Τελευταία ευκαιρία της Κυβέρνησης να διασώσει το νησιωτικό ΦΠΑ στα νησιά

Η παρέμβαση Ν. Μηταράκη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, στην ολομέλεια της Βουλής
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 20/12/2018 - 20:09
Ν. Μηταράκης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναλάβατε τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας, προτάσσοντας το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Ευαγγελιστήκατε τον ανθρωπισμό. Όμως, εσείς, οι υποτιθέμενοι καλοί, είστε αυτοί που με την πολιτική σας το 2015 ανοίξατε τα σύνορα της χώρας, κατακλύζοντάς τη με πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς σχέδιο.

 

Εσείς, επίσης, εκβιάσατε την Ευρώπη, λέγοντας τότε ότι θα τη γεμίσετε τζιχαντιστές, προκαλώντας ουσιαστικά το κλείσιμο των συνόρων μας όχι προς την Ανατολή, όπως θα έπρεπε, αλλά από τη Δύση. Στοιβάξατε ανθρώπους στη Μόρια, στη Βιάλ, στο Βαθύ. Στις λάσπες τους πνίγηκε ο ανθρωπισμός σας. Εξαιτίας της πολιτικής σας διασύρεται η χώρα μας διεθνώς μέσα από τα ρεπορτάζ μεγάλων δικτύων, όπως του BBC και της Deutsche Welle. Μετατρέψατε τα νησιά του Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών και σχεδόν κυνικά ο κύριος Υπουργός παραδέχθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου ότι συνειδητά καταπατάται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που προέβλεπε μέγιστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα ΚΥΤ.

 

Εγκλωβίσατε και διχάσατε τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτουν. Από το 2017 και μετά οι ροές περιορίστηκαν αισθητά, αλλά η κατάσταση στα νησιά δεν βελτιώθηκε, γιατί εξακολουθείτε να μην έχετε ενεργή πολιτική προστασίας των συνόρων μας και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σύνορα. Παρά τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ούτε η διαδικασία ασύλου λειτουργεί αποτελεσματικά ούτε γίνονται επιστροφές βάσει της Συμφωνίας όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

 

Κύριε Υπουργέ, δεν θα μπω στη φιλολογική συζήτηση αν οι όροι «λαθρομετανάστης», «λαθρεπιβάτης», «λαθρέμπορος» είναι δόκιμοι στην ελληνική γλώσσα. Θα σας πω, όμως, γιατί η ομιλία σας είχε μια ιδεοληψία, ότι υπάρχει ένας σαφέστατος διαχωρισμός σε ένα ευνομούμενο κράτος μεταξύ όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας και είναι πρόσφυγες και μεταξύ όσων μπαίνουν παράτυπα, παράνομα στη χώρα μας και πρέπει να επιστραφούν βάσει των διεθνών συνθηκών στις χώρες προέλευσής τους.

 

Επίσης, μια που αναφερθήκατε στον όρο, θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά μια επιστολή του Γραφείου Πρωθυπουργού, που κακώς χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστες». Να το ψάξετε.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός γι’ αυτό.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα πει σε μια παλαιότερη τοποθέτησή μου ότι κάθε νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις τροπολογίες περιλαμβάνει πάντα τρία συστατικά: Πρώτον, παρατάσεις προθεσμιών, απόδειξη της ανικανότητάς σας να διοικήσετε αποτελεσματικά το κράτος, δεύτερον, προσλήψεις, δημιουργία νέων δομών, βολέματα «ημετέρων» και τρίτον, εκ των υστέρων νομιμοποίηση κάθε είδους δαπανών.

 

Και σε αυτό το νομοσχέδιο όχι απλώς δεν ξεφεύγετε από τη συνταγή, αλλά την εφαρμόζετε στον υπερθετικό βαθμό. Μόλις δυο μέρες πριν από το κλείσιμο της Βουλής, φέρνετε ένα νομοσχέδιο που αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με διαδικασίες κατεπείγοντος, για να μην το συζητήσουμε στις Επιτροπές, για να μην κληθούν και ακουστούν οι φορείς, για να έχουμε πολύ περιορισμένο χρόνο συζήτησης σήμερα στην Ολομέλεια.

 

Δεν είναι ότι απλά νομοθετείτε με κακό τρόπο. Νομοθετείτε επίτηδες με κατεπείγοντα νομοσχέδια και πληθώρα τροπολογιών για να συσκοτίσετε, για να μπερδέψετε τους πολίτες και να μην ακουστούν αντίθετες απόψεις.

