Θυμάται κανείς ότι υπάρχει Βόρεια Χίος;

'Αρθρο του καπ. Αλέκου Καραμούζου
Τρί, 01/06/2021 - 07:22

Έξω από το κτίριο του πάλαι ποτέ Δημαρχείου Καρδαμύλων υπάρχει μια πινακίδα που αναφέρεται στον Θουκιδίδη και γράφει το περιβόητο (Εν τε Καρδαμύλη αποβάντες).

Αν όμως κοιτάξομε τις ιστορίες του Θουκιδίδη θα παρατηρήσομε ότι δίπλα στην Καρδαμύλη ( Καρδάμυλα ) αναγράφεται και ένα άλλο χωριό που δεν είναι άλλο από τον Βολίσκο ( Βολισσό).

Συγκεκριμένα ο Θουκιδίδης έγραψε (.....καὶ ἔν τε Καρδαμύλῃ ἀποβάντες καὶ ἐν Βολίσκῳ τοὺς προσβοηθήσαντας τῶν Χίων μάχῃ νικήσαντες καὶ πολλοὺς διαφθείραντες ἀνάστατα ἐποίησαν τὰ ταύτῃ χωρία ....).

Ο Θουκιδίδης έγραψε τις ιστορίες το 412 Π.Χ.

Το ανωτέρω περιστατικό αναφέρεται σέ απόβαση των Αθηναίων όπου πέρασαν από λεπίδι τους τότε Καρδαμυλίτες και Βολισσιανούς.

Συμπέρασμα.

Τόσο τα Καρδάμυλα , οσο και η Βολισσός είναι γνωστά και κραταιά χωριά τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα Π.Χ

Τι γίνεται όμως σήμερα με τα ανωτέρω χωριά;

Βολισσός, ή Βολίσκος, ή Βόλισσος με έντονη παρουσία από τα Προχριστιανικά χρόνια και με διαχρονικό τον ρόλο του κεφαλοχωρίου σε όλα τα χωριά της Αμανής, με πληθυσμό το 1960 κάπου 1000 άτομα σήμερα βρίσκεται σε πλήρη μαρασμό με μόλις 120-130 κατοίκους εκ των οποίων οι περισσότεροι γέροντες.

Καρδάμυλα ή Καρδαμύλη με έντονη παρουσία από τα Προχριστιανικά χρόνια και με διαχρονικό ρόλο του κεφαλοχωρίου σε όλα τα χωριά του Πηλιναίου, με πληθυσμό το 1960 κάπου 1500 κατοίκους σήμερα βρίσκεται σε πλήρη μαρασμό με μόλις 750 - 800 κατοίκους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι γέροντες.

Τα πληθυσμιακά στοιχεία είναι από επίσημες απογραφές και αν πάμε λίγο πιο πίσω στο 1950 θα δούμε την Βολισσό με 2500 κατοίκους και τα Καρδάμυλα με 4500.

Και το πιο ανίδεο μάτι θα δει οτι και τα δύο χωριά εχουν ομοιους και παράλληλους βίους.

Τα Καρδάμυλα ακόμα κρατούν αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ακολουθούν την μοίρα της Βολισσού και η οποία με την σειρά της ακολουθεί την μοίρα των Χωριών της Αμανής και του Πηλιναίου.

Αν δούμε καλλίτερα και τον χάρτη της Χίου θα παρατηρήσομε ότι η Βολισσός και τα Καρδάμυλα αποτελούσαν τα μοναδικά κεφαλοχώρια της Βορειοδυτικής και Βορειοανατολικής Χίου.

Από την δεκαετία του 50 που ξεκίνησε ο μαρασμός είδαμε μια ανίκανη κεντρική εξουσία κάθε βαθμίδας να μην κάνει τίποτα για να σταματήσει την αιμορραγία. Το αντίθετο έκαναν τα πάντα για την επιτάχυνση της ερήμωσης με κορωνίδα την δεκαετία του 80 όπου είχαμε το κλείσιμο των σχολείων όλων των χωριών πλην της Βολισσού και των Καρδαμύλων.

Ακολούθησε ο Καλλικράτης ο οποίος ήταν η χαριστική βολή.

Τόσο η Βολισσός, όσο και τα Καρδάμυλα απο Δήμοι εγίνηκαν τοπικά διαμερίσματα με τα ανάλογα προβλήματα.

Δυστυχώς λόγω του ότι τα ψηφαλάκια στην Βόρειο Χίο είναι λίγα η Χίος για την εξουσία σταματά στην Λαγκάδα και στο Βροντάδο.

Από εκεί και πάνω δεν υπάρχει... Χίος.

Δυστυχώς η εξουσία δεν είναι ικανή να στελεχώσει ούτε το Πολυδύναμο (εδω γελάμε) Ιατρικό Κέντρο Βολισσού. Και αυτό σε μία περιοχή όπου υπάρχουν πολλοί υπερήλικες.

Και αν αυτό είναι δύσκολο ας πάμε να δούμε το εύκολο που δεν είναι άλλο από τους αγροτικούς δρόμους της περιοχής όπου λόγω ελλείψεως συντήρησης είναι άβατοι.

Στο θέμα αγροτικοί δρόμοι στην Βόρειο Χίο η εξουσία πέρνει ΜΗΔΕΝ και δεν δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στους Βορειοχωρούσους.

Η αν θέλετε στο θέμα Βόρεια Χίος διαχρονικά η κεντρική εξουσία εχει δείξει αδιαφορία και ανικανότητα,

Είπαμε η Χίος σταματά στην Λαγκάδα και στο Βροντάδο.

Τί κάνομε τώρα;

Οπως πιστεύω ο Καλλικράτης εκατάστρεψε τα χωριά της Βορείου Χίου.

Αν παρομε παράδειγμα την Σάμο και την Μυτιλήνη όπου τα νησιά χωρίστηκαν σε περισσότερους απο ενα Δήμους το ιδιο πρεπει να γίνει και στην Χίο.

Τα Βορειόχωρα πρέπει να ενωθούν και με πρωτοπόρους τους Καρδαμυλίτες και Βολισσιανιούς να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ την δημιουργία ενός νέου Δήμου αποκλειστικό για την Βόρεια Χίο.

Αν δεν το κάνουν πάμε ολοταχώς για αφανισμό.

Τα Καρδάμυλα και η Βολισσός υπήρχαν το 412 Π.Χ . Με τον ρυθμό που πάμε θα υπάρχουν το 2030;

Προτάσεις ανάπτυξης

Κατά καιρούς εχω καταθέσει αρκετές προτάσεις ανάπτυξης.

Δυστυχώς αυτοι που έπρεπε να τις ακούσουν δεν της... άκουσαν.

Οποιος θέλει ας το καταλάβει.

Υπάρχουν προτάσεις για την Βόρειο Χίο.

Αν η Βόρεια Χίος δεν διοικηθεί απο ανεξάρτητο Δήμο τελειώσαμε.

Αυτη ειναι η αποψη μου.

Η Χιος για τους αρχόντους μας σταματά στην Λαγκάδα και στο Βροντάδο.

Η ερήμωση πρέπει να σταματήσει.

Ας αφήσομε τον καναπέ και ας απαιτήσομε αυτα που δικαιούμαστε. Το οφείλομε στα παιδιά μας.

Σχετικά Άρθρα