Τιμώντας τους νεκρούς ναυτικούς του Πολέμου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 09/09/2019 - 21:26

Τιμή στους Χιώτες απολεσθέντες ναυτικούς Ε.Ν που χαθήκαν κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου σε μια τελετή μνήμης για τις επόμενες γενιές.

Στον αύλειο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Χίου, η Π.Ε μαζί με την ΕΒΑΤ, την Παγχιακή Ένωση Σωματειων Συντατξιουχων ΝΑΤ  και άλλους συνδιοργανωτές, θύμισε στους παριστάμενους την μεγάλη θυσία των Χιωτών Ναυτικών που μπορεί να μην πολέμησαν στην μητέρα Πατρίδα, αλλά έδωσαν την δική τους σπουδαία μάχη στις θάλασσες και στους ωκεανούς.

«Η εκδήλωση αυτή αποτελεί για μας υποχρέωση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος  ενώ για την μεγάλη θυσία των Χιωτών ναυτικών έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης , που μεταφέρθηκε στην εκδήλωση από τον αντιδήμαρχο Χάρη Μπουρνιά.

Στην εκδήλωση μέλη του Σύλλογοι «Αρτιον» παρουσίασαν ένα μουσικό θεατρικό δρώμενο με ιστορίες ναυτικών που πιαστήκαν αιχμάλωτοι κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και γύρισαν μετά από πολλές κακουχίες στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα προβληθεί την Παρασκευή στην εκπομπή «Χία Ναυτιλία».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνου,  στην εκδήλωση:

"Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της επίσημης έναρξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για την εισβολή την 1 Σεπτεμβρίου 1939 της Γερμανίας στην Πολωνία.

Την ίδια εκείνη μέρα ένα χιώτικο φορτηγό πλοίο το «Ιωάννης Καρράς» δέχεται τα πρώτα εχθρικά πυρά και τελικά βυθίζεται στο λιμάνι της Γδύνιας, με πολλά άλλα χιώτικα να ακολουθούν την ίδια τύχη σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, στερώντας από τις χιώτικες ναυτικές οικογένειες πατεράδες, αδελφούς, συζύγους και γιους.

Οι Χιώτες ναυτικοί του Εμπορικού Ναυτικού, χωρίς ιδιαίτερη πολεμική εκπαίδευση, είπαν το δικό τους ΟΧΙ στο φασισμό και το ναζισμό, με αυτοθυσία και παραδειγματικό πατριωτισμό και ανθρωπισμό, προσφέροντας τις υπηρεσίες που ζήτησε η μικρή μας χώρα με τη διάθεση του εμπορικού της στόλου στις συμμαχικές δυνάμεις.

Παλεύοντας με τα κύματα και τον εχθρό μέσα σε πλοία, που λόγω παλαιότητας και έλλειψης σύγχρονων για την εποχή μέσων, γίνονταν εύκολος στόχος με αποτέλεσμα τη θυσία των εργατών της θάλασσας που υπερβαίνουν τις 2.500, γράφοντας έτσι την πρώτη ίσως σελίδα της θαλάσσιας εποποιίας. Σε μια άλλη σελίδα συμπεριλαμβάνονται όσοι επέζησαν με αθεράπευτα όμως τραύματα στην ψυχή και το σώμα τα ονόματα των οποίων ίσως δεν μάθουμε ποτέ.

Η Χίος συνέβαλε τα μέγιστα στο θαλάσσιο, άνισο αυτό αγώνα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, θρηνώντας πολλά από τα άξια τέκνα της, αλλά και τη ναυτική εμπορική της δύναμη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου συνεχίζοντας την πρωτοβουλία οργάνωσης εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, της ΕΒΑΤ και του κ. Ισίδωρου Ζαννίκου, που ξεκίνησε επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τιμά και σήμερα τους ήρωες συμπατριώτες μας, αποτίνοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής.

Και επειδή η εποποιία αυτή των «εθελοντών θανάτου» που πολέμησαν με όπλα, αξίες και ιδανικά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους συνδιοργανωτές φορείς, τους οποίους ευχαριστώ θερμά, διοργανώνουμε σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα μνήμης στους αιχμάλωτους πολέμου-ναυτικούς του Ε.Ν., αναλαμβάνοντας ακόμα μια πρωτοβουλία. Και στα επόμενα χρόνια διοίκησής μας να συνεχίσουμε να φωτίζουμε όλες τις πλευρές και τις συγκλονιστικές ιστορίες όσων έγγραψαν τη δική τους μαρτυρική και ηρωική σελίδα ριχνόμενοι στη φωτιά της μάχης των ωκεανών και αντιστεκόμενοι, ως «τέταρτο όπλο» όπως χαρακτηρίστηκαν, στην φασιστική βαρβαρότητα.

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο τους με τη βεβαιότητα ότι η μνήμη τους παραμένει αιώνια, παραδειγματίζοντας τις επόμενες γενιές."

timi_stoys_nekroys_naytikoys_toy_v_pagkosmioy_polemoy

Σχετικά Άρθρα