Σενάριο "φαντασίας" η σύνδεση ΦΠΑ - Προσφυγικού

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ- ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ – ΧΙΟΥ – ΣΑΜΟΥ - Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Πέμ, 05/07/2018 - 10:04

Αντιπολιτευτικά κίνητρα πίσω από την ανακοίνωση των 5 Δημάρχων των νησιών που έχουν "χρεωθεί" με τον εγκλωβισμό προσφύγων - μεταναστών στα υπάρχοντα ΚΥΤ, βλέπουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Χίου, Σάμου και Β. Δωδεκανήσου, που σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν σενάριο φαντασίας τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με "ανταλλάγματα" στο προσφυγικό.

Αναλυτικά σημειώνουν:

"Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της Αντιπολίτευσης να παρουσιασθεί ότι τίποτε δεν γίνεται καλά από την Κυβέρνηση και αν κάνει κάτι καλό, κάτι άλλο κρύβεται, εντάσσεται και η επιστολή των δημάρχων των 5 νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Η εμμονή να παρουσιαστεί ως κακή εξέλιξη η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ γιατί –κατά την γνώμη τους- συνδέεται με «ανταλλάγματα» για το προσφυγικό είναι τουλάχιστον σενάριο φαντασίας και προφανώς δεν είναι αληθές.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας σε συνέντευξη του μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι : «δε θα ανοίξουν νέα κέντρα στα νησιά. Οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν δεν θα πάνε στα νησιά. Θα μείνουν, είτε στις δομές της ενδοχώρας, ή θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες ασύλου, ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους» και ότι: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά κι ο στόχος μας είναι έως τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχουν 10.000».

Η σημαντική βέβαια εξέλιξη, η οποία σκόπιμα κρύβεται και για αυτό και επιδιώκεται ως συνήθως «θολούρα και παραπλάνηση», είναι : το μεταφορικό ισοδύναμο και ο διπλασιασμός των κονδυλίων, που αποτελούν αλληλένδετα κομμάτια μιας συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής για τα νησιά, την οποία η Ν.Δ., ως κυβέρνηση, ούτε σχεδίασε ούτε διεκδίκησε ούτε, φυσικά, εφάρμοσε.

Να ενημερώσουμε βέβαια τους Δημάρχους, ότι αυτή η Κυβέρνηση επέλεξε να μην αγνοήσει το άρθρο 101 του Συντάγματος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών και μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους και πρώτη φορά μια κυβέρνηση επιτυγχάνει σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο την προάσπιση των δικαιωμάτων των νησιών.

Όσον αφορά στη ΝΔ που επένδυε στην καταστροφή γιατί δεν υπολόγισε ότι ποτέ δεν είχε σταματήσει η διεκδίκηση για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά, τώρα που διαψεύστηκαν επενδύουν στα προσφιλή τους, τον φόβο, τη μισαλλοδοξία και την ακροδεξιά ρητορική, υιοθετώντας τις ξενόφοβες και ρατσιστικές ρητορικές της φασιστικής ακροδεξιάς απευθυνόμενη στις ευάλωτες κοινωνίες των νησιών, ακόμη και μέσω των αυτοδιοικητικών δομών.

Ο δρόμος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της ΝΔ και όσων τους στηρίζουν είναι πλέον επικίνδυνος και οι διαχωριστικές γραμμές με την Αριστερά σαφέστατες και αποδεικτέες στην καθημερινότητα."

Σχετικά Άρθρα