Χίος, Παρασκευή 3 Ιουλίου

ΒΙΑΛ: Ο Στρατός "καθάρισε" και... συσκέπτεται

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 11/02/2016 - 15:32

Δύο μέρες πριν την τελευταία ημερομηνία "καθάρισε" ο Στρατός εκ μέρους του... Κρατικού μηχανισμού στην ΒΙΑΛ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των... συσκέψεων για τις λεπτομέρειες, κάτι που από το πρωϊ κάνει στο χώρο, με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων ξένων χωρών, ο ορισμένος από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ως Προϊστάμενος για την κατασκευή και την πρώτη λειτουργία του Κέντρου καταγραφής προσφύγων - μεταναστών, Αντισυνταγματάρχης Χαρ. Λώλος. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση με την αποχέτευση των 70 οικίσκων, που έχουν παραχωρήσει τα Ελληνικά πετρέλαια, ο χώρος της πρώην ΒΙΑΛ έχει κλειστεί με διαφανές πλαίσιο, έχει ρευματοδοτηθεί, έχει οριοθετηθεί τι μπαίνει και που, ολοκληρώνεται η επίστρωση των εξωτερικών δρόμων με χαλίκι και ολοκληρώνεται η περίφραξη αν και το Κέντρο δεν είναι κλειστό αφού όποιος καταγράφεται ως πρόσφυγας είναι ελεύθερος να αναχωρήσει από το νησί. Απομένει ο τελικός καθαρισμός και το Σάββατο να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία που θα κρατήσει μια εβδομάδα, θα εντοπιστούν λεπτομέρεις βελτιώσεων και το Κέντρο από εκεί και πέρα θα λειτουργεί κανονικά. 

Σχετικά Άρθρα

Για τη δημιουργία ζώνης πυρασφάλειας
Παρ, 03/07/2020 - 16:21

Ξεκίνησε η υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης   του Συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα Πυροπροστασίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, με τον καθαρισμό της γύρω περιοχής.

«Άμεσα και δίχως χρονοτριβές όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης ξεκίνησαν σήμερα οι καθαρισμοί στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και πέριξ αυτού.  Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί και σκαψίματα στα χωράφια, απομακρύνθηκαν σκουπίδια και πεταμένα υλικά και γενικά τις επόμενες ημέρες θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες  για την πυροπροστασία της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 23.400,00€  που προβλέπει καθαρισμούς, χορτοκοπές, μάζεμα σκουπιδιών και διαμορφώσεις αγροτικών δρόμων για διευκόλυνση των πυροσβεστικών οχημάτων», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Αγίου Μηνά και Καμποχώρων, Παναγιώτης Μανδάλας. 

Στο συντονιστικό που συνεδρίασε την Τετάρτη το μεσημέρι αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

 

  1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που έχουν παρουσιαστεί από 15/06/2020 (70 και πλέον πυρκαγιές και πολλές φορές 3- 4 ταυτοχρόνως). Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεσμεύονται στην φύλαξη της περιοχής και δεν επαρκούν για την κάλυψη του υπόλοιπου Δήμου.
  2. Να ξεκινήσει άμεσα το έργο με τίτλο «Λήψη εκτάκτων μέτρων Πυροπροστασίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ΒΙΑΛ)», προϋπολογισμού 23.400,00€ συν ΦΠΑ, όπως αυτό έχει προταθεί – αποφασιστεί στα προηγούμενα Σ.Τ.Ο. και έχει ψηφιστεί από το Δ.Σ. Δήμου Χίου.
  3. Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του νησιού και ειδικότερα οι Πρόεδροι της Δ.Ε.Καμποχώρων, της Τ.Κ. Θολοποταμίου της Δ.Ε.Ιωνίας και της Τ.Κ. Νεοχωρίου της Δ.Ε.Αγίου Μηνά θα πρέπει να συστήσουν ομάδες πυρασφάλειας. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 94 του Ν.3852/2010, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των οικισμών τους και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων θα πρέπει να απευθύνονται στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Χίου για τον άμεσο καθαρισμό τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
  4. Να απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση επί της κεντρικής οδού της περιοχής του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με σκοπό να διευκολύνεται η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτωνσε περίπτωση άμεσης επέμβασης,
  5. Να αυξηθούν οι περιπολίες πυρασφάλειας στην περιοχή πέριξ του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ

