Στο 1.390.000 ευρώ το χρέος της ΔΕΥΑΧ στη ΔΕΗ!

Για "επιλογή" της επιχείρησης και όχι αδυναμία πληρωμής μιλά ο Πρόεδρος Β. Μυριαγκός, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν Μ. Βουρνούς και Γ. Κλιαμενάκης
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 24/09/2021 - 15:49

Σε 1.390.000 ευρώ ανέρχεται το χρέος της ΔΕΥΑΧ στη ΔΕΗ, χρέος που κατά τον Πρόεδρο της επιχείρησης, Βασίλη Μυριαγκό, δεν οφείλεται σε αδυναμία αποπληρωμής του αλλά σε πολιτική τακτική που επελέγη εν αναμονή ρυθμίσεων που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και προκειμένου να έχει η επιχείρηση ρευστότητα.

Τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ αναφέρθηκαν για πρώτη φορά  στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου της προηγούμενης Τετάρτης, από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Κλιαμενάκη, ο οποίος μάλιστα έχει ζητήσει αναλυτικά οικονομικά δεδομένα από τη ΔΕΥΑΧ, καταγγέλλοντας ότι σκοπίμως δεν του έχουν δοθεί απαντήσεις, επιρρίπτοντας προσωπικά την ευθύνη στον Πρόεδρο.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» σημείωσε ότι αναπάντητα παραμένουν επίσης ερωτήματα που έχει θέσει για τα ζητήματα που άπτονται των προσλήψεων, των προμηθειών και των αναθέσεων έργων.

Για το ζήτημα των χρεών στη ΔΕΗ, προβληματισμένος δήλωσε και ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος μέσω της «Α» σημείωσε ότι εξεπλάγην όταν άκουσε το Δήμαρχο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να αναφέρει ότι η ΔΕΥΑΧ «μπαίνει μέσα», αναφορά την οποία τη συνέχεια ανασκεύασε.

«Το ιλιγγιώδες ποσό των οφειλομένων στη ΔΕΗ γεννά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», σημείωσε ο κος Βουρνούς καλώντας τη ΔΕΥΑΧ να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο με γραπτή αναφορά για τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης, υπογεγραμμένη από τους αρμόδιους υπαλλήλους της, στο πνεύμα της διαφάνειας και της αποφυγής πανικού, λέγοντας ότι βασικό ζητούμενο είναι να παραμείνει υγιής η επιχείρηση.

«Η ΔΕΥΑΧ έχει μια συνέχεια και έχει μια εξαιρετική οικονομική υπηρεσία», απάντησε μέσω του Ράδιο «Α» ο Βασίλης Μυριαγκός σημειώνοντας -όπως προαναφέρθηκε- ότι σκόπιμα αυξήθηκαν τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ αναμένοντας σχετική ρύθμιση.

«Επιλέξαμε την πολιτική αυτή για να έχουμε ρευστότητα», ανέφερε και στη συνέχεια παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα λέγοντας ότι πριν από δύο χρόνια στο ταμείο της ΔΕΥΑΧ οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονταν στα 723.000 ευρώ, ενώ ανάλογο ήταν το ποσό που οφείλονταν την ίδια περίοδο σε ΔΕΗ και προμηθευτές.

«Τώρα το ταμείο η ΔΕΥΑΧ έχει 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Τα οφειλόμενα προς τη ΔΕΗ ανέρχονται στα 1,390 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τις οφειλές για προμήθειες φθάνουμε στα 1,6 εκ. ευρώ», σχολίασε σημειώνοντας ότι στα έσοδά τους τον επόμενο μήνα θα προστεθούν 420.000 ευρώ ως ενίσχυση για τις αφαλατώσεις, ενώ θα ακολουθήσει και διακανονισμός των οφειλών στη ΔΕΗ.

Καλούμενος να απαντήσει στις καταγγελίες Κλιαμενάκη που αφορούν την μη ενημέρωσή του, παρά τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει, ο κος Μυριαγκός επικαλέστηκε το φόρτο εργασίας των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΧ, που αδυνατούν να απαντήσουν -όπως είπε- σε γενικού περιεχομένου ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν τα οικονομικά δεδομένα ετών, ενώ τον παρέπεμψε στη “Διαύγεια” απ’όπου μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν προσλήψεις, προμήθειες και αναθέσεις έργων.

Σχετικά Άρθρα