Σύμπραξη Δημιουργίας: Ο Λαός της Χίου αναγνωρίζει τον καπετάνιο που ταξιδεύει το πλοίο της Χίου

Δευ, 20/09/2021 - 22:17

«Επανέρχεται ο κ. Καραβασίλης και πάλι αδιάβαστος, ανενημέρωτος και κυρίως προκατειλημμένος και αρνητής του σημαντικού έργου που συντελείται από το Δήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου» αναφέρει σε ανακοίνωση της ο συνδυασμός "Χίος Μπροστά".

Αναλυτικά αναφέρει:

«Αυτήν τη φορά προβαίνει σε ανακοινώσεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη που απλώς απηχούν τα όνειρα και τον διαρκή του πόθο να ναυαγήσει κάθε έργο για το νησί μας. Ας ξυπνήσει όμως από το λήθαργο του, διότι ο Λαός της Χίου αναγνωρίζει με σιγουριά και τον καπετάνιο που με ευθύνη, πείρα και γνώση ταξιδεύει το πλοίο της Χίου, όπως φυσικά και τους ναυαγούς που μη γνωρίζοντας κολύμβηση στα κοινά του τόπου αναζητούν φθηνά σωσίβια λαϊκισμού για να επιπλεύσουν στην επιφάνεια.

Ενημερωτικά, ωστόσο, παρατίθεται και το χρονικό της υπόθεσης:

Είναι αλήθεια ότι η φετινή θερινή περίοδος, είχε κι αυτή (όπως κι η περσινή) ιδιαιτερότητες που ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν δεκάδες Δήμους στην Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Οι αλλαγές στη νομοθεσία έφεραν τους Δήμους σε δύσκολη θέση αφού κλήθηκαν ξαφνικά να δαπανήσουν ποσά πολλαπλάσια των προϋπολογισθέντων.

Κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού τον Αύγουστο 2020 ήταν αδύνατον να προβλεφτούν οι πιστώσεις που απαιτούνταν για το σύνολο της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε την 31/8/2020 περίοδο κατά την οποία η οικονομική υπηρεσία συνέτασσε τον προϋπολογισμό του 2021 και δεν ήταν εις θέση να προβλέψει το ακριβές ποσό που απαιτείτο για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα απαιτούνταν.

Άλλωστε και οι ναυαγοσωστικές σχολές ανά τη χώρα δεν είχαν κοστολογήσει ακόμη τις νέες υπηρεσίες, δεν ήταν εις θέση κατά την περίοδο εκείνη αλλά και στο αμέσως επόμενο διάστημα να υποβάλλουν προσφορές προς τους Δήμους.

Επιπλέον, δεν ήταν ακόμη σαφές αν θα ισχύσει ή θα ανασταλεί η ισχύς του νέου ΠΔ, δεν είχε κοινοποιηθεί στην υπηρεσία η απόφαση περί ορισμού των πολυσύχναστων παραλιών, δεν ήταν ακόμη σαφής ο αριθμός των ναυαγοσωστών που θα απαιτηθούν, δεν ήταν ακόμη σαφή τα μέτρα που θα ίσχυαν στις παραλίες το επόμενο έτος λόγω της πανδημίας, υπήρχε από τότε εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης να επιχορηγήσει τους Δήμους, αλλά δεν ήταν σαφές ακόμη το ύψος της επιχορήγησης.

Υπήρχε σε πανελλαδικό επίπεδο αβεβαιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα παρ΄ όλα ταύτα προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του έτους 2021 ποσό 170.000 ευρώ περίπου για τις υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης τη στιγμή που το προηγούμενο έτος είχε δαπανηθεί ποσό 101.000 ευρώ. Η υπηρεσία προέβλεψε ποσό μεγαλύτερο του κατά το προηγούμενο έτος δαπανηθέντος, ενέργεια μάλιστα για την οποία ασκήθηκε σκληρή κριτική από μερίδα της μειοψηφίας.

Παρά ταύτα, θα μπορούσε λέει ο κύριος Καραβασίλης να γίνει τροποποίηση προϋπολογισμού νωρίτερα. Ξεχνάει ή ηθελημένα αγνοεί ο κ. Καραβασίλης ότι με την ανεύθυνη και απαράδεκτη συμπεριφορά του ιδίου και της πολιτικής του παρέας καθυστέρησε κατά τρεις και πλέον μήνες η έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2021 ο οποίος εγκρίθηκε οριστικά την 17/2/2021 κι ότι η απόφαση της Επιτροπής που καθορίζει τις «πολυσύχναστες» παραλίες, κοινοποιήθηκε στο Δήμο ακόμη αργότερα, την 24/2/2021.

