Συγκέντρωση του ΣΕΣΝΟΧ στην είσοδο της Απλωταριάς

Δευ, 28/11/2022 - 20:13

Με 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη στις 11.00 π.μ.  και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6.00 μ.μ. της ίδιας μέρας στην είσοδο της Απλωταριάς αντιδρά το ΣΕΣΝΟΧ στο νέο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Υγεία.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω ανακοίνωση: 

«Το νέο σχέδιο νόμου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση στη Βουλή, θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.   

Εμείς οι υγειονομικοί απορρίπτουμε το νέο νομοσχέδιο για την υγεία γιατί:

α) Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.

β) Αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και

γ) Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς, σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης.

Ποιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στο ΕΣΥ.  Η κατάργηση αυτή δεν αφορά όμως μόνο τους γιατρούς αλλά όλο το λαό, αφού οδηγεί σε επιδείνωση των όρων περίθαλψης και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

• Αντί για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012, οι γιατροί παροτρύνονται σε εξουθενωτικά ωράρια και θυσία του όποιου ελεύθερου χρόνου τους με άσκηση και ιδιωτικού έργου (παράλληλα με το πρωινό τακτικό ωράριο, τις εφημερίες και τα απογευματινά ιατρεία) ως μέσο αύξησης του εισοδήματός τους.

• Αντί για μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών, θα «μπαλώνεται» αποσπασματικά μέρος των χιλιάδων κενών στις δημόσιες μονάδες υγείας όχι μόνο με επικουρικούς (όπως γίνεται ήδη), αλλά και με μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ (μέτρο που εφαρμόστηκε εν μέρει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και απέτυχε) και με εξάμηνη πρακτική άσκηση ανειδίκευτων αποφοίτων ιατρικής στα νοσοκομεία, επεκτείνοντας έτσι τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και υποβιβάζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο υπηρεσίες που δεν τις παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας -λόγω υποχρηματοδότησης- παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Όπως π.χ. οι δευτερογενείς διακομιδές, που θα εξυπηρετούνται κυρίως από κατόχους ιδιωτικών ασθενοφόρων κατόπιν σύμβασης με το ΕΣΥ, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων του ΕΚΑΒ σε διασώστες και οχήματα.

Το νομοσχέδιο αυτό υπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο» ΕΣΥ, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με όσο το δυνατόν λιγότερα κρατικά κονδύλια και με ολοένα περισσότερα έσοδα από την πώληση υπηρεσιών σε ασθενείς. Τα σχέδια αυτά υπηρετεί η επέκταση του συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η μετατροπή νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Στόχος είναι τελικά το κράτος να καλύπτει ένα ελάχιστο «πακέτο» παροχών (κυρίως τα επείγοντα και τα πολύ βαριά περιστατικά) και να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Διεκδικούμε επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτει καθολικά τις ανάγκες σε πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.

Καλούμε σωματεία και φορείς της Χίου να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας για ένα αποκλειστικά δωρεάν και δημόσιο σύστημα Υγείας για όλο τον λαό!!!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

• ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

• ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

• ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ

• ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ- ΑΡΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ

• ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

• ΕΚΔΙΩΞΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ».

 

Σχετικά Άρθρα