Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Στο πλευρό των μαθητών των ΕΠΑΛ το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων

Παρ, 28/09/2018 - 15:34

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, με ανακοίνωση που εξέδωσε, δηλώνει ότι  συμπαραστέκεται στον αγώνα των μαθητών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου, για να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα.

"Οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι, που προσπαθούν να ενισχύσουν τις γνώσεις στον τομέα που εργάζονται ή να εκπαιδευτούν σε μια νέα ειδικότητα.

Αυτή τη δυνατότητα στερεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που κατά τα άλλα πανηγυρίζει για την «έξοδο από τα μνημόνια». Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται στην καθημερινότητα που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι με τους μνημονιακούς νόμους να βρίσκονται εδώ, με τα χαμηλά μεροκάματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας κλπ. Καταφεύγει σ αυτήν την πρακτική θέλοντας να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές μέσα από τα ματωμένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού", αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου και συνεχίζει:

"Το κλείσιμο τριών ειδικοτήτων, μια στο ημερήσιο ΕΠΑΛ (Γεωπονίας) και δυο στο Εσπερινό (Οικονομίας και Διοίκησης, Γ Οχημάτων) στη Χίο αλλά και δεκάδες σε όλη την Ελλάδα, δείχνει ακριβώς την αδιαφορία της Κυβέρνησης για την εκπαίδευση των μαθητών. Χτυπάει κυρίως μαθητές εργατικών οικογενειών, αποκλείοντάς τους να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν, κάνοντας άνω κάτω τον προγραμματισμό τους, στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Το Σωματείο μας καταγγέλλει τις διαχρονικές πολιτικές που χτυπάνε την εκπαίδευση και πετάνε μαθητές έξω από τα σχολεία. Είναι γεγονός ότι έχουν σαν στόχο την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών για φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, κάνοντας ταυτόχρονα πλάτες στην ιδιωτική εκπαίδευση".

Καταλήγοντας το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους μαθητές να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους, μαζί με τους καθηγητές, γονείς και τους εργαζόμενους του νησιού διεκδικώντας το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 13/12/2019 - 15:02

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ  Α. Μιχαηλίδης έθεσε το  θέμα της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών των ομογενειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο βουλευτής ενημέρωσε την Επιτροπή για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά την διαδικασία της αναγνώρισής τους στην Ελλάδα. Τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει για την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης η απρόσκοπτη και άμεση αναγνώριση των τίτλων αυτών στην Ελλάδα.

Ο Α. Μιχαηλίδης διατύπωσε την πρόταση για την δημιουργία ειδικής διακομματικής ομάδας εντός της Επιτροπής η οποία θα μελετήσει το όλο ζήτημα, θα διαβουλευτεί με τους ενδιαφερόμενους και θα διατυπώσει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος πρόταση για νομοθετική και οριστική λύση του ζητήματος

Η πρόταση έγινε καταρχήν δεκτή από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αναστασιάδη και αναμένεται η επεξεργασία του ζητήματος αυτού το προσεχές διάστημα.