Ζητούν περιφερειακό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη

Παναγιώτης Χριστόφας και Γιάννης Σπιλάνης
Τρί, 14/04/2020 - 16:24

Παναγιώτης Χριστόφας και Γιάννης Σπιλάνης ζητούν, εκ μέρους των παρατάξεών τους, τη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, ασκώντας κριτική στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Η επιστολή Χριστόφα στον Πρόεδρο του Περ. Συμβουλίου και τον Περιφερειάρχη:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, 
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Σήμερα καλούμαστε να καταθέσουμε μέσω email τις ψήφους μας για τα θέματα που τίθενται δια περιφοράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε (συμφωνώντας με την αντίστοιχη επισήμανση του συναδέλφου κ. Γεωργούλα), πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα μέσα τηλεδιάσκεψης, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις υπ. αριθμ. 18318/13-03-2020 και 40/20930/31-03-2020 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, που επιτρέπουν τη διεξαγωγή δημοκρατικού διαλόγου και την ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων, που είναι ίσως πιο σημαντικές από την απλή καταγραφή της ψήφου των Περιφερειακών Συμβούλων. Αυτά τα μέσα είναι πλέον ευρέως γνωστά, χρησιμοποιούνται από τη Κυβέρνηση, από άλλα αυτοδιοικητικά συμβούλια έως και από ομάδες πολιτών. 

Και αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αξιοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, τότε επιβάλλεται να αξιοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, για κάθε συνεδρίαση. Με δεδομένη την παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και των πολυεπίπεδων προκλήσεων που εμφανίζονται μπροστά μας και για το Βόρειο Αιγαίο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Περιφέρεια και τα θεσμικά όργανα να συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα και με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ελπίζουμε πως θα ανταποκριθείτε άμεσα στις απαιτήσεις των καιρών.

 

Η παρέμβαση του Γ. Σπιλάνη:

Κε Περιφερειάρχη, κε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Μετά από δύο μήνες απραξίας σήμερα καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια συνεδρίαση "δια περιφοράς" με αφορμή την πανδημία.

 

Τρεις παρατηρήσεις:

- Θεωρούμε απαράδεκτο για μια Περιφέρεια που λειτουργεί "με τηλεδιάσκεψη", εδώ και 6 χρόνια να μην μπορεί να οργανώσει μια συνεδρίαση "εξ αποστάσεως", όταν αυτό έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμη και η κλασσική συνεδρίαση στις 5 αίθουσες της τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη.

 

- Θεωρούμε απαράδεκτο ότι ενώ επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία, επιμένετε στο μόνο θέμα που είναι ουσίας - η τροποποίηση του προϋπολογισμού- να έρχεται όπως συνήθως χωρίς εισήγηση και να καλούμαστε εμείς να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια υπάλληλο για να ενημερωθούμε.

 

- Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το ΠΣ συνεδριάζει μετά από 2 μήνες σοβαρών εξελίξεων και με μια τεράστια ύφεση μπροστά μας και κανένα ουσιαστικό θέμα δεν έρχεται προς συζήτηση σε ότι αφορά την επόμενη μέρα από την ίδια τη Περιφέρεια με την Περιφερειακή Αρχή να δρα ως θεατής των όσων συμβαίνουν στέλνοντας επιστολές και μηνύματα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αγνοώντας ή θέλοντας να αγνοεί το δικό της ρόλο στην επόμενη μέρα. Σε ότι αφορά το τελευταίο σας έχουμε στείλει επιστολές επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν από την αδράνεια σας αυτή, καταθέτοντας τις προτάσεις μας οι οποίες και έχουν μείνει αναπάντητες.

 

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταγγέλλουμε αυτή τη πρακτική αυτή που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες των νησιών μας και σε ένδειξη ελάχιστης διαμαρτυρίας θα απέχουμε από τη σημερινή διαδικασία.

 

Αξιοποιώντας την όχι ιδιαίτερα ευχάριστη ευκαιρία, σας ευχόμαστε σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

Σχετικά Άρθρα