Χίος, Τρίτη 23 Απριλίου

''Αγάπης χορό...πατήματα'' από το Σύλλογο Φρουρίου στο Ομήρειο

Μαζί του Νηριήδες, ΠΕΚΕΒ, ΜΕΟΘ, Βερβεράτο. Πολύς κόσμος και κέφι.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 18/02/2019 - 06:49

 Μια εμπνευσμένη χορευτική εκδήλωση με τίτλο και περιεχόμενο ''Αγάπης χορό...πατήματα'' παρουσίασε ο Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φρουρίου ο Άγιος Γεώργιος στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στις 7.00 μ.μ. της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου 2019, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τις ''Νηριήδες''. Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα της Π.Ε.Κ.Ε.Β., του Μ.Ε.Ο.Θ. και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βερβεράτου.

             Το Ομήρειο ήταν κατάμεστο και ο κόσμος χάρηκε με το πλούσιο παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα που μικροί και μεγάλοι χορευτές παρουσίασαν άψογα, με πολύ κέφι και ζωντάνια.

             Παρουσιάστηκαν χοροί από το Μέτσοβο, τη Σκύρο, την Κέρκυρα, τη Θράκη, τη Σμύρνη, τα Βλάχικα Σερρών, τις Κυκλάδες, τη Ικαρία, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Νάξο, τη Νίσυρο και τη Μακεδονία. Συρτός, μπάλος, τσάμικος, ζωναράδικος, συγκαθιστά, Αζιζιές, ζεϊμπέκικο, παραδοσιακά βαλσάκια και φοξ αγγλέ.

             Η θεματολογία των χορών και των τραγουδιών μοιράστηκε στις ενότητες, ''Αγάπη για τη φύση'' με χαρακτηριστικό τραγούδι το τσάμικο ''Σαράντα πέντε λεμονιές'', ''Αγάπη για το Θεό'' με το συρτό ''Εμείς δε θέλουμε Τζαμιά'' και '' Άγιε μου Γιώργη Σκυριανέ'', ''Αγάπη φιλική'' με συρτό Γαστουριώτικο, μπαλέτες και φουρλάνα από την Κέρκυρα, ''Ερωτική αγάπη'' με πάμπολα τραγούδια και χορούς του λαού μας όπως άλλωστε και στις ενότητες ''Αγάπη για τους γονείς'', ''Αδελφική αγάπη'' και ''Αγάπη για την πατρίδα''.

             Ενθουσίασαν τα Κερκυραϊκά με τη δροσιά και τη χάρη τους, τα νησιώτικα του Αιγαίου και τα Μικρασιατικά που ταιριάζουν με την ιδιοσυγρασία του κοινού της Χίου, τα Μακεδονίτικα με τον ήχο του κλαρίνου και τη λεβεντιά τους, το ''Προσφυγάκι'', ο ''Αζιζιές'' και το Ζεϊμπέκικο ''Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι'' καθώς επίσης και το τραγούδι ''Μακεδονία ξακουστή'' που ακούστηκε στο κλείσιμο της εκδήλωσης με την παρουσίαση επί της σκηνής όλων των τμημάτων που συμμετείχαν και χόρεψαν. Η σκηνή θαρρείς μεμιάς πως λουλούδισε από τα χρώματα και τις φορεσιές και ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου ''Ο Άγιος Γεώργιος'', Ανέστης Βουδούρης, μαζί με τη Δασκάλα Χορού και υπεύθυνη των τμημάτων Ιουλία Λιγνού, που συντόνισε και επιμελήθηκε την εκδήλωση, απένειμαν την τιμητική πλακέτα του συλλόγου ως ενδεικτικό αναγνώρισης και επαίνου, στους επικεφαλής των Σωματείων Π.Ε.Κ.Ε.Β., Μ.Ε.Ο.Θ., ''Νηριήδες'' και Πολιτιστικού Συλλόγου Βερβεράτου, που συμμετείχαν με τα χορευτικά τους στην εκδήλωση.