Το διάστημα που ακολούθησε την έγκριση του προϋπολογισμού και με ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας λήφθηκαν προσφορές και υπολογίστηκε το ακριβές ποσό της απαιτούμενης δαπάνης το οποίο προέκυψε να είναι 368.000 ευρώ. Εν συνεχεία, την 2/4/21 η οικονομική επιτροπή αποφάσισε την ανάθεση της υπηρεσίας σε εταιρεία, την αναζήτηση των ποσών που απαιτούνταν επιπλέον και τη διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση. Ακολούθως με πρόταση του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής το Δημοτικό Συμβούλιο συντασσόμενο με τους λοιπούς Δήμους της χώρας, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίου ζητούσε την αναστολή ισχύος του ΠΔ 71/2020 ή έκτακτη επιχορήγηση που δικαιολογείται από τις αυξημένες απαιτήσεις του ΠΔ 71/2020.

Με συνεχείς επαφές, παρεμβάσεις και πιέσεις Δημάρχων μεταξύ των οποίων και του Δημάρχου Χίου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ εξασφαλίστηκε τελικώς η άμεση επιχορήγηση των Δήμων.

Η επιχορήγηση αυτή ήρθε δυστυχώς καθυστερημένα, η αποδοχή του ποσού έγινε άμεσα από την Οικονομική Επιτροπή την 26/5/2021 και από το Δημοτικό Συμβούλιο την 27/5/2021 έλαβε όμως την έγκριση από τον ελεγκτή νομιμότητας την 23/6/21.

Κατά το διάστημα αυτό και για να μην υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση η οικονομική υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με την Οικονομική Επιτροπή προέβησαν σε κατανομή της υπηρεσίας της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε δύο τμήματα επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο τη σύναψη σύμβασης με διαδικασία κατεπείγοντος και την εγκατάσταση ναυαγοσωστών στις παραλίες την 9 Ιουλίου 2021 νωρίτερα πολλούς Δήμους, νωρίτερα κι απ’ ότι πέρσι, παρά τις προαναφερθείσες δυσκολίες.

Όσον αφορά τη δαπάνη και τα καταλογισθέντα πρόστιμα κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε τα εξής:

Η προϋπολογισμένη δαπάνη για τη ναυαγοσωστική κάλυψη έτους 2021 ανήρχετο σε 360.000 ευρώ, -θα δαπανηθεί τελικώς ποσό 247.000 ευρώ περίπου δηλαδή 113.000 ευρώ λιγότερα, -από το Υπουργείο ως επιχορήγηση λάβαμε 94.000 ευρώ,- τα πρόστιμα τα οποία καταλογίσθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 100.000 ευρώ. Κατά των προστίμων έχει ήδη αποφασίσει να προσφύγει η οικονομική επιτροπή του Δήμου μας θεωρώντας ότι συντρέχουν νόμιμοι και βάσιμοι λόγοι διαγραφής τους.

Πρόστιμα υψηλότερα ή χαμηλότερα έχουν καταλογισθεί σε δεκάδες Δήμους σε όλη τη χώρα οι οποίοι καθυστέρησαν για τους ίδιους λόγους να εγκαταστήσουν έγκαιρα ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες.

Η επιβολή προστίμων ήταν αναμενόμενη δυστυχώς, είναι όμως σαφές ότι από πλευράς μας πράξαμε παν ότι ήταν εφικτό για την ελαχιστοποίηση της συνολικής δαπάνης αλλά και ταυτόχρονα την προστασία των λουομένων.

Είναι γνωστή πλέον η τακτική του κ. Καραβασίλη και της παρέας του να εμφανίζουν μ’ ένα διαφορετικό τρόπο τα πράγματα, να μηδενίζουν το έργο των υπηρεσιών του Δήμου προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις και να βλάψουν τη Δημοτική αρχή.

Αν διαπιστώνουν καθυστέρηση στις διαδικασίες να αναζητήσουν στον καθρέπτη τους τα αίτια διότι είναι αυτοί που βάζουν συνεχώς εμπόδια στη Δημοτική αρχή και στις υπηρεσίες του Δήμου και αποτελούν τροχοπέδη επιβραδύνοντας και επιβαρύνοντας με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους το έργο των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου μας οι οποίοι δίνουν μάχη καθημερινά με τη γραφειοκρατία και τα πλείστα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας.

Με κάθε ευκαιρία οι παρατάξεις της μειοψηφίας διατρανώνουν την επιθυμία τους για συμπόρευση και συνεργασία και το αποδεικνύουν αυτό καθημερινά έμπρακτα με αποχές, προσφυγές, ενστάσεις, εντάσεις και δελτία τύπου με κούφια κριτική, εκθέσεις ιδεών και λόγια ευχάριστα, με «θα», «όταν» και «μπορεί» που στόχο έχουν αποκλειστικά την δημιουργία εντυπώσεων. Ακόμα περιμένουμε την «πλήρως κοστολογημένη πρόταση» της παράταξης «Χίος Μπροστά» για τη ναυαγοσωστική κάλυψη».

 

Σχετικά Άρθρα