Χίος, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου

Την Τετάρτη στις 5.00 μ.μ. συγκέντρωση των Χαλκούσων για την μη επέκταση της ΒΙΑΛ

Στήνουν σκηνές κάτω από τις τουαλέτες. Παιδιά κοιμούνται αυτή τη στιγμή στο δρόμο!
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 02/10/2017 - 15:12

Σκηνικό έντασης σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πρώην ΒΙΑΛ, όπου εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου, σε χώρο όμως που είχε εξ’αρχής παραχωρηθεί  από το Δήμο, τοποθετούνται σκηνές για να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι κάτοικοι ήδη αντιδρούν και από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καμποχώρων, με την συμπαράσταση και του Δήμου Χίου, αποφασίστηκε την Τετάρτη στις 5 μ.μ. να γίνει συγκέντρωση στο αθλητικό κέντρο του Χαλκειούς, προκειμένου να ακολουθήσει πορεία με κύριο αίτημα να μην υπάρξει καμία επέκταση της ΒΙΑΛ και το Κέντρο να δέχεται μόνο τον αριθμό των προσφύγων – μεταναστών που είχε προβλεφθεί, δηλαδή όχι περισσότερους από 800.
Αυτή τη στιγμή στη ΒΙΑΛ βρίσκονται 1.350 πρόσφυγες - μετανάστες  και ήδη αρκετοί, ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά, μένουν στο δρόμο έξω από το Κέντρο.
Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Αντιδήμαρχος Χίου, Απόστολος Τζιώτης το μεσημέρι ο ίδιος μαζί με τους αντιδημάρχους κ.κ. Βεργίτση, Καραμανή, Μπελέγρη, Καρασούλη, το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ζώα και τον Πρόεδρο του Χαλκειούς, Κώστα Φουτράκη συναντήθηκαν με τον Αστυνομικό Δ/ντή και τον Δ/ντή του ΚΥΤ, προκειμένου να τύχουν ενημέρωσης, εκφράζοντας παράλληλα τις αντιρρήσεις τους για την τοποθέτηση των σκηνών, η οποία γίνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με την επιτήρηση ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
«Επιχειρούν να επεκτείνουν τη ΒΙΑΛ, όλα αυτά γίνονται πρόχειρα και χωρίς σχέδιο και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα», τόνισε ο κ. Τζιώτης, λέγοντας ότι ο δήμος θα συμπαρασταθεί στους Χαλκούσους, σε όποια μορφή κινητοποίησης κι αν αποφασίσουν.
Ο αντιδήμαρχος καυτηρίασε την απουσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο εδώ και 1,5 μήνα – όπως είπε- δεν εμφανίζεται πουθενά, θύμισε ότι η παραχώρηση τμήματος της ΒΙΑΛ από το Δήμο στο Υπουργείο έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2018, βεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία παράτασή της, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι νομικές διαδικασίες για την άρση του χρησιδανείου, γιατί δεν  τηρείται τίποτα από  τα συμφωνηθέντα με βάση το συμβόλαιο παραχώρησης.
Στα αξιοσημείωτα, δείγμα κι αυτό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα, το ότι οι σκηνές στήνονται στο χώρο που καταλήγουν τα λύματα από τις τουαλέτες του Κέντρου!
Με αφορμή τα γεγονότα αυτά από την ΝΟΔΕ Χίου της Ν.Δ. εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
 
"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για άλλη φορά έδειξε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα θέματα και δη το προσφυγικό. Έδειξε για άλλη μια φορά την αδιαφορία της προς τους κατοίκους της Χίου αλλά και εν γένει των νησιών που μαστίζονται από την προσφυγική κρίση. 
Αφού άφησε να περάσει άπρακτο όλο το καλοκαίρι, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς κανένα συντονισμό, αποφασίζει χωρίς να ρωτήσει κανέναν  να στεγάσει τους νεοεισελθόντες πρόσφυγες-μετανάστες, σε αντίσκηνα, επεκτείνοντας το χώρο της ΒΙΑΛ. 
Η κυβέρνηση,  εδώ και δυόμισι χρόνια, αδυνατεί να βρει λύσεις για το προσφυγικό. Καταφεύγει σε πρόχειρες και αποσπασματικές ενέργειες οι οποίες μόνο αντίθετα αποτελέσματα επιφέρουν. Είμαστε σίγουροι ότι όλο και κάποιον τρίτο θα βρουν για να του φορτώσουν την παταγώδη αποτυχία τους.
Για πόσο καιρό ακόμα οι Χιώτες θα είναι τα θύματα της επιπόλαιης και επικίνδυνης πολιτικής σας;"
 
 
 
 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 18/12/2018 - 19:48

Οι ήδη απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα προσφύγων των ελληνικών νησιών επιδεινώνονται εδώ και μήνες. Σειρά μέτρων θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, ωστόσο αυτά δεν λαμβάνονται.

Παρά τις όποιες προσπάθειες έχει καταβάλει η ΕΕ, άνθρωποι που αναζητούν άσυλο εξακολουθούν να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα ο αριθμός αυτών που φθάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία υπερβαίνει τον αριθμό εκείνων που αποχωρούν από αυτά, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, τα οποία, βάσει των στοιχείων που ανέλυσε η DW, στεγάζουν διαρκώς υπεράριθμους αιτούντες άσυλο.

