25 χρόνια Euroclassica - Ομηρική Ακαδημία στη Χίο

Έναρξη των εργασιών της στις 10 Ιουλίου στο Ομήρειο
Τρί, 24/05/2022 - 15:26

Για εικοστή πέμπτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Αθήνα, τη Χίο και τις Οινούσσες, από τις 8 έως τις 17 Ιουλίου, οι εργασίες του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της Euroclassica "ΌμιλΟΣ Ευρωπαϊκών Εταιρειών Καθηγητών Κλασσικών Γλωσσών και Πολιτισμών" και της Ομηρικής Ακαδημίας.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου στις 10-7-2022, 11.00 π.μ. και η επίσημη λήξη στις 17-7-2022 πάλι στο «ΟΜΗΡΕΙΟ», 11.00 π.μ. Στο συνέδριο συμμετέχουν Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες και όσοι άλλοι επιθυμούν. Οι σύνεδροι είναι Έλληνες, Ευρωπαίοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και από όλον τον κόσμο.

Όπως ενημερώνουν οι διοργανωτές σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν, από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περίπου 5600 σύνεδροι οι οποίοι θα ανέλθουν στους 5750 κατά το προσεχές συνέδριο. Όλοι αυτοί οι διακεκριμένοι Ελληνιστές, επιστήμονες και φοιτητές, απερχόμενοι γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το συνέδριο έχει τέσσερα τμήματα τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι επιθυμούντες.

1) Το τμήμα Ελληνιστών και λοιπών επιστημόνων με γενικό θέμα: «Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

2) Το Τμήμα των φοιτητών με θέμα: «Ο ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ»

3) Το Τμήμα διδασκαλίας Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και πολιτισμού για Καθηγητές και σπουδαστές, 4) Τμήμα διδασκαλίας ελληνικών παραδοσιακών χορών (προαιρετικά)

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακρόπολη, Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Χίου, στα Ναυτικά Μουσεία, Χίου και Οινουσσών, στην Δασκαλόπετρα η Σχολείο του Ομήρου, στη Βιβλιοθήκη Χίου «ΚΟΡΑΗΣ», στη Βυζαντινή «ΝΕΑ ΜΟΝΗ» Χίου στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας στην Ιερά Μονήν Αγίου Μηνά και στο εκεί ευρισκόμενο Μουσείο, στο Νέο Μουσείο Μαστίχας Χίου, στα Μεσαιωνικά χωριά και στα Μαστιχοχώρια, στη Βολισσό, όπου κατά την παράδοση έζησε ο Όμηρος και βρίσκεται εκεί το σπίτι του, στα χωριά από όπου πέρασε και σε άλλα μέρη αρχαιολογικά και αξιοθέατα.

Συμφωνα με το δελτίο Τύπου «οι σύνεδροι θα έχουν την χαρά και την συγκίνηση να απολαύσουν στο ίδρυμα "Μαρία Τσάκου" παράσταση ιστορική από φοιτητές του Θεατρολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναφορά στα 200 χρόνια από την Καταστροφή της Χίου και στα 10 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης θα ψάλλει χορωδία ψαλτών Βυζαντινής Μουσικής υπό την κατεύθυνση του Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αποδώσουν βυζαντινούς ύμνους στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Χίου, οι σύνεδροι θα ευφρανθούν και θα αισθανθούν πνευματική ανάταση και πνευματικές συγκινήσεις».

"Θα επισκεφθούμε, επίσης, συν Θεώ, τις Οινούσσες, από όπου ξεκίνησε τη λειτουργία της η Ομηρική Ακαδημία και θα πραγματοποιηθεί κανονικά ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Κατά την ημέρα της επίσημης λήξης δίνονται στους συνέδρους επίσημες βεβαιώσεις συμμετοχής στο συνέδριο και λαμπρές εκδόσεις, ως την καλύτερη  γνωστική αρματωσιά που μπορούν να αποκτήσουν όλοι ανεξαιρέτως οι σύνεδροι, λόγιοι, Ελληνιστές, επιστήμονες, φοιτητές και όποιος άλλος θα παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

 

Σχετικά Άρθρα