Αδαμάντιος Λεμός, ο Καρδαμυλίτης Θεατράνθρωπος της Καρδιάς μας, που διέπρεψε ανά την Υφήλιο.

Τιμητική εκδήλωση από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Καρδαμύλων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 40 ετών δράσης στο ανοιχτό Θέατρο Καρδαμύλων ''Αδαμάντιος Λεμός''.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 22/08/2019 - 06:49

 Με αφορμή τα 40 χρόνια του, που συμπληρώνονται φέτος, ο Φ.Ο.Κ.(Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων), διοργάνωσε και παρουσίασε, ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τον μεγάλο μας άνθρωπο του Θεάτρου Αδαμάντιο Λεμό, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τον εκπολιτιστικό σύλλογο των Καρδαμύλων και όλο το χωριό η σύνδεση της μνήμης του Αδαμαντίου Λεμού με τα 40 χρόνια της δράσης του Φ.Ο.Κ.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 8.30μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Καρδαμύλων ''Αδαμάντιος Λεμός'' που φέρει το όνομά του μιας και ο ίδιος ενδιαφέρθηκε και δραστηριοποιήθηκε για τη δημιουργία του, προβάλλοντας μαζί μ' αυτό την ιδέα της παράλληλης ανάπτυξης του τόπου σε Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Θεάτρου μέσα στο Αιγαίο για τις δράσεις Θεατρικών Φεστιβάλ μεγάλου Βεληνεκούς, πράγμα που όπως τόνισε στον επίλογο η πολυαγαπημένη του κόρη Μυρτώ (κοσμαγάπητη στα Καρδάμυλα και τη Χίο)...πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι μας για να ολοκληρωθεί και να γίνει πραγματικότητα, τονίζοντας την εξαιρετική σημασία του στο Δήμο και τους αρμόδιους φορείς!

 Η Θεατρική πορεία του Αδαμαντίου Λεμού (πλούσια επιτυχημένη και περιπετειώδης), ξετυλίχτηκε μπροστά στα μάτια του κοινού μέσα από τις ολοζώντανες αφηγήσεις των Ηθοποιών Ελένης Παπαχριστοπούλου και Γιάννη Σταματίου με ταυτόχρονη παρουσίαση φωτογραφιών από τη ζωή του μεγάλου μας Θεατράνθρωπου καθώς και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού και βίντεο από παραστάσεις του στη Χίο και τα Καρδάμυλα και μια πλήρη συνέντευξή του στο Δημήτρη Φρεζούλη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV αναδεικνύοντας τις έντονες πτυχές της τόσο γόνιμης μαχητικής καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Αδαμαντίου Λεμού που με το έργο του κατέδειξε και διασαφήνισε τις δονήσεις στις σχέσεις...Τέχνης, Εξουσίας και Ηθικής.

 Ο Αδαμάντιος Λεμός που προοριζόταν κατά την φυσική παράδοση της οικογέννειας κι εκείνος για τα καράβια και τη θάλασσα, ύστερα από μια μικρή μυωπία που του διαγνώστηκε στις εξετάσεις, άλλαξε αναγκαστικά πορεία και ενώ έγινε και Ασυρματιστής φοιτώντας στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, το ανήσυχο καλλιτεχνικό, ευρύ δημιουργικό και δραστήριο πνεύμα του τον οδήγησε να συμμετέχει (έχοντας μάλιστα τον συντονισμό) σε Θεατρικές Παραγωγές, πριν ακόμα φοιτήσει στη Δραματική Σχολή.

 Η Θεατρική του πορεία συναντήθηκε με τον μέγιστο Αιμίλιο Βεάκη, πέρασε μέσα από την τεταμένη και δύσκολη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, ο ίδιος έζησε το Βομβαρδισμό του Πειραιά από πρώτο χέρι, υπηρέτησε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δημιούργησε το Θέατρο για την ψυχαγωγία των στρατευμένων στη μέση Ανατολή και πολλά άλλα...Η περίοδος αυτή ήταν πολύ δημιουργική για τον ίδιο και πολύ ωφέλιμη για το Θέατρο, παρόλες τις περιπέτειες και τους κινδύνους που αντιμετώπισε ο ίδιος και η οικογέννειά του εκείνη την περίοδο, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες άλλωστε.

Ο Αδαμάντιος Λεμός έκανε πάντα πολύ πετυχημένες καινοτομίες, δημιουργώντας Θεατρικές Σκηνές πότε στα Ταμπούρια και πότε στο Άλσος, με ευρηματικότητα και ψυχή, φέρνοντας τον απλό κόσμο όλο και πιο κοντά στο Θέατρο. Τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά, τα έργα η σκηνοθεσία και η δράση του, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό Θέατρο και όχι μόνο. Δημιούργησε το Μόνιμο Ελληνικό Θέατρο στην Αμερική, το οποίο πήγαινε πάρα πολύ καλά, μέχρι που ο Αδαμάντιος Λεμός συνεπής με την ηθική του, την ψυχή και τη συνείδησή του, δήλωσε επί σκηνής την υποστήριξη του στη Δημοκρατία και την Ελευθερία, την περίοδο της Επταετίας που επιβλήθηκε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα.

Για τη χειμαρρώδη προσωπικότητά του, τις θεατρικές του δράσεις στα Καρδάμυλα και τη Χίο και την υποστήριξή του, με όλο του το είναι)στις Θεατρικές Παραστάσεις του νεοσύστατου Φ.Ο.Κ. στο Μάρμαρο και στο Ομήρειο που άφησαν εποχή(οι ''Φουσκοθαλασσιές'' το 1987 και ''Ο Πλούτος'' το 1994, μίλησαν άνθρωποι που τον έζησαν, ο Τάσος Ποδιάς, η Ευαγγελία Παπαζή, ο Λευτέρης Τώρας, ο Δημήτρης Ψωμαδάκης και ο Μανώλης Φύσα )και τόνισαν τη ζωντάνια, την ευρηματικότητά του και την αγάπη του για το θέατρο.

 Ο Αδαμάντιος Λεμός που είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του Ελληνικού Θεάτρου, έκανε κέντρο του κόσμου τη Χίο με την καλλιτεχνική δράση του ανά την Υφήλιο...όχι για τα Βαπόρια της και τη Ναυτιλία που είναι σύνηθες...αλλά για τον Πολιτισμό και το Θέατρο!...Και σίγουρα...όπως είπε και η Ευαγγελία Παπαζή...ο Αδαμάντιος Λεμός θα ήταν εκεί με το πνεύμα του...κάπου στα καθίσματα των θεατών...στην εκδήλωση της Τετάρτης στο Ανοιχτό Θέατρο Καρδαμύλων που έχει το όνομά του...αφού όλοι σώμα και ψυχή κι όλος ο Φ.Ο.Κ. θέλησαν να συνδέσουν τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων και τη δράση του με την εμβληματική προσωπικότητα του Αδαμαντίου Λεμού που με το ευρύ πνεύμα του, την εργατικότητα και το πάθος του, μετέδωσε την αγάπη του για το θέατρο στους ανθρώπους των Καρδαμύλων.

Δ. Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα