Στη συνάντηση Καιρίδη - Μουτζούρη λεπτομέρειες για τη γρήγορη βίζα Τούρκων στα νησιά

Παρ, 08/12/2023 - 13:03

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, χαιρετίζει την χτεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τη χορήγηση επταήμερης βίζας σε Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν δέκα νησιά μεταξύ αυτών και του Βορείου Αιγαίου. Μάλιστα λεπτομέρειες τις συμφωνίας θα συζητηθούν στην σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.

Το θέμα είχε τεθεί επανειλημμένα με δημόσιες δηλώσεις και αιτήματα προς τους αρμόδιους φορείς από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, που το κράτησε υψηλά στην επικαιρότητα ως αίτημα των τοπικών κοινωνιών των νησιών.

«Χαιρετίζω την χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την χορήγηση Βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν τα νησιά μας και εκφράζω την ικανοποίηση μου.

Είναι μια μεγάλη δικαίωση για την Περιφερειακή Αρχή και μένα προσωπικά, καθώς εδώ και μήνες, έχουμε «σηκώσει» το συγκεκριμένο θέμα, το θέσαμε επιμόνως και σε κάθε ευκαιρία στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και χαίρομαι που εισακουστήκαμε. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας», τονίζει σε δήλωσή του ο Κ. Μουτζούρης.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργος Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως εξήγησε ο υπουργός η βίζα αφορά έναν Τούρκο που θέλει πχ να πάει στην Χίο και δεν χρειάζεται να πάει στο προξενείο μας στην Άγκυρα ή την Σμύρνη μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες πχ συνέντευξη για να βγάλει τη βίζα Σένγκεν. «Μπορεί να το αποφασίσει το πρωί να πάει απέναντι στο Τσεσμέ να περάσει με το καραβάκι στη Χίο και επί τόπου στο τελωνείο του νησιού να βγάλει από τον Έλληνα αστυνομικό την βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας».

Πρόκειται όπως δήλωσε για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που μπαίνει πάνω στο διαβατήριο ενώ δεν μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού και έγινε για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η επικοινωνία των δύο λαών. 

«Είναι κάτι που το ήθελαν πολύ οι νησιώτες μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά ανέφερε πως αν λειτουργήσει σωστά και τηρηθούν οι κανόνες μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν και άλλα νησιά που έχουν κάνει παρόμοια αιτήματα. «Φέρνουμε τουρίστες που ήδη έρχονται», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο κ. Καιρίδης εξήγησε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι μέλος του Σένγκεν και για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εξαίρεση από τους πολύ αυστηρούς κανόνες του Σένγκεν πρέπει να έχει την συμφωνία των Ευρωπαίων. «Εκεί τα πράγματά δεν ήταν εύκολα γιατί οι Βορειοευρωπαίοι φοβούνται δεν θέλουν πιο εύκολη πρόσβαση για τους Τούρκους πολίτες εντός Σένγκεν», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως σήμερα συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο που δεν το είχαμε ποτέ στο παρελθόν: «Έχουμε πολλούς Τούρκους πολίτες που αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός μετά του Σύρους στη Γερμανία. Ενόψει λοιπόν των ευρωεκλογών το τελευταίο που θέλει η γερμανική κυβέρνηση ή υπόλοιποι βόρειοι είναι περισσότερη και ευκολότερη πρόσβαση για τους Τούρκους», ανέφερε ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα