Χίος, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου

Τώρα ξέμειναν από... μεταφραστές. Βουβό τηλέφωνο με τους πρόσφυγες

Ακούστε το ηχιτικό
Δευ, 05/03/2018 - 15:23
φωτο αρχείου
Ηχητικό απόσπασμα: 

Από την 1η Μαρτίου σταμάτησε η παροχή διερμηνείας στις πύλες εισόδου της χώρας, με τη συνδρομή της ΜΕΤΑδρασης, αφού  η σχετική χρηματοδότηση, που παρείχε τη διερμηνεία, έχει λήξει από τα τέλη του 2017 και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για ανανέωσή της. Η ΜΕΤΑδραση κάλυπτε τις ανάγκες σε διερμηνεία με εκπαιδευμένους διερμηνείς σε 38 γλώσσες και διαλέκτους, πολλές εκ των οποίων είναι σπάνιες, τόσο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών, στην Υπηρεσία Ασύλου, στην Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, όσο και στα Νοσοκομεία των νησιών.

Όπως είπε στην ΑΛΗΘΕΙΑ η Μαρία Νακασιάν, υπεύθυνη στο κομμάτι της Διερμηνείας στην συγκεκριμένη ΜΚΟ, στο νησί μας σε μηνιαία βάση, 25 διερμηνείς, είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης και τηλεφώνου, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.

Όπως είπε, τους τελευταίους δύο μήνες,  Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η Οργάνωση κάλυψε το κόστος με ίδιους πόρους και με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να βρεθεί αρμοδίως κάποια λύση, πλην όμως τέτοια δε δόθηκε.

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 20/02/2019 - 07:29

Έχασε τη μάχη για τη ζωή στην Αθήνα όπου βρισκόταν νοσηλευόμενος λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ο γνωστός Μυτιληνιός Φωτής Ξύδας.

Γεννημένος στο νησί μας γιός του γνωστού εμπόρου της αγοράς από τη Χίο Κώστα Ξύδα και της Ασπασίας, ο Φωτής φοίτησε στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης. Αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, πρωταθλητής στην υδατοσφαίριση, έφθασε μέχρι τη θέση του τερματοφύλακα της Εθνικής ομάδας.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά στο τότε Πολιτικό και Οικονομικό Τμήμα της ίδιας Σχολής. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και στην Αγγλία και το 1978 εισήλθε στον διπλωματικό κλάδο.

Υπηρέτησε σε κορυφαίες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών ενώ ήταν ο πρώτος και μόνος Μυτιληνιός διπλωμάτης που έφτασε στη θέση του Πρέσβη. Με κορύφωση της καριέρας του τη θέση του Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Παθιασμένος Μυτιληνιός ο Φωτής Ξύδας μετά τη συνταξιοδότηση του επέστρεψε στη Μυτιλήνη θέλοντας να υπηρετήσει τον τόπο του.
Το 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» της Ντόρας Μπακογιάννη. Ενώ στις εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Λέσβου.
Η κηδεία του σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μυτιλήνης "το νησί" θα γίνει σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στη Μυτιλήνη τη Πέμπτη.