Στηρίζουν την απεργία εργαζόμενοι στους δήμους και ιδιωτικοί υπάλληλοι

Συγκέντρωση αύριο στις 10.30 π.μ. στο Δημαρχείο Χίου
Τρί, 15/06/2021 - 10:47

Συμμετέχουν στην αυριανή απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι στους Δήμους αλλά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι Χίου, που μέσω των αντίστοιχων τοπικών σωματείων τους, δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ, στις 10.30 π.μ. έξω από το Δημαρχείο Χίου.

"Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, μόνιμοι και συμβασιούχοι, κλείνοντας τα αυτιά μας σε απειλές και τραμπουκισμούς, συμμετέχοντας όλες και όλοι στον κοινό αγώνα.

Όλες και όλοι συμμετέχουμε στην 24ωρη Απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 16 Ιουνίου, για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη.", αναφέρει το Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ Χίου και συνεχίζει:

«Αγωνιζώμαστε:

• Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα!

• Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ.

• Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου.

• Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

• Κατάργηση  όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις. Άμεση καταβολή των συντάξεων από το δημόσιο

• Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

• Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας. Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων . Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!"

 

Ακολουθεί  ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου:

"Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, χαιρετίζει την απόφαση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου να προκηρύξει απεργία στις 16 Ιουνίου 2021, τη μέρα ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΝΔ, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, τα παπαγαλάκια τους αλλά και τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Η επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη έδωσε το μήνυμα στην κυβέρνηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των ξενοδόχων κτλ, ότι το ν/σ δεν παίρνει διορθώσεις. Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να το πάρει πίσω. Δεν κουβεντιάζουμε πως θα διαλύσουμε τη ζωή μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

• Να μην ψηφιστεί και να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που βάζει ταφόπλακα σε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, που νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά, καταργεί το 8ωρο και την Κυριακή αργία και δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να μας απασχολούν περισσότερες ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

• Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στα αντεργατικά σχέδια που χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργίας, βάζουν νέα εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων με την προώθηση του ηλεκτρονικού φακελώματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Την επόμενη μέρα της απεργίας έδειξαν τον πανικό τους προσπαθώντας να υποτιμήσουν τους χιλιάδες απεργούς σ’ όλη την Ελλάδα. Έκαναν ότι δεν είδαν τους χιλιάδες εργαζόμενους που κατέκλυσαν τους δρόμους από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα. Ενώ από την άλλη κάνουν το άσπρο μαύρο προσπαθώντας να μας πείσουν ότι «το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταργεί το 8ωρο, αλλά το ενισχύει»! Ενώ από την άλλη λένε ότι είναι «εξυγχρονιστικό εναρμονισμένο με ότι προβλέπει η ΕΕ». Ας αποφασίσουν λοιπόν, αν ενισχύει το 8ωρο τότε δεν είναι εναρμονισμένο με τους νόμους της ΕΕ, γιατί το 8ωρο έχει καταργηθεί από την εποχή που τα κράτη μέλη ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το Μάαστριχτ. Αλήθεια ποιος θυμάται ότι η ομώνυμη Συνθήκη επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το 1992 με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ) και του Συνασπισμού (νυν ΣΥΡΙΖΑ);

Όσες αρνητικές ψήφους κι αν ρίξουν τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου στο έκτρωμα Χατζηδάκη, είναι όλοι τους υπόλογοι μιας και όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτές ακριβώς τις οδηγίες. Γιατί ακριβώς το σύστημα που υποστηρίζουν όλοι τους μετράει κέρδη και ανάκαμψη μέσα από τη διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα μέτρα που προωθούνται δεν συνιστούν πρόοδο, ούτε προστατεύουν τους εργαζόμενους, όπως προκλητικά αναφέρει η κυβέρνηση.

Δεν είναι σύγχρονο ούτε προοδευτικό εν έτη 2021 να απαιτείς από τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες πέραν του 8ωρου και μάλιστα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όταν πάνω σε αυτό το θεμελιώδης ζήτημα έγιναν τεράστιοι αγώνες και χύθηκε αίμα πριν 100 και πλέον χρόνια.

Πρόοδος δεν είναι να ζητάς από τους εργαζόμενους να δουλεύουν όλο και περισσότερο ενώ η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας θα έπρεπε να εξασφαλίζει το αντίθετο.

Δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε προοδευτικό να ζητάς από εργαζόμενους γονείς να δουλεύουν 10ωρα και δωδεκάωρα για να έχουν την «ευκαιρία» να ασχοληθούν με τα παιδιά τους στα ρεπό τους που θα είναι κομμάτια από την κούραση.

Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας!

Απαιτούμε να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό τερατούργημα, διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Απαιτούμε την κατάργηση:

• Του νόμου του 2011, τον οποίο καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε, αφού ενσωμάτωνε τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», δηλαδή το τσάκισμα του 8ωρου μέσα από τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης δουλειάς.

• Του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, που καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά.

• Των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

• Του «μίνι εργασιακού» της κυβέρνησης της ΝΔ που πέρασε μέσα στην πανδημία.

• Των νόμων που διαδοχικά επέβαλαν δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους και που σήμερα η κυβέρνηση γενικεύει για όλες τις Κυριακές σε δεκάδες ακόμα κλάδους.

Δεν υποχωρούμε!

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το τερατούργημα."

Σχετικά Άρθρα