 

Σε δελτίο Τύπου του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας γίνεται αναφορά και στις ιδιαιτερότητες της φωτιάς της Τετάρτης στους Βαβύλους και ειδικότερα σημειώνονται τα ακόλουθα:

"Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε ο Ιούλιος αφού η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης απείλησε έξι συνολικά χωριά(Χαλκειός, Βαβύλους, Ζυφιά, Βασιλεώνοικο, Σκλαβιά, Θολοποτάμι), το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με πληθυσμό 5000 φιλοξενούμενων, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τις κατασκηνώσεις Σκλαβιών, αθλητικές εγκαταστάσεις (Κλειστό κέντρο Καμποχώρων), αρχαιολογικά μνημεία(Παναγία Κρίνα, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βυζαντινής αρχιτεκτονικής του νησιού), αγροτικές καλλιέργειες, μεγάλες εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η περιοχή από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, ξεχωρίζει για την έντονη και πλούσια βλάστηση της, τα δάση της, την έντονη αγροτική δραστηριότητα αλλά και για τα δύσβατα και απρόσιτα σημεία της. Οι πολύ δυνατοί ΒΔ άνεμοι που έπνεαν την συγκεκριμένη ημέρα στο νησί σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας και την πυκνή βλάστηση δυσκόλεψαν ακόμη παραπάνω το έργο της κατάσβεσης.

 Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 09:50 π.μ. περίπου την Τετάρτη 01/07/2020 με τρεις ταυτόχρονες εστίες, έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και ένα μεγάλο μέτωπο απειλούσε τους οικισμούς των Βαβύλων και των Σκλαβιών.

Η κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν άμεση και καταβλήθηκαν τιτάνιες προσπάθειες από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές του νησιού και τους κατοίκους των χωριών ώστε η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

Καθοριστική στο έργο της κατάσβεσης ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων (2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα), η Π. Υ Χίου συνέδραμε με όλες τις δυνάμεις της (27 πυροσβέστες, 9 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου,) ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια όλων των εθελοντικών ομάδων του νησιού, των αγροτών με τα αγροτικά τους τρακτέρ, του στρατού, των χειριστών και οδηγών της Τ.Υ.Δ Χίου, της ΔΕΥΑΝΧ καθώς και της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χίου.

Υποδειγματικός ήταν ο συντονισμός από το προσωπικό του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, που κινήθηκε άμεσα, εφαρμόζοντας το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών του Δήμου Χίου. Υστέρα από εντολή του Δημάρχου Χίου το γραφείο κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό του Δήμου και ήταν σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τον Δήμαρχο, αρμόδιους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Τ.Κ. της περιοχής, προϊσταμένους Δ/νσεων Δήμου Χίου καθώς και με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο, έστειλε πούλμαν για να συνδράμουν στην οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών του οικισμού Σκλαβιών όπως αυτό ζητήθηκε από την Π.Υ. Χίου, φρόντισε για την εξεύρεση χώρου διαμονής των κατοίκων των χωριών σε περίπτωση εκκένωσης, κινητοποίησε τις δομές της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας Δ.Χίου (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, οικιακούς βοηθούς, κτλ), οι οποίοι βρέθηκαν στα χωριά από την πρώτη στιγμή και στάθηκαν στο πλευρό των κατοίκων. Επίσης διατέθηκεεμφιαλωμένο νερό σε όλους τους συμμετέχοντες στην κατάσβεση.

Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης υπήρξε συνεχής τηλεφωνική επικοινωνίατης Γ.Γ.Π.Π. με τον Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτιο Κάρμαντζη και τον αντιδήμαρχο κ. Μανδάλα Παναγιώτη οι οποίοι βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο της πυρκαγιάς καθώς και με τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Νικόλαο Βορριά

Αυθημερόν και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικού προσωπικού συγκλήθηκε εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Χίου στην αίθουσα συσκέψεων Πολιτικής Προστασίας του πρώην δημαρχείου Αγίου Μηνά, ώστε να αξιολογηθούν οι ενέργειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και να ληφθούν τυχών επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους."