Στον ΟΗΕ το περιστατικό με τους 92 γυμνούς πρόσφυγες στον Έβρο

Δευ, 17/10/2022 - 11:01

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το περιστατικό με τη διάσωση των 92 ανθρώπων που είχαν αφεθεί εντελώς γυμνοί στις όχθες του ποταμού Έβρου, γνωστοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι «Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με την Frontex , διέσωσαν 92, συνολικά, παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά». 

Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Μηταράκης άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία κάνοντας λόγο για ένα ακόμη θλιβερό επεισόδιο στον Έβρο. «Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη Frontex οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, βρέθηκαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα. Βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος και θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου», είπε κατηγορώντας την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί μετανάστες.

Μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει και τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα κάνει έναν κύκλο επαφών. «Θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο», ανέφερε.

«Βλέπουμε μια προσπάθεια της Τουρκίας- επικοινωνιακά, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει...», είπε επίσης προσθέτοντας πως οι διασωθέντες έχουν δηλώσει ότι αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τους βοήθησαν να φτάσουν στα σύνορα. «Θέλω να σας πω ότι και οι 38 του Έβρου είχαν πει αντίστοιχα ότι η τουρκική στρατοχωροφύλακη τους πήγε στα σύνορα και τους πίεσε τότε να περάσουν προς την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μηταράκης στάθηκε επίσης στο συγκυριακό κομμάτι των κλιμακούμενων εντάσεων με τη χώρα μας, καθώς- όπως είπε- το μεταναστευτικό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Τουρκία και λόγω των επερχόμενων εκλογών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία ξέρετε εν όψει της δικιάς της προεκλογικής περιόδου των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε ο Ερντογάν, το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που συζητιούνται από την τουρκική κοινή γνώμη, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κύμα μεταναστών να έρθει προς την ΕΕ. Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει ότι κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε. Παρά την πίεση που δεχόμαστε φέτος είναι οι δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Για να έχει και ο κόσμος μια αίσθηση των αριθμών, το 2015 είχαν μπει περίπου 1 εκατ. άνθρωποι στη χώρα μας, το '19 72.000, πέρυσι 8.500 και φέτος μέχρι στιγμής 11.000. Άρα οι ροές προς τη χώρα μας είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα από τις 121 δομές που λειτουργούσαν στη χώρα μας να παραμένουν μόνο 34», τόνισε. 

Σχολιάζοντας τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από τον τουρκικό Τύπο, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «προσπαθούν επικοινωνιακά να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για να γυρίσουν την ιστορία». «Νομίζω σε όλες τις ιστορίες που έχουν συμβεί τελευταία με την Τουρκία, η χώρα μας έχει καταφέρει να αποδείξει ότι αυτά τα περιστατικά έγιναν όπως τα περιγράφουμε εμείς. Το γεγονός ότι τους συγκεκριμένους τους παρέλαβε η Frontex δίνει μεγαλύτερο βάρος στα δικά μας επιχειρήματα. Εγώ είχα πει προς την Τουρκία προχθές με tweet που έκανα, ότι πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσει το περιστατικό. Η Τουρκία από ό, τι φαίνεται δεν το διερευνά γιατί το γνωρίζει», είπε.

Σχετικά Άρθρα