στο νησί