Χίος, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου

Πάνω από 700 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στις εκπαιδευτικές δράσεις της ΜΕΤΑδρασης

Δελτίο Τύπου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 08/03/2018 - 16:20

Το κουδούνι χτυπάει καθημερινά για τα περισσότερα από 700 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις της ΜΕΤΑδρασης στην Αθήνα, τη Λέσβο και τη Χίο, είτε αναμένοντας την επανένωση/μετεγκατάστασή τους σε κάποια χώρα της Ευρώπης, είτε με την προοπτική της ένταξής τους στο ελληνικό σχολείο. Συνεχίζοντας την ιδιαίτερα καρποφόρα συνεργασία με τα «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων, από τον Ιούνιο του 2017, η ΜΕΤΑδραση επιδιώκει να καλύψει επίσης τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών που παραμένουν στα hotspot των νησιών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος πρωτίστως στην εκπαίδευση και δευτερευόντως στη δημιουργική απασχόλησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2018, με την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη λειτουργία Κέντρων Μη Τυπικής Εκπαίδευσης στη Λέσβο, για παιδιά από το Καρά Τεπέ και τη Μόρια, καθώς και στη Χίο, για παιδιά από τη ΒΙΑΛ, σε χώρους έξω από τα hotspot. Οι μαθητές παρακολουθούν κατά βάση Ελληνικά, Μαθηματικά και Αγγλικά, ακολουθώντας κυρίως το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

«Ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν εγκλωβισμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα hotspot των νησιών είναι υψηλός. Πολλά από αυτά δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο. Όλα τους, όμως, επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο, στο οποίο θα μπορούν να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται μαζί με παιδιά της ηλικίας τους. Μας συγκίνησε η λαχτάρα με την οποία περίμεναν να ξεκινήσουν τα μαθήματα την πρώτη κιόλας μέρα, σχηματίζοντας ουρές πολλή ώρα πριν. Από τότε, έρχονται καθημερινά με τον ίδιο ενθουσιασμό! Οι δε γονείς τους μάς επισκέπτονται συχνά, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για την πρόοδο των παιδιών τους», αναφέρει η Αναστασία Καραγιάννη, υπεύθυνη εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο.

Προσπάθεια γίνεται και για τη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες, ώστε να μην αποκλείονται από την εκπαίδευση. Όπως μας λέει ο Κωνσταντίνος Καρακουζίδης, υπεύθυνος εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Λέσβο: «Έχουμε εντοπίσει και παραπέμψει παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, έτσι ώστε να ενταχθούν σε κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο, το συντομότερο δυνατόν».

«Στόχος της ΜΕΤΑδρασης είναι να δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών έξω από τα hotspot και τους καταυλισμούς στην ενδοχώρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή ένταξή τους στο επίσημο σχολικό σύστημα», σημειώνει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά.

Μέσα στην νέα του τάξη, ο 8χρονος Σαμίρ από τη Συρία παίζει με τους νέους φίλους του, περιμένοντας να αρχίσει το μάθημα. «Χαίρομαι που επιτέλους έχω τετράδια και μολύβια και μαθαίνω να γράφω», μας λέει, και συνεχίζει: «Τα ελληνικά είναι δύσκολα, αλλά οι δασκάλες μου είναι καλές και με βοηθάνε. Τα μαθηματικά είναι σαν παιχνίδι!»

Σχετικά Άρθρα

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ"
Δευ, 19/11/2018 - 18:37
Γιάννης Γεωργιάδης, Σμάρω Μπουλαζέρη και Κων/να Τσέλα μιλούν για τον διαβήτη

Γνώση, εκπαίδευση και μέτρο είναι αυτά που κυρίως χρειάζεται ένας διαβητικός στις μέρες μας για να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη μάστιγα που ονομάζεται διαβήτης. Την ώρα που 1 στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως ζει με σακχαρώδη διαβήτη και η τεχνολογία έχει προσφέρει πολύ σπουδαίες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση αυτής της ύπουλης νόσου που διεισδύει όλο και περισσότερο, απόρροια και του σύγχρονου τρόπου ζωής, το τρίπτυχο γνώσης, εκπαίδευσης και μέτρου παραμένει ζητούμενο, όπως εξηγούν στην Αλήθεια TV και στην εκπομπή «η επικαιρότητα με άλλο μάτι», ο γιατρός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος Γιάννης Γεωργιάδης, η διαβητική μητέρα Σμάρω Μπουλαζέρη και η επίσης διαβητική 9χρονη κόρη της Κωνσταντίνα, που περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την καθημερινότητα ενός διαβητικού.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο τους τύπους διαβήτη, πώς η ασθένεια συνδέεται άμεσα με τη διατροφή μας, πώς περάσαμε από τον… μεσαίωνα στην… αναγέννηση, όσον αφορά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου, κάτι που επιβεβαίωσε και η κα Μπουλαζέρη, η οποία διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 -που σημαίνει παντελής έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό- στην ηλικία των 9 ετών και έκτοτε έμαθε να ζει η ίδια αλλά και η 9χρονη σήμερα κόρη της με αυτόν, βοηθώντας μάλιστα -και λόγω της δουλειάς της, νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Χίου- πολλούς ακόμη να δουν κατάματα το πρόβλημα, να το αποδεχθούν και να το αντιμετωπίσουν.

Η γλυκύτατη Κωνσταντίνα Τσέλα, διαγνώστηκε με διαβήτη 1 από 14 μηνών. Όπως η ίδια λέει δεν τον διάλεξε αλλά έμαθε να ζει με αυτόν, αφού θα την ακολουθεί σε όλη της τη ζωή. Με τη βοήθεια της μητέρας της έμαθε τι σημαίνει υγιεινή διατροφή, έμαθε πόσο σημαντική είναι αυτή όχι μόνο για την ίδια αλλά για κάθε άνθρωπο που θέλει να είναι υγιής, έμαθε με τη βοήθεια μίας αντλίας να ρυθμίζει το σάκχαρό της, το οποίο μέχρι τώρα δεν την εμποδίζει σε ό,τι θέλει να κάνει, αλλά της έχει δημιουργήσει την επιθυμία να γίνει επιστήμονας και να βρει λύση για τους ανθρώπους που ο οργανισμός τους δεν παράγει ινσουλίνη. Ταυτόχρονα θέλει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής που υπεραγαπά.

Ένα γεμάτο ζωντάνια παιδί που είναι σε θέση, παρά τη μικρή ηλικία του, να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του μέτρου στη ζωή μας, κάτι που ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι σε πολλούς ενήλικες παραμένει δυστυχώς ακόμη ζητούμενο.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο της οικογένειας και στην υποστήριξη που αυτή με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να παρέχει όταν ένα μέλος της είναι διαβητικό, κάτι που έκανε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διαβήτη να αφιερώσει όχι μόνο το 2108, αλλά και το 2019 στη σχέση διαβήτη και οικογένειας.