Στις δομές φιλοξενίας στα νησιά Λέρο και Κω ο Μ. Σχοινάς

Δευ, 08/03/2021 - 09:49

Τις δομές φιλοξενίας στα νησιά Λέρο και Κω επισκέφθηκε το Σάββατο συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι κκ Μαργαρίτης Σχοινάς και Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκαν το ΚΥΤ Λέρου και στη συνέχεια, μετέβησαν στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μετεγκατάσταση της δομής. Σημειώνεται ότι, μέσα στο καλοκαίρι του 2021, θα τερματιστεί η λειτουργία του υφιστάμενου ΚΥΤ Λέρου.

Στη συνέχεια αναχώρησαν για να μεταβούν στη Κω όπου επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Κω, και θα ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης της υφιστάμενης Δομής.

Οι εν εξελίξει εργασίες στα δύο νησιά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων κλειστών/ελεγχόμενων δομών στα σημεία υποδοχής της χώρας και χρηματοδοτούνται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Η κυβέρνηση έθεσε δύο ξεκάθαρους στόχους: πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών εφαρμόζοντας μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και δεύτερον, την δραστική μείωση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Υποσχεθήκαμε στα νησιά μία ουσιαστική αποσυμφόρηση, η οποία εφαρμόζεται στην πράξη. Υποσχεθήκαμε επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Τα αποτελέσματα του 2020 δείχνουν ότι η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου είναι η δεύτερη ταχύτερη και πιο παραγωγική υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο στόχος μας είναι τα νησιά μας να μην βιώσουν ποτέ ξανά την κρίση των προηγούμενων ετών. Τους χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν στην Ευρώπη και μείνανε στο δρόμο στη χώρα μας, δημιουργώντας προβλήματα και για τους ίδιους και για τις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη να δημιουργήσουμε κλειστές ελεγχόμενες δομές, οι οποίες θα αποτρέψουν τις επιπτώσεις για τους κατοίκους των περιοχών. Πολύ θα θέλαμε να ελπίζουμε στο μέλλον ότι δεν θα υπάρχουν κρίσεις. Είναι ανεύθυνο, όμως, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη να σχεδιάζει, αγνοώντας ότι οι μεταναστευτικές ροές υπήρχαν εδώ και δεκαετίες και θα υπάρχουν και τις επόμενες δεκαετίες. Και με την επένδυση που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση, με τις υψηλές προδιαγραφές των νέων δομών, εγγυόμαστε στο μέγιστο βαθμό ότι δεν θα βιώσουμε ξανά τα ίδια. Θέλω να ευχαριστήσω και την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου που μας ζήτησε να προχωρήσουμε στη δημιουργία αυτών των δομών”.
 

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε τα εξής:

“Βρισκόμαστε με τον Υπουργό και φίλο, Νότη Μηταράκη, στην Λέρο και στην Κω, για να διαπιστώσουμε την πρόοδο των εργασιών για τα νέα κέντρα που χρηματοδοτούνται 100% από την Ε.Ε., με ένα ποσό 121 εκ. ευρώ, όπως αυτό και της Σάμου. Την τελευταία φορά, που ήρθα στην Κω, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. Υπήρχαν 15.000 άνθρωποι που κοιμούνταν στο λιμάνι. Η κοινωνία ήταν στα όρια της. Έξι χρόνια μετά, έχουμε 400 ανθρώπους στην Κω. Και είναι ευθύνη και της Ε.Ε. και της χώρας μας, να οργανωθούμε, τώρα, που είμαστε σε συνθήκες ομαλότητας, γιατί το πράγμα μπορεί να ξαναστραβώσει οποιαδήποτε στιγμή. Τα έργα που γίνονται και στην Κω και στη Λέρο, με την κοινοτική χρηματοδότηση, είναι μια εγγύηση και προστασία για το μέλλον. Σε καμία περίπτωση, η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να τα εκλάβει ως μια απειλή. Αντιθέτως, πιστεύω ότι είναι μια αφορμή, για να μπορέσουμε να οργανωθούμε και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη καλύτερα. Φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να φτιάξουμε τη στέγη του σπιτιού, επειδή σταμάτησε να βρέχει. Και αυτή είναι η δουλειά και προτεραιότητα μας. Επισκεφθήκαμε, βέβαια και τις υφιστάμενες δομές, στις οποίες η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη. Συγχαρητήρια σε όλους όσους δουλεύουν για αυτά τα μεγάλα έργα και φυσικά στον Υπουργό, τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος έχει προσωπικά επενδύσει πολλά σε αυτήν την προσπάθεια”.

 

 

Σχετικά Άρθρα