 

Στο σημερινό νομοσχέδιο κάθε άρθρο και κάθε τροπολογία είναι μια τακτοποίηση, κάθε τροπολογία και ένα ρουσφέτι, ένα δωράκι και όλα αυτά με την επίκληση της έκτακτης ανάγκης στο μεταναστευτικό. Προφανώς, υποτιμάτε την νοημοσύνη μας.

 

Τι συνιστά για εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, έκτακτο γεγονός; Πόσο κρατάει η έκτακτη ανάγκη στο σύμπαν των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Έναν μήνα; Έναν χρόνο; Δύο χρόνια; Τέσσερα, τελικά, χρόνια;

 

Εδώ και τέσσερα χρόνια κατασπαταλάτε δημόσιο χρήμα, εθνικό και ευρωπαϊκό, γιατί είμαστε, όπως λέτε, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήταν έκτακτη ανάγκη το 2015 -πάλι με δική σας αποκλειστική ευθύνη- και από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια και δεν νομιμοποιείστε σήμερα να μιλάτε για έκτακτο γεγονός.

 

Θυμάστε και την παρέμβασή μου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπου μια παρέκκλιση του 2016 έγινε 2017, έγινε πρώτο εξάμηνο του 2018, έγινε δεύτερο εξάμηνο του 2018, έγινε τώρα 31 Δεκεμβρίου του 2019.

 

Διαβάζουμε στην αιτιολογική έκθεση ότι η εφαρμογή του νέου δημόσιου λογιστικού και προπαντός, το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις έχουν συνδυαστικά αναδείξει μια σειρά κρίσιμων προϋποθέσεων για τη διαδικασία προμηθειών.

 

Κύριε Υπουργέ, μέχρι πού φτάνει η υποκρισία αυτής της Πλειοψηφίας; Σας θυμίζω ότι για το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνατε Εξεταστική Επιτροπή, γιατί λειτουργούσε με ένα δικό του θεσμικό πλαίσιο, για να μπορεί να έχει την απαραίτητη ευελιξία για να μπορεί να προστατεύει τη δημόσια υγεία.

 

Ήρθατε, βέβαια, εσείς το 2016, το εντάξατε στο δημόσιο λογιστικό και από τότε το καταπατάτε πάλι με παρεκκλίσεις, με προθεσμίες συστηματικά, όπως καταπατάτε συστηματικά το δημόσιο λογιστικό και σε όλες τις διαδικασίες του μεταναστευτικού, όπως παραδέχεστε στην αιτιολογική έκθεση.

 

Με το σημερινό νομοσχέδιο έχουμε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, όταν στο άρθρο 6 έχουμε νομιμοποίηση δαπανών, χωρίς να λέτε ούτε καν από πότε ξεκινά το διάστημα της νομιμοποίησης και στο άρθρο 7 παρατείνετε για ένα ακόμα χρόνο το έκτακτο και νομιμοποιείτε προμήθειες και συμβάσεις αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Όπως σας είπε και ο εισηγητής μας κ. Βαρβιτσιώτης υποβάλατε, φαίνεται, αυτές τις δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πληρωθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, απερρίφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα τα φορτώνετε στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου.

 

Σ’ αυτό το νομοσχέδιο κάνετε ρουσφέτια, όπως τις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Με το άρθρο 2 απογυμνώνετε από προσωπικό τις περιφερειακές Υπηρεσίες που έχουν μεγάλες ανάγκες και φέρνετε τους υπαλλήλους στην Κεντρική Υπηρεσία.

 

Μ’ αυτό το νομοσχέδιο ομολογείτε ανεπάρκεια και ανικανότητα, καθώς ακόμα δεν έχετε φτιάξει Γενική Διεύθυνση Οικονομικών στο Υπουργείο και με το άρθρο 2 φαίνεται ότι ούτε το 2019 θα το πέτυχετε.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν κατατεθεί αμέτρητες τροπολογίες. Ήταν δεκαοκτώ, όταν σηκώθηκα, αν δεν κάνω λάθος. Δίνετε παρατάσεις σχεδόν σε κάθε υποχρέωση που είχε αυτή η Κυβέρνηση από τους δικούς σας νόμους. Δίνετε παρατάσεις σε νομοσχέδια που ψηφίστηκαν για να υπηρετήσουν τη διαφάνεια κι εσείς σήμερα για άλλη μια φορά ψηφίζετε την παρέκκλιση. Τέταρτη φορά στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Νομιμοποίηση δαπανών 500.000 ευρώ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 500.000.000 ευρώ.

