Τοπική Μονάδα Υγείας με ΜΙΑ παθολόγο!

Προσελήφθησαν επίσης 2 νοσηλευτές, 1 επισκέπτρια υγείας και 1 διοικητική υπάλληλος
Παρ, 08/03/2019 - 15:56

 

Οι τοπικές μονάδες υγείας εντάσσονται στις κυβερνητικές αλλαγές για την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που κυριολεκτικά συρρικνώθηκαν δραματικά την περίοδο της κρίσης.

Ωστόσο το ξεκίνημά τους, πανελλαδικά αλλά και ειδικά στην περιοχή μας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως το καλύτερο δυνατό, αφού στις δύο προσκλήσεις για πρόσληψη προσωπικού - ειδικά ιατρικού - οι γιατροί γύρισαν την πλάτη, με αποτέλεσμα στη Χίο η ΤΟΜΥ να καλείται να λειτουργήσει με μια μόνο Παθολόγο, αντί των 4 (παθολόγων ή γενικών γιατρών), που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο για κάθε μονάδα.

Θυμίζουμε ότι στη Χίο είχε προβλεφθεί η δημιουργία 4 τοπικών μονάδων υγείας (δηλαδή αναζητήθηκαν 16 παθολόγοι ή γεν. γιατροί, παιδίατροι, όπως και άλλες ειδικότητες - νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικοί υπάλληλοι- ), και για δύο συνεχόμενες φορές υπήρξε προκήρυξη θέσεων.

Ωστόσο, όπως είπε σήμερα στο Ράδιο “Α” ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Χίου, Νίκος Ταναϊνης, θα λειτουργήσει μια μονάδα, η οποία θα στεγαστεί κι αυτή στο Μέγαρο του ΙΚΑ και συμπληρωματικά θα καλύψει ανάγκες παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας όπως γίνεται και από τους γιατρούς του Κέντρου.

Εκτός της μίας παθολόγου, τις υπηρεσίες τους στη μονάδα θα προσφέρουν επίσης 2 νοσηλευτές, 1 επισκέπτρια υγείας και 1 διοικητική υπάλληλος.

“Βρισκόμαστε στο στάδιο της οργάνωσης και εκτιμούμε ότι από τις 20 Μαρτίου και μετά θα μπορέσουμε σταδιακά να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους πολίτες”, ανέφερε η παθολόγος που προσελήφθη, Φωτεινή Μιχελάκη, η οποία από την Κρήτη βρέθηκε στη Χίο επιλέγοντας να υπηρετήσει στην πατρίδα του συζύγου της.

Μάλιστα η ίδια θα είναι μια από τους ελάχιστους, μέχρι στιγμής, οικογενειακούς γιατρούς που υπάρχουν στο νησί.

Οι ΤΟΜΥ, σημείωσε η κα Μιχελάκη, θα συνδράμουν στην βελτίωση του πληθυσμού υγείας, εστιάζοντας στην πρόληψη, κάτι που θα γίνει και μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα προγραμματίσουν με το υφιστάμενο προσωπικό, για θέματα, όπως π.χ. ο εμβολιασμός.

Προς το παρόν βέβαια οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται αναμένοντας  την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, όπως π.χ. ηλεκτρονικό υπολογιστή, που πλέον είναι απαραίτητος για κάθε γιατρό και όχι μόνο.

Σχετικά Άρθρα