Αφιέρωμα στα Αρμόλια. Μέρος 9ο – Ναοί των Αρμολίων. Γωνιές της Χίου

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 03/10/2025 - 06:50

Στα προηγούμενα επεισόδια του αφιερώματός μας στα μοναδικά Αρμόλια εστιάσαμε στην ιστορία, την λαογραφία και τον σύγχρονο πολιτιστικό χαρακτήρα του οικισμού.

Στο 9ο επεισόδιο της σειράς αυτής, θα στρέψουμε την προσοχή μας στους ναούς των Αρμολούσων φίλων μας!

Η περιήγησή μας στους ναούς του χωριού ξεκινά από την πλατεία του χωριού παρέα με τον πρόεδρο της κοινότητας και καλό μας φίλο τον κ. Παντελή Σαραντάκη, με σκοπό να επισκευθούμε  την χωριοεκκλησιά του οικισμού, τον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου που εφάπτεται με τον παλαιότερο ναό των Αρμολίων τον ναό της Θεοτόκου.

Ο Άγιος Δημήτριος και η Παναγία συστεγάζονται και χωρίζονται από έναν κοινό μεσαίο τοίχο, αλλά αυτός του Αγίου Δημητρίου, είναι υπερδιπλάσιος σε χώρο από αυτόν της Παναγίας, καλύτερα περιποιημένος και αποτελεί τον καθεδρικό ναό της Κοινότητας.

 Σήμερα έχουν άνισου ύψους στέγη, δύο ξεχωριστά τέμπλα, και ο καθένας έχει το δικό του Άγιο Βήμα και Πρόθεση. Επικοινωνούν μόνο μέσω μιας μεγάλης εσωτερικής θύρας στον κοινό διαχωριστικό τοίχο, ενώ εξωτερικά υπάρχουν δύο διαφορετικές θύρες, που δηλώνουν τη λειτουργική αυτοτέλεια του καθενός. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου χρησιμοποιείται τακτικά από τους εκκλησιαζόμενους τις Κυριακές και τις άλλες εορτές. Είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος ναός της Κοινότητας. Ο ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, λειτουργείται στις 15 Αυγούστου, ημέρα της πανήγυρης του ναού, καθώς και όποτε προτιμάται από τους πιστούς για την τέλεση λειτουργίας κατόπιν αιτήματος.

Η μεγάλη πανήγυρις του χωριού είναι αυτή της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, ενώ η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με τελετουργική μεγαλοπρέπεια στις 15 Αυγούστου, όχι όμως με πανήγυρη.

Στο 9ο επεισόδιο του αφιερώματός μας στα μοναδικά Αρμόλια, συνεχίζουμε την εξερεύνηση στους ναούς του χωριού. Μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας και καλό μας φίλο, τον κ. Παντελή Σαραντάκη, θα  κατευθυνθούμε προς την κεντρική πλατεία του οικισμού, όπου βρίσκεται ο παλαιότερος ναός του χωριού, της Θεοτόκου, μαζί με τον ναό του Αγίου Δημητρίου, την χωριοεκκλησιά των Αρμολιών. Στη συνέχεια, θα συνομιλήσουμε με την Δρ. αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου, την κ. Όλγα Βάσση, ώστε να μας διαφωτίσει με τη σειρά της για την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική αξία αυτών των δύο ιδιαίτερων ναών.

 

Γωνιές της Χίου, μια εκπομπή για το Κανάλι της Βουλής και την Αλήθεια TV, το Σάββατο και την Κυριακή μετά το δελτίο ειδήσεων.

 

Συντελεστές

Παρουσίαση - Έρευνα

Νίκος Ζάππας

Guest Star

Rosa Santa Maria

Ιστορικός σύμβουλος

Μιχάλης Βαρλάς

Σύμβουλος παραγωγής

Γιώργος Ηλιόπουλος

Δημοσιογραφική έρευνα

Γιώργος Κάτσος

Επιμέλεια κειμένων

Έλλη Κούνουπα

Ειδικός συνεργάτης

Μπάμπης Κιτρινάκης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Δήμητρα Κατσαούνη

Σενάριο – Σκηνοθεσία

Νίκος Ζάππας

 

Επιστημονικοί συνεργάτες

Μιχάλης Βαρλάς

Ιστορικός

Hans Peter Luethi

PhD Chemistry &

Director of Swiss Chemical Society Foundation

Βιργινία Διπλούδη

Επικεφαλής Επικοινωνίας

Master of Arts

California State University - San Jose.

 

Καλεσμένη επεισοδίου

κ. Όλγα Βάσση

Δρ. Αρχαιολόγος, Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου

 

Σχετικά Άρθρα