Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

Σημαία μου για το προσφυγικό η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

Ανακοίνωση του Γρ. τύπου του Δήμου Χίου
Κυρ, 16/02/2020 - 21:03

Για μια ακόμη φορά η παραπληροφόρηση οργιάζει αναφορικά με τη θέση του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη ως προς το θέμα της κατασκευής της νέας υπερδομής στο νησί μας. Ως εκ τούτου επαναλαμβάνεται και διασαφηνίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι μέσα από σύννομες διαδικασίες ο  Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή έχουν θέσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  μοναδικό μπούσουλα όλων  των ενεργειών!

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο τούτου!

Και μολονότι το πρόβλημα στα νησιά μας είναι διαφορετικό, και αριθμητικά και χωροταξικά, ο Δήμαρχος Χίου σε πλήρη συνεννόηση με τους Δημάρχους των υπόλοιπων νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα καθώς και την Περιφερειακή Αρχή θα ακολουθήσει την τελική απόφαση ενεργειών που από κοινού υιοθετείται.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι το συμφέρον του τόπου μας και των ανθρώπων μας και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και θα κινούνται οι προσπάθειες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, χωρίς σκιές, καθαρά και ξάστερα όπως πάντα, στο παρόν και το μέλλον!

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Συνδυασμού "Χίος μπροστά"
Δευ, 30/03/2020 - 22:51

Πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ,για την επιστολή του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής προς τους Δήμους του ΒΑ Αιγαίου ,για υπόδειξη χώρων για την δημιουργία προσωρινών δομών νεοεισερχόμενων .
Συνεπείς με τις πάγιες θέσεις μας (λειτουργία μιας και μόνο μονάδας καταγραφής,κλείσιμο ΒΙΑΛ), θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση για το θέμα που τέθηκε, θεωρούμε ότι πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υπάρχει η ευρύτερη σύγκλιση στην οποιαδήποτε απάντηση προς το υπουργείο.
Είναι τεράστιο λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε τέτοιας δομής τύπου "καραντίνας" εντός του νησιού..Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ). Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" και ειδικά με άτομα άγνωστου ιατρικού ιστορικού και κατάστασης. Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών). Δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά αποτύπωση της ωμής πραγματικότητας να αναφερθεί ότι στην Χίο του πληθυσμού των 60000 ατόμων (με τους πρόσκαιρα παραμένοντες ) υπάρχουν λιγότερες θέσεις ΜΕΘ σε σχέση με αντίστοιχο πληθυσμό στην Ιταλία η οποία πλήττεται περισσότερο από την κρίση.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους που μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα όπως πρόσφατα ισχυρίστηκε το υπουργείο εκτός των νησιών.
Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη, η κατεπείγουσα διερεύνηση και προετοιμασία πλωτού η πλωτών μέσων κατάλληλα εξοπλισμένων με ιατρικές υποδομές και προσωπικό, τα οποία σε καθημερινή βάση (κινούμενα μεταξύ των 3 νησιών),θα χρησιμεύουν ως χώρος καραντίνας για τους φορείς (διαπιστωμένους και πιθανούς) καθώς και για νοσηλεία πιθανών νοσούντων από τον ιό και για την τάχιστη μεταφορά τους , σε αποστειρωμένο κατάλληλο περιβάλλον .