Θερμή υποδοχή, θερμά λόγια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στον "Σταυρό" τον Καρδαμυλίτη ναυτικό και στο “Σπίτι της Μαρίας” στα Καρδάμυλα
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 13/09/2016 - 17:01

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι Καρδαμυλίτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θερμά το ανταπέδωσε και ο ίδιος, στη σημερινή επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου, με την ευκαιρία της αυριανής γιορτής του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού έναρξης εργασιών του “Σπιτιού της Μαρίας”. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού περιηγήθηκε τις καμένες περιοχές επιβαίνοντας ελικοπτέρου έφτασε στις 12.30 μ. στα Καρδάμυλα, όπου τον υποδέχτηκαν η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.

Στην είσοδο του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού των Καρδαμύλων εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου τον υποδέχθηκε ο Α' Γραμματέας της, Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος και ακολούθησε Δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, που μετά το πέρας της αποκάλεσε τον Πρόεδρο καπετάνιο του ελληνικού πλοίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση της Χίου και των Καρδαμύλων με τη ναυτιλία, τους ανθρώπους της, πλοιοκτήτες και εργαζόμενους, αλλά και τους… συνταξιούχους, όπως ανέφερε με εμφανές νόημα στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ο Χίου κ. Μάρκος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Καρδαμυλίτη Ναυτικού στο Μάρμαρο, την οποία παρακολούθησε πολύς κόσμος, που χειροκρότησε θερμά τον Πρόεδρο ενώ τιμές, όπως και στην Εκκλησία, απέδιδε άγημα της 96 ΑΔΤΕ καθώς και πλοίο του Λιμενικού Σώματος.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς στο “Σπίτι της Μαρίας” όπου τον Πρόεδρο υποδέχτηκε με θερμά λόγια ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος, που ευχαρίστησε συνάμα για την παρουσία τους, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδ. Δρίτσα, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Αρχηγό του Στόλου, Αντιναύαρχο Κώστα Καραγεώργη, τον Στρατιωτικό Διοικητή Χίου, Ταξίαρχο Γιώργο Μπικάκη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αρχιπλοίαρχο Σταμάτη Ράπτη. Αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση του Χιώτη με τη ναυτιλία, εξέφρασε τους φόβους του γιατί η ναυτιλία αφελληνίζεται ενώ δεν υπάρχουν πλέον Ναυπηγεία στη χώρα μας, με ό,τι σημαίνει αυτό και αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας της “Στέγης της Μαρίας” για το μέλλον των παιδιών αλλά και για το αύριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Καρδάμυλα.

Στα θερμά λόγια του καπ. Παναγιώτη, ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θυμίζοντας τα λόγια του Χίου Ομήρου για τις “αμμουδιές και τις θάλασσες” της πατρίδας του, πέρασε στη διαχρονική πρωταγωνιστική παρουσία των Χίων στην ναυτιλία, από τον 7ο αιώνα ακόμα προ Χριστού, στη σημερινή της ναυτοσύνη, αλλά και στη συμβολή της οικογένειας Τσάκου όχι μόνο επιχειρηματικά στο χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας, αλλά και στο χώρο των γραμμάτων και της προσφοράς στην κοινωνία με το Ίδρυμα “Μ. Τσάκος” τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με κορυφαία προσφορά τη “Στέγη της Μαρίας” στους οικότροφους της οποίας ευχήθηκε προσωπικά στον καθένα καλή σταδιοδρομία. Η συγκινητική εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας μας, Πέτρος Μολυβιάτης, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Νεράντζης, ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Χίου Ν. Μηταράκης, η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο Γ.Γ. του ΥΕΝ Γιάννης Θεοτοκάς, ο Νίκος Χριστοφάκης Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, η οικογένεια του Νίκου Τσάκου και πολύς κόσμος, έκλεισε με ένα δώρο των μαθητών της “Στέγης” στον Πρόεδρο, που ήταν ένα χειροποίητο καράβι. “Εύχομαι να ταξιδέψετε με αληθινό”, ακούστηκε η παραίνεση του καπ. Παναγιώτη Τσάκου και γιατί όχι κάποτε να αποκτήσετε και δικό σας, μην ξεχνάτε πως στις φλέβες σας τρέχει το αίμα του Οδυσσέα.”.

 

Στα Καρδάμυλα Χίου - Θερμή υποδοχή, θερμά λόγια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σχετικά Άρθρα