Τι αλλαγές ετοιμάζονται στην Αυτοδιοίκηση;

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΒΑ κ. Α. Ροδίτη
Τρί, 18/09/2018 - 16:39
Γιούλα Αργυρούδη

 

Κοιν: Επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων

 

Θέμα: Άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να γίνει συζήτηση για τις αλλαγές στις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης

Αξιότιμε κε Πρόεδρε

Στις 8 του περασμένου Μαΐου είχατε συγκαλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα της ΕΝΠΕ ώστε να αξιολογηθεί το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι για τη πρώτη φάση των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση που πρότεινε η Κυβέρνηση και τελικά ψήφισε η Βουλή.

Η κα Περιφερειάρχης ακολουθώντας τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΕΝΠΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, τη συζήτηση από μηδενική βάση και την ενσωμάτωση ειδικών ρυθμίσεων για τη νησιωτικότητα. Σε ερώτηση του Γ. Σπιλάνη για το ποιες είναι οι προτάσεις που η ΕΝΠΕ και η ίδια έχουν καταθέσει για το θέμα των ειδικών ρυθμίσεων για τα νησιά στα 2 χρόνια  που γίνονταν ο διάλογος για την τροποποίηση του νόμου για την αυτοδιοίκηση, η κα Περιφερειάρχης απάντησε με τον συνήθη απαξιωτικό της τρόπο όπως έχει μαγνητοφωνηθεί στα πρακτικά.

Μαθαίνουμε από τον τύπο ότι ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Χαρίτσης συναντήθηκε με την ΕΝΠΕ και μεταξύ των άλλων θεμάτων τους ενημέρωσε για τη σύσταση των επιτροπών που αναφέρει ο Κλεισθένης Ι σχετικά με την επανοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης.

Ζητούμε να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε:

  • Να ενημερώσει η κα Περιφερειάρχης το σώμα για τη συνάντηση αυτή
  • Να ενημερώσει η κα Περιφερειάρχης το σώμα αν η ίδια ή η ΕΝΠΕ στο σύνολο της κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις τροποποίησης διατάξεων και αρμοδιοτήτων που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου
  • Να συσταθεί Επιτροπή που να επεξεργαστεί προτάσεις σε συνεργασία με τις άλλες νησιωτικές Περιφέρειες ώστε να κατατεθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και να παρακολουθεί τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιτροπών αυτών και μέχρι την κατάθεση του νομοσχέδιου Κλεισθένης ΙΙ.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γιούλα Αργυρούδη

Μαρία Νικολάρα

Γιάννης Σπιλάνης   

Σχετικά Άρθρα