Χίος, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

''Αγάπης χορό...πατήματα'' από το Σύλλογο Φρουρίου στο Ομήρειο

Μαζί του Νηριήδες, ΠΕΚΕΒ, ΜΕΟΘ, Βερβεράτο. Πολύς κόσμος και κέφι.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 18/02/2019 - 06:49

 Μια εμπνευσμένη χορευτική εκδήλωση με τίτλο και περιεχόμενο ''Αγάπης χορό...πατήματα'' παρουσίασε ο Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φρουρίου ο Άγιος Γεώργιος στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στις 7.00 μ.μ. της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου 2019, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τις ''Νηριήδες''. Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα της Π.Ε.Κ.Ε.Β., του Μ.Ε.Ο.Θ. και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βερβεράτου.

             Το Ομήρειο ήταν κατάμεστο και ο κόσμος χάρηκε με το πλούσιο παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα που μικροί και μεγάλοι χορευτές παρουσίασαν άψογα, με πολύ κέφι και ζωντάνια.

             Παρουσιάστηκαν χοροί από το Μέτσοβο, τη Σκύρο, την Κέρκυρα, τη Θράκη, τη Σμύρνη, τα Βλάχικα Σερρών, τις Κυκλάδες, τη Ικαρία, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Νάξο, τη Νίσυρο και τη Μακεδονία. Συρτός, μπάλος, τσάμικος, ζωναράδικος, συγκαθιστά, Αζιζιές, ζεϊμπέκικο, παραδοσιακά βαλσάκια και φοξ αγγλέ.

             