 

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την τροπολογία που έχω μπροστά μου που καταθέσατε, τη με γενικό αριθμό 1883 και ειδικό 21, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους –κι αυτό είναι αδιανόητο- δεν κάνει καν πρόβλεψη για το ύψος των δαπανών που εσείς νομιμοποιείτε.

 

Θα σταθώ στη με γενικό αριθμό 1860 και ειδικό 11 τροπολογία που αφορά το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αναφέρεται σε πολλαπλασιασμό θέσεων, σε επιδόματα, σε αποσπάσεις από το σύνολο του Δημοσίου. Αν ζούσαμε σε μια κανονική χώρα και είχαμε μια κανονική Κυβέρνηση, θα συμφωνούσαμε ίσως με την ενίσχυση αυτών των ελεγκτικών μηχανισμών.

 

Όμως, εσείς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιείτε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη δίωξη των πολιτικών σας αντιπάλων. Είναι γνωστός πλέον ο ρόλος της εκλεκτής σας κυρίας Παπασπύρου, της οποίας ο ρόλος στην υπόθεση Novartisστην Εξεταστική για την Υγεία και το ΚΕΕΛΠΝΟ και στο Μάτι πρέπει να ελεγχθεί. Πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες στη Γενική Επιθεώρηση και να μην μπορεί κατά το δοκούν να επιλέξει τους ημέτερους για αποσπάσεις σ' αυτήν την Υπηρεσία, τη στιγμή εξάλλου που είναι γνωστή και η αλλεργία σας στις Ανεξάρτητες Αρχές, με τελευταίο ηχηρό περιστατικό την κυβερνητική πρόταση να τοποθετηθεί η κυρία Θάνου επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την οποία πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Δεν θέλετε Ανεξάρτητες Αρχές ούτε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θέλετε όργανα εφαρμογής της δικιάς σας βούλησης.

 

Ως προς τη με γενικό αριθμό 1869 τροπολογία, συμφωνούμε με τις ρυθμίσεις, αλλά ζητάμε διαχωρισμό και αφαίρεση των διατάξεων που προβλέπουν νομιμοποίηση δαπανών.

 

Ως προς τη με γενικό αριθμό 1878 τροπολογία για τις αποζημιώσεις για τη Μόρια, διαφωνούμε με το γεγονός ότι εξαιρεί περιπτώσεις όπως κλοπές και διαφυγόντα κέρδη από τις αποζημιώσεις, αλλά συμφωνούμε κατά τα άλλα και ζητάμε διαχωρισμό των υπόλοιπων διατάξεων.

 

Κλείνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέγοντας το εξής: Φέρατε πληθώρατροπολογιών, αλλά απουσιάζει αυτή που ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί στους νησιώτες, δηλαδή τη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση. Και αφού δεν το πράξατε εσείς, ως οφείλατε, το κάνουμε εμείς. Καταθέσαμε τη με γενικό αριθμό 1883 και ειδικό 20 τροπολογία και καλούμε την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να την κάνουν δεκτή, όπως έχετε υποσχεθεί στους νησιώτες.

 

Σας ακούσαμε, κύριε Υπουργέ, που είπατε ότι σκέφτεστε τις επόμενες λίγες μέρες να φέρετε μια λύση σταθερού χαρακτήρα. Σας ενημερώνουμε ότι πριν έρθει η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου υπήρχε λύση σταθερού χαρακτήρα. Ήταν ο νησιωτικός ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, που εμείς αρνηθήκαμε την κατάργησή του, καθώς ήταν «κόκκινη γραμμή» για τον Αντώνη Σαμαρά και την Κυβέρνησή του. Εσείς την παραχωρήσατε με την πρώτη ευκαιρία στους δανειστές.

 

Αν θέλετε να φέρετε διάταξη, εδώ είναι η Βουλή και σήμερα είναι η τελευταία μέρα νομοθετικού έργου. Σας περιμένουμε.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.”

teleytaia_eykairia_tis_kyvernisis_na_diasosei_to_nisiotiko_fpa_sta_nisia

Σχετικά Άρθρα