Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας

Παρ, 03/03/2023 - 16:49

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοινώνει τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

• Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.

• Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.

• Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν».

Σύντομα το πόρισμα

Οπως έγραφε η «Κ» στο σημερινό της φύλλο και στη στήλη Θεωρείο, επειδή η δυσπιστία των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος είναι –και δικαιολογημένα– στα ύψη, το ερώτημα είναι πότε αναμένεται το πόρισμα που θα καταγράφει τα αίτια της τραγωδίας.

Σε σχετική ερώτηση, η απάντηση που έλαβε η «Κ» ήταν πως αυτό θα γίνει άμεσα, δηλαδή εντός του μηνός, καθώς ο στόχος και του νέου υπουργού είναι να μην υπάρξει καμία χρονοτριβή.

Χθες, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υποδομών, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι έρχεται με τρεις εντολές από τον πρωθυπουργό, να διερευνηθεί το δυστύχημα, να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και να γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ο Γ. Γεραπετρίτης εξήρε την απόφαση του κ. Καραμανλή να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. «Αναλαμβάνω με μια ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό τις αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα», ανέφερε. «Το πρώτο είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινων ψυχών». Οπως είπε, η διερεύνηση θα είναι διαφανής, ενώ η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, «όχι βεβαίως για να αποδοθούν ευθύνες, καθώς αυτό αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας».

Ως δεύτερο στόχο του ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε τη διασφάλιση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού των υποδομών, «ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των έργων». Τέλος, «να υπάρξουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των μεταφορών στο επίπεδο των σιδηροδρομικών μεταφορών για να υπάρξει και μια εμπέδωση ασφάλειας και στην ψυχολογία των πολιτών».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται εντατικά από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τη μέθοδο DNA από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμο Β' Κωνσταντία Δημογλίδου, μέχρι στιγμής από τα δείγματα DNA που έχει λάβει η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της Αστυνομίας έχουν ταυτοποιηθεί 52 νεκροί.

Όπως γνωστοποίησε η κυρία Δημογλίδου, έχουν ενημερωθεί ήδη 14 οικογένειες θυμάτων από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους της αστυνομίας.

Παράλληλα διευκρίνισε πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η συνολική ταυτοποίηση κάθε σορού μέσω της εξέτασης όλων των δειγμάτων που έχουν ληφθεί και στην συνέχεια να αποδοθεί στους συγγενείς, καθώς κάποιοι σοροί βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.

Επίσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών έχουν συγκεντρωθεί προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, τα οποία περισυνελέγησαν τις προηγούμενες μέρες από την ΕΛΑΣ από τον τόπο του δυστυχήματος.

Για την παραλαβή τους οι επιβάτες και οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν να επισκέπτονται το ΑΤ Τεμπών και να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2495093510 και 2495093514.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής που έγινε νωρίτερα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων παραμένει στους 57.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα