3-4 Ιουλίου αποκαλύπτεται η Δόξα των Ψαρών

Πρόταση του Δήμου να επισκευαστεί το "Κονάκι" και να λειτουργήσει υβριδικό μουσείο ψηφιακής ιστορίας
Ακούστε το ηχιτικό
Δευ, 29/03/2021 - 15:26
Ηχητικό απόσπασμα: 

Τα αποκαλυπτήρια του μαρμάρινου αγάλματος της Δόξας των Ψαρών που φιλοτεχνείται από τον γλύπτη Νίκο Γεωργίου επιδιώκεται να γίνουν στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Ηρωικός Δήμος το διήμερο 3 με 4 Ιουλίου, με την ελπίδα, μέχρι τότε, οι συνθήκες – λόγω κορωνοϊού- να επιτρέψουν να γίνουν όλα όσα προγραμματίζονται.

Ο Δήμαρχος των Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος μιλώντας σήμερα στο Ράδιο «Α» με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις και τις ενέργειές τους για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, σημείωσε ότι πρόταξαν τις δράσεις που δεν επηρεάζονται από τις υγειονομικές συνθήκες, όπως το λογότυπο της επετείου και ένα βίντεο που περιγράφει, εν συντομία αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο, τη συμβολή των Ψαρών στον αγώνα.

Παράλληλα για το άγαλμα της Δόξας, που θα πάρει τη θέση που του αρμόζει στην ολόμαυρη ράχη των Ψαρών -σύμφωνα με το Διονύσιο Σολωμό- έχει ήδη εγκριθεί από το τοπικό συμβούλιο μνημείων Β. Αιγαίου η διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασής του και αναμένεται η ολοκλήρωσή του από το Νίκο Γεωργίου για την εν συνεχεία τοποθέτησή του. 

Εκτός από αυτήν την παρακαταθήκη για τις σημερινές και επόμενες γενιές, κινούμενος προς την ίδια κατεύθυνση ο Ηρωικός Δήμος υποβάλλει πρόταση στο πρόγραμμα «Τρίτσης», προϋπολογισμού 630.000 ευρω για την επισκευή του κτιρίου «Κονάκι», που ήταν το Διοικητήριο των Τούρκων και σ'αυτό είχε στεγαστεί προηγουμένως  το ναυτικό επιμελητήριο των Ψαρών, ενώ μετά την απελευθέρωση φιλοξένησε και το δημοτικό σχολείο. Πρόκειται για κτίριο που διασώθηκε της καταστροφής και πρόθεση του Δήμου, όπως εξήγησε ο Κώστας Βρατσάνος, είναι να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού στεγάζοντας εκεί και το υβριδικό μουσείο ψηφιακής ιστορίας των Ψαρών που σχεδιάζει και το οποίο έχει κοστολογηθεί στα 280.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την επισκευή του κτηρίου έχει εκδοθεί και οικοδομική άδεια.

 

Σ.Σ.: Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα http://www.greek-sculptor.eu/ και απεικονίζουν μερικά από τα στάδια για τη δημιουργία του αγάλματος της Δόξας των Ψαρών από τον γλύπτη Ν. Γεωργίου.

Σχετικά Άρθρα