             Τη διδασκαλία των χορών στους πολιτιστικούς συλλόγους Φρουρίου, Νηριήδες, Μ.Ε.Ο.Θ.και Βερβεράτου, είχε η Ιουλία Λιγνού, ενώ τη διδασκαλία χορου στην Π.Ε.Κ.Ε.Β. η Στέφανι Ζαννίκου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης διεκπεραίωσε η Στέλλα Φράγκου και η συγγραφή των κειμμένων που ανέγνωσε, προλογίζοντας τις ενότητες της βραδιάς και τα χορευτικά τμήματα, ήταν του Γιώργου Ζηρριά. Τη δημιουργία του οπτικού υλικού που προβλήθηκε στο μπακ-ράουντ των χορευτών πραγματοποίησαν ο Γιάννης Φρυδάς και η Ιουλία Λιγνού και την προβολή του επιμελήθηκε ο Μαρκέλλος Αναγνωστάκης.

             Την εκδήλωση πλαισίωσαν με κέφι και μαεστρία οι μουσικοί, Μανώλης Αυγουστίδης (λαούτο-τραγούδι), Σταμάτης Πούπαλος βιολί, Φώτης Καραβιότης (κλαρίνο-τραγούδι), Ματθαίος Μπουμπάρης(ακορντεόν) και Άκης Βελόνιας(κρουστά). Στην επιμέλεια του ήχου ήταν ο Δημήτρης Κουμπιάς.

             Ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου ''Ο Άγιος Γεώργιος'', ευχαρίστησε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου για τη φιλοξενία, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Χορευτικό Σύλλογο ''Νηριήδες'' για τη βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης, όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν και όλους τους χορευτές και τους μουσικούς, καθώς επίσης και τον κόσμο που προσήλθε και παρακολούθησε με τόσο κέφι την εκδήλωση.

           Δημήτρης Ζαφείρης    

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 23/04/2019 - 16:06

Η INTERAMERICAN, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδος και την ανάγκη να διαμορφώσουν οι νέοι, από τις μαθητικές ηλικίες, αντίληψη της σημασίας του πολιτισμού για την κοινωνική ευημερία και πρόοδο, υποστήριξε χορηγικά το 2ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους 2019. Στο Συμπόσιο συμμετείχαν, συνολικά, 180 μαθητές και καθηγητές σχολείων από 14 χώρες (Ανδόρρα, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Μάλτα, Ομάν, Ουγγαρία, Ρωσία, Σλοβενία, Τουρκία). Η εταιρεία προσέφερε την ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης στους οργανωτές έναντι των μαθητών και ανέλαβε την κάλυψη ενδεχομένων αναγκών για Πρώτες Βοήθειες κατά τη διάρκειά των εκδηλώσεων, υποστηρίζοντας την παρουσία εξειδικευμένων μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.), με την οποία η INTERAMERICAN συνεργάζεται σταθερά.

 

Το Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους, που εξελίσσεται σε ετήσιο θεσμό διεθνούς απήχησης, ξεκίνησε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου με την Τελετή Έναρξης και έληξε στις 14 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, με τους μαθητές που συμμετείχαν, να συνυπογράφουν τη Διακήρυξη Νεολαίας της Αρχαίας Ολυμπίας, καταδικάζοντας τις καταστροφικές επιθέσεις και εγκληματικές πράξεις κατά της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Διακήρυξη αυτή θα αποσταλεί στην UNESCΟ στις 21 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για το Διάλογο και την Ανάπτυξη.

 

 Όπως επεσήμανε ο Βασίλης Παπαλυμπέρης, πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Ομίλου για την UNESCO και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, σκοπός του Συμποσίου είναι να φέρει κοντά νέους από διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς σε ένα μέρος υψηλού συμβολισμού, με κοινή την πεποίθηση ότι η Ειρήνη και η Δημοκρατία είναι κορυφαίες αξίες που θα πρέπει να επικρατήσουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το Συμπόσιο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, του Γραφείου Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

 

Τιμώμενη χώρα για το 2019 ήταν η Κόστα Ρίκα και όλες οι αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας τους. Τα μέλη των ξένων αποστολών απόλαυσαν την ελληνική φιλοξενία, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφθηκαν το Μουσείο του Αρχιμήδη και συνεργαστήκαν σε θεματικά εργαστήρια.

 

Οι πρωτοβουλίες της χορηγού INTERAMERICAN για τον Πολιτισμό - τα Γράμματα και τις Τέχνες, αποτελούν μέρος των δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας που αναπτύσσει η εταιρεία, αποβλέποντας στη διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση του πολύτιμου εθνικού κεφαλαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς.