ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Χίου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε τελεσίγραφο για την δομή στο Θόλος

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Χίου του Σύριζα
Παρ, 29/10/2021 - 06:27

Με έκπληξη ακούσαμε την ΝΟΔΕ Χίου να δηλώνει ότι παρά τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει και θα προχωρήσει την μεγάλη δομή μεταναστών στο Θόλος.

Η ΝΟΔΕ Χίου αγνοώντας τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες των πολιτών του νησιού, και δίχως να έχει καμία διάθεση για διάλογο, ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό κ. Μηταράκη για την κατασκευή αυτής της δομής.

Η Νέα Δημοκρατία όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση, φώναζε ότι δεν θα μείνει ούτε ένας μετανάστης στα νησιά του βορείου Αιγαίου, δεν δεχόταν την ύπαρξη καμίας δομής. Μιλούσε για μια Ελλάδα υποτίθεται δίχως πρόσφυγες, και χάδευε τ’ αυτιά ακροδεξιών ρατσιστικών στοιχείων.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τα τόσα σοβαρά λάθη που έκανε σχετικά με το προσφυγικό, η εισβολή των ΜΑΤ στα νησιά και ο ξυλοδαρμός πολιτών, η κρίση στον Έβρο και οι επικίνδυνες επικοινωνιακές σκοπιμότητες, αποφασίζει να εγκαταστήσει επ’ αόριστον, ουσιαστικά να φυλακίσει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά.

Η Νέα Δημοκρατία άλλα υποσχόταν ως αντιπολίτευση και άλλα κάνει τώρα ως κυβέρνηση και στο προσφυγικό.

Επιμένει να παρουσιάζει ότι όλα πάνε καλά, όμως το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο της λέμβου ανοιχτά της Χίου και ο πνιγμός τεσσάρων ανθρώπων, τρία μικρά παιδιά και μια γυναίκα, δείχνει ότι τίποτα δεν έχει ομαλοποιηθεί, το πρόβλημα συνεχίζει να είναι μεγάλο, δεν έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, και επίσης για το συγκεκριμένο ναυάγιο περιμένουμε διευκρινήσεις και δημοσιοποίηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη και ακολούθησε μετά η διάσωση από τα σκάφη του λιμενικού.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου είμαστε ενάντια στις μόνιμες κλειστές δομές και στη μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών. Προφανώς λέμε όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή μεγάλης κλειστής δομής στο Θόλος.

Η δική μας θέση για το νησί είναι να δημιουργηθεί μόνο μία μικρή δομή καταγραφής και ταυτοποίησης, να μην εγκλωβίζονται οι μετανάστες στο τόπο μας, να προχωρούν στην ενδοχώρα ή και στα άλλα κράτη της Ευρώπης. Πρέπει επιτέλους και οι άλλες χώρες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εννοείται πως για όσο καιρό κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες θα μένουν στο νησί, θα πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης να είναι ανθρώπινες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω της ΝΟΔΕ Χίου στέλνει προς τους κατοίκους της Χίου τελεσίγραφο, και ανακοινώνει ότι έχει αποφασιστεί να γίνει η κατασκευή μιας μεγάλης κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος. Έτσι από το ‘κανένας πρόσφυγας στα νησιά’ που έλεγε η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, φτάσαμε στην ‘κατασκευή κλειστών δομών και την μόνιμη εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά’.

Η τοπική κοινωνία της Χίου διαπιστώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις στο προσφυγικό, αντιθέτως μένει στην συνθηματολογία, την δημιουργία εντυπώσεων, και μετατρέπει σιγά σιγά το νησί σε αποθήκη ψυχών.

Αυτή την εξέλιξη ο δημοκρατικός κόσμος του νησιού δεν θα την επιτρέψει.

Σχετικά Άρθρα