Η διεθνής νομοθεσία προβλέπει οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου να εξετάζονται ξεχωριστά. Παρά τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), ο αριθμός των αιτήσεων ανά αρμόδιο υπάλληλο έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα. Στις αρχές του 2013 σε κάθε υπάλληλο αντιστοιχούσαν 26 αιτούντες άσυλο, ενώ το 2017 ο αριθμός των αιτούντων ανά υπάλληλο εκτοξεύθηκε σε 88. Οι αρμόδιες αρχές ναι μεν αύξησαν το προσωπικό, ωστόσο αυτό δεν συνέβη αρκούντως γρήγορα.

 

Εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, όσοι  αιτούντες άσυλο φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για χορήγηση ασύλου μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία. Παρά την αισθητή μείωση του αριθμού των αφίξεων από τότε που η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή, ο αριθμός όσων φθάνουν είναι μεγαλύτερος όσων αποχωρούν από τα ελληνικά νησιά. Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας 2.367 άτομα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για άσυλο επέστρεψαν στην Τουρκία. Το πόσο μικρός είναι αυτός ο αριθμός καθίσταται σαφές αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τον Οκτώβριο του 2018 3.370 άνθρωποι έφθασαν μέσω θαλάσσης στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Τουρκία κάνει δεκτούς μόνον μετανάστες που φιλοξενούνται στα νησιά. Αυτός ο γεωγραφικός περιορισμός σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας προκειμένου να αποσυμπιέσουν τα hot spots των νησιών. Πάντως, παρακάμπτοντας τον συγκεκριμένο περιορισμό, οι αρμόδιες αρχές μετέφεραν 23.000 ευάλωτα άτομα –όπως αρρώστους, γυναίκες και παιδιά- στην ενδοχώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2018, όπως είπε στην DW εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναγνωρίζοντας μεν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε στην DW ότι αυτές δεν επαρκούν: «Στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών η UNHCR βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει 8.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε καλύτερα καταλύματα στην ενδοχώρα. Ωστόσο, περί τις 10.000 νέες αφίξεις μέσω θαλάσσης καταγράφηκαν την ίδια περίοδο. […] Η επίσπευση της μεταφοράς (σ.σ.: από τα νησιά στην ενδοχώρα) πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα».

 

Αργή μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ

 

Ένας ακόμη τρόπος να ανακουφιστούν τα ελληνικά νησιά θα ήταν να μετεγκατασταθούν πρόσφυγες που έχουν γίνει δεκτοί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που είχε εκπονηθεί το 2015. Εντός δύο ετών επρόκειτο να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα 50400 άτομα, όμως μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 μόλις 21.999 άνθρωποι αποχώρησαν από το ελληνικό έδαφος προς άλλα κράτη-μέλη.

Εφόσον οι άνθρωποι δεν αποχωρούν από τα κέντρα υποδοχής, μια άλλη λύση θα ήταν η διεύρυνσή τους. Οι δομές στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα υπεραριθμίας. Αν και τα κέντρα φιλοξενίας περιβάλλονται από κενές εκτάσεις, αυτές είναι ιδιωτικές, με τις ελληνικές αρχές να διστάζουν να προβούν σε επέκταση των hot spots, δεδομένων των αντιδράσεων και των εντάσεων που έχουν προκληθεί στα νησιά κατά των εγκαταστάσεων αυτών.

 

Αντιδρώντας στη σοβαρότητα της κατάστασης, η ΕΕ διέθεσε επιπρόσθετα κονδύλια στην Ελλάδα. Πέραν των προβλεπόμενων 561 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα για το διάστημα 2014-2020, η Κομισιόν διέθεσε επιπλέον 948 εκ. ευρώ μέσω μηχανισμών έκτακτης χρηματοδότησης. Τα χρήματα διοχετεύονται σε προγράμματα βελτίωσης στη διανομή τροφίμων και στην ποιότητα των καταλυμάτων, σε βελτίωση των υποδομών και διάθεση μετρητών σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Πάντως, τα συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης των ελληνικών αρχών ήρθαν να επισκιάσουν υπόνοιες για παρατυπίες στη διάθεση μέρους των κονδυλίων της ΕΕ για το προσφυγικό στην Ελλάδα. Με τις σχετικές έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, η αρμόδια για την υπόθεση Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αρνήθηκε να προβεί σε κάποια δήλωση για το θέμα.

Παρ’ όλα τα προβλήματα, οι τοπικές αρχές, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο τοπικός πληθυσμός καταβάλλουν προσπάθειες να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν δράση και όχι και αρνούνται να δουν όλο αυτό ως ευρωπαϊκό ζήτημα», υπογράμμισε στην DW ο Σταύρος Μυρογιάννης, υπεύθυνος στο κέντρο προσφύγων του Καρά Τεπέ. Κατά τη γνώμη του, εάν δεν δοθεί ευρωπαϊκή λύση, όσα εκατομμύρια κι αν δαπανηθούν, τα προβλήματα θα παραμείνουν.