Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Τιμώντας τους νεκρούς ναυτικούς του Πολέμου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 09/09/2019 - 21:26

Τιμή στους Χιώτες απολεσθέντες ναυτικούς Ε.Ν που χαθήκαν κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου σε μια τελετή μνήμης για τις επόμενες γενιές.

Στον αύλειο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Χίου, η Π.Ε μαζί με την ΕΒΑΤ, την Παγχιακή Ένωση Σωματειων Συντατξιουχων ΝΑΤ  και άλλους συνδιοργανωτές, θύμισε στους παριστάμενους την μεγάλη θυσία των Χιωτών Ναυτικών που μπορεί να μην πολέμησαν στην μητέρα Πατρίδα, αλλά έδωσαν την δική τους σπουδαία μάχη στις θάλασσες και στους ωκεανούς.

«Η εκδήλωση αυτή αποτελεί για μας υποχρέωση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος  ενώ για την μεγάλη θυσία των Χιωτών ναυτικών έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης , που μεταφέρθηκε στην εκδήλωση από τον αντιδήμαρχο Χάρη Μπουρνιά.

Στην εκδήλωση μέλη του Σύλλογοι «Αρτιον» παρουσίασαν ένα μουσικό θεατρικό δρώμενο με ιστορίες ναυτικών που πιαστήκαν αιχμάλωτοι κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και γύρισαν μετά από πολλές κακουχίες στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα προβληθεί την Παρασκευή στην εκπομπή «Χία Ναυτιλία».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνου,  στην εκδήλωση:

"Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της επίσημης έναρξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για την εισβολή την 1 Σεπτεμβρίου 1939 της Γερμανίας στην Πολωνία.

Την ίδια εκείνη μέρα ένα χιώτικο φορτηγό πλοίο το «Ιωάννης Καρράς» δέχεται τα πρώτα εχθρικά πυρά και τελικά βυθίζεται στο λιμάνι της Γδύνιας, με πολλά άλλα χιώτικα να ακολουθούν την ίδια τύχη σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, στερώντας από τις χιώτικες ναυτικές οικογένειες πατεράδες, αδελφούς, συζύγους και γιους.

Οι Χιώτες ναυτικοί του Εμπορικού Ναυτικού, χωρίς ιδιαίτερη πολεμική εκπαίδευση, είπαν το δικό τους ΟΧΙ στο φασισμό και το ναζισμό, με αυτοθυσία και παραδειγματικό πατριωτισμό και ανθρωπισμό, προσφέροντας τις υπηρεσίες που ζήτησε η μικρή μας χώρα με τη διάθεση του εμπορικού της στόλου στις συμμαχικές δυνάμεις.

Παλεύοντας με τα κύματα και τον εχθρό μέσα σε πλοία, που λόγω παλαιότητας και έλλειψης σύγχρονων για την εποχή μέσων, γίνονταν εύκολος στόχος με αποτέλεσμα τη θυσία των εργατών της θάλασσας που υπερβαίνουν τις 2.500, γράφοντας έτσι την πρώτη ίσως σελίδα της θαλάσσιας εποποιίας. Σε μια άλλη σελίδα συμπεριλαμβάνονται όσοι επέζησαν με αθεράπευτα όμως τραύματα στην ψυχή και το σώμα τα ονόματα των οποίων ίσως δεν μάθουμε ποτέ.

Η Χίος συνέβαλε τα μέγιστα στο θαλάσσιο, άνισο αυτό αγώνα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, θρηνώντας πολλά από τα άξια τέκνα της, αλλά και τη ναυτική εμπορική της δύναμη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου συνεχίζοντας την πρωτοβουλία οργάνωσης εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, της ΕΒΑΤ και του κ. Ισίδωρου Ζαννίκου, που ξεκίνησε επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τιμά και σήμερα τους ήρωες συμπατριώτες μας, αποτίνοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής.

Και επειδή η εποποιία αυτή των «εθελοντών θανάτου» που πολέμησαν με όπλα, αξίες και ιδανικά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους συνδιοργανωτές φορείς, τους οποίους ευχαριστώ θερμά, διοργανώνουμε σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα μνήμης στους αιχμάλωτους πολέμου-ναυτικούς του Ε.Ν., αναλαμβάνοντας ακόμα μια πρωτοβουλία. Και στα επόμενα χρόνια διοίκησής μας να συνεχίσουμε να φωτίζουμε όλες τις πλευρές και τις συγκλονιστικές ιστορίες όσων έγγραψαν τη δική τους μαρτυρική και ηρωική σελίδα ριχνόμενοι στη φωτιά της μάχης των ωκεανών και αντιστεκόμενοι, ως «τέταρτο όπλο» όπως χαρακτηρίστηκαν, στην φασιστική βαρβαρότητα.

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο τους με τη βεβαιότητα ότι η μνήμη τους παραμένει αιώνια, παραδειγματίζοντας τις επόμενες γενιές."

Σχετικά Άρθρα

ΣΕΣΝΟΧ: Το ακτινολογικό της Χίου σε αποδιοργάνωση!
Δευ, 27/01/2020 - 00:11

Στα προβλήματα του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου αναφερθήκαμε σε προχθεσινό μας σημείωμα.

Ως επιβεβαίωση του ακολουθεί η παρακάτω ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ.

"Επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Ν.Δ και κανένα από τα τρέχοντα υπαρκτά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν έχει επιλυθεί.

Ομιχλώδες το τοπίο που  συντηρείται μέσω των αλλεπάλληλων  συνεντεύξεων και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγεία, για προσλήψεις που ανακοινώνονται αλλά δεν προκηρύσσονται.

Η κατάσταση στην Υγεία σήμερα και στο Νησί μας είναι πολύ δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους!!!

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και  χειρουργικής κλινικής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ή πιο σωστά έχουν διακοπεί άγνωστο για πόσο. 

Το Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40%.  Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα  και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση.  Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  

Χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα της τραγικής καταστάσεις που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης  είναι η εικόνα όπως παρουσιάζεται σήμερα στο ακτινολογικό τμήμα, όπου οι δύο εν’ απομείναντες ιατροί αδυνατούν  να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του Νησιού οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό.    Έτσι, φτάσαμε στο σημείο στο ακτινολογικό να μην υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του  να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. 

Τι και αν το Σωματείο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και συνεντεύξεις για την  επικρατούσα κατάσταση, αποδείχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων». Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγιναν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την πρόσληψη γιατρών, δεν μας πείθουν και τους απαντάμε ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Αν δεν δοθούν κίνητρα, πχ εξασφάλιση   στέγης, υπό τις παρούσες συνθήκες  κανένας γιατρός δεν θα ενδιαφερθεί να πληρώσει θέση σε ένα επαρχιακό - ακριτικό Νοσοκομείο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος διαχρονικά όλων ως τώρα των κυβερνήσεων, η αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων από μόνιμο προσωπικό, με στόχο την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Εμείς ως εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες αυτού του Νησιού, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Η περίθαλψη των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους!

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας".

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                    Κουβαρά Ολυμπία