Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

"Ξανά μανά" συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το προσφυγικό!

Πέμ, 17/11/2016 - 07:00

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο  Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί η κυβερνητική πρόταση, όπως αυτή κατατέθηκε στη συνάντηση με τον Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα για όλες τις λεπτομέρειες και να αποφασίσει εκ νέου για τη στάση που θα τηρήσει.

Μάλιστα η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα είναι διευρυμένη, καθώς ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, θα ζητήσει να βρίσκονται στην αίθουσα όλοι όσοι μετείχαν στη συνάντηση με τους Υπουργούς, δηλαδή οι Βουλευτές του νησιού, η Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου.

Την αντίθεσή του ως προς τη σύγκληση ενός ακόμη Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό επαναδιατύπωσε ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης, τονίζοντας ότι έχει παρθεί ξεκάθαρη απόφαση σε προηγούμενη συνεδρίαση. 

Τέλος, ανάμεσα στα άλλα θέματα της καθημερινότητας που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση, ήταν και η ομόφωνη παραχώρηση ιατρικού εξοπλισμού από τον Δήμο Χίου στην Αστυνομία και στο Λιμενικό προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες τους, κυρίως λόγω των προσφύγων.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.