ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Χίου: Το άνοιγμα των σχολείων προϋποθέτει υγειονομική θωράκιση

Παρ, 16/04/2021 - 06:43

Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ανοίξει τα σχολεία υπό τις παρούσες συνθήκες, δείχνει από την πλευρά της προχειρότητα, βιασύνη, και απερισκεψία.

Διανύουμε ίσως την χειρότερη περίοδο από την μέρα που χτύπησε η πανδημία την χώρα μας, και σίγουρα η χρονική στιγμή που ανοίγουν τα σχολεία είναι χειρότερη απ’ ότι ήταν όταν είχαν κλείσει.

Ο μεταλλαγμένος ιός φαίνεται ότι προσβάλλει πιο δραστικά και τους νέους, ενώ ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού μέσα στις σχολικές μονάδες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ώστε να αμβλυνθούν οι χρόνιες παθογένειες των εκπαιδευτικών υποδομών. Δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του εκπαιδευτικού συστήματος τόσο σε ανθρώπους όσο και σε διαθέσιμα μέσα. Δεν διαμόρφωσε στοιχειώδες συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας.

Τα σχολεία ανοίγουν και η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στη λύση των διαγνωστικών self test ή των οικιακών τεστ μικρής αξιοπιστίας στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης. Η λύση αυτή είναι προσχηματική και ανεπαρκής εφόσον δεν συνοδεύεται από ένα συνολικό σχέδιο υγειονομικής θωράκισης. Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, κάθε διαγνωστική εξέταση αποτελεί ιατρική πράξη και θα πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικούς.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι δύο είναι οι άμεσες προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Πρώτη, η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός προγράμματος εμβολιασμού του συνόλου των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού των σχολικών μονάδων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, ώστε μετά το Πάσχα να έχουμε εξασφαλισμένο το τείχος ανοσίας.

Δεύτερη, η σε συνεργασία με τις τοπικές μονάδες υγείας και τα κέντρα υγείας ενίσχυση των σχολικών μονάδων με εξειδικευμένο προσωπικό για την αξιόπιστη διενέργεια των self ή rapid test κάθε εβδομάδα, την θερμομέτρηση των μαθητών και την διαχείριση τυχόν περιστατικών. Η παροχή δυνατότητας δωρεάν τεστ παραμένει αδήριτη αναγκαιότητα.

Στη παρούσα συγκυρία προτείνουμε και διεκδικούμε:

1. Εφαρμογή μέτρων για μείωση αριθμού μαθητών με εναλλασσόμενες ημερήσιες βάρδιες μαθημάτων.

2. Μείωση για φέτος της διδακτέας και εξεταστέας ύλης, και να μην ισχύσει η τράπεζα θεμάτων.

3. Κατάργηση της ρύθμισης για την μείωση του αριθμού των εισακτέων, που συνιστά ξεκάθαρη βαναυσότητα απέναντι στα παιδιά της περσινής Β’ Λυκείου, δηλαδή της φετινής Γ Λυκείου.

4. Σχολαστική καθαριότητα σχολικών κτιρίων σύμφωνα με τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, με ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας.

5. Μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των οικογενειών των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και εκκίνηση εκ νέου και επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

6. Συστηματική υποβοήθηση και διδακτική στήριξη των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν είχαν τη δυνατότητα αξιοποίησης των μεθόδων της απόμακρης εκπαίδευσης (π.χ. με προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας).

7. Προετοιμασία για δημόσια υποδομή τηλεκπαίδευσης ώστε το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί η εκπαίδευση από την σκανδαλώδη σύμβαση με την Cisco.

Οι προτάσεις αυτές και τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκονται στην ίδια λογική των προτάσεων και των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας, προκειμένου τα σχολεία να έχουν υγειονομική ασφάλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άκουσε προσεκτικά τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και υποστηρίζει τα αιτήματα τους. Επιπλέον προτείνει την άμεση σύγκλιση της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, με την συμμετοχή της επιτροπής λοιμωξιολόγων ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε τα σχολεία δίχως να ακούσει την εκπαιδευτική κοινότητα, και δίχως να πάρει μέτρα ουσίας για να προστατέψει εκπαιδευτικούς και μαθητές. Την ώρα που η κοινωνία και η εκπαίδευση δοκιμάζονται από την πανδημία, ο πρωθυπουργός δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα