Χίος, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Χρ. Καλογήρου για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Δελτίο Τύπου
Πέμ, 22/02/2018 - 14:15

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συμμετείχε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή κ. Μίλτου Κύρκου και του Συνδέσμου Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών (ΣΕΥΔΟ) με θέμα «ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης των καταστροφών». Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η κα. Καλογήρου αναφέρθηκε στα δεδομένα που συγκροτούν την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην εμπειρία από τις φυσικές καταστροφές με τις οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε «βρισκόμαστε σε αναμέτρηση».

Η Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η νησιωτικότητα καθιστά ιδιαίτερη τη διαχείριση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας και έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 2017 δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών Πολιτικής Προστασίας (πυρκαγιές, σεισμός, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις).  

Ειδικότερα, η Περιφερειάρχης είπε μεταξύ άλλων:

«Πάντα θα υπάρχει ανάγκη μιας συζήτησης με θέμα την “ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και διαχείριση των καταστροφών”.

Γιατί πάντα η πραγματικότητα θα μας υπερβαίνει και γιατί πάντα θα βρισκόμαστε πίσω από τα φυσικά φαινόμενα που κάθε φορά μπροστά τους φαίνεται η μικρή ή η μεγάλη αδυναμία μας.

Έχοντας επίγνωση αυτού του αντικειμενικού δεδομένου και γνωρίζοντας το ανεξέλεγκτο των καταστροφικών δεδομένων εμείς έχουμε μία υποχρέωση. Ευρισκόμενοι διαρκώς σε εγρήγορση, να βρισκόμαστε πάντα στο καλύτερο σημείο προπαρασκευής, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που αιφνίδια προκύπτουν.

Αν μου ζήταγε κάποιος να πω σε λίγε λέξεις για το πως βλέπω εγώ αυτό το θέμα που συζητάμε σήμερα, θα χρησιμοποιούσα το ζεύγμα των λέξεων εγρήγορση και προπαρασκευή, προπαρασκευή και εγρήγορση».

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κα. Καλογήρου έθεσε στον κ. Στυλιανίδη το θέμα της αποζημίωσης των ιδιωτών που η επαγγελματική τους δραστηριότητα έχει πληγεί από τον σεισμό, καθώς υπάρχει κενό στη νομοθεσία που τους αφήνει ακάλυπτους. Απαντώντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι είναι ζήτημα εθνικής αρμοδιότητας, παραπέμποντας για λύση στην Ελληνική Κυβέρνηση. 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 10/12/2018 - 17:53

Δύο εκπρόσωποι ναυτιλιακών Εταιρειών είπαν την πικρή αλήθεια στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου Χίου.

Τόσο ο Μάριος  Ηλιόπουλος όσο και ο Διονύσης Θεοδωράτος, ο δεύτερος μάλιστα εκπρόσωπος της Attica, που μονοπωλεί την γραμμή αν και ο ίδιος αρνήθηκε αυτό τον χαρακτηρισμό, καλώντας όποια άλλη εταιρεία θέλει να ρθεί στη γραμμή με τις ίδιες υποχρεώσεις χειμώνα  - καλοκαίρι και να φύγει η δική του, ακούγοντας την συνεχή επιχειρηματολογία για τον Λιμένα Μεστών είπε κάτι απλό και μια μεγάλη αλήθεια.

Το απλό κατ’ αρχήν ήταν ότι εφόσον αποφασιστεί η Εταιρεία του θα δρομολογήσει πλοίο στα Μεστά και το πέρα για πέρα αληθινό ήταν αυτό που δεν ξεστόμισε κανείς ντόπιος.

Η στήριξη του λιμένα Μεστών είπε ο Δ. Θεοδωράτος αφορά πρώτα απ’ όλα εσάς τους Χιώτες.

Θα στηρίξουν οι μεταφορικές Εταιρείες αυτό το δρομολόγιο, θα το στηρίξουν οι Χιώτες;

Αν δεν γίνει αυτό προφανώς το σχήμα δεν θα είναι βιώσιμο ή απλούστατα , αν και δεν το είπε ο εκπρόσωπος της Attica, καμιά εταιρεία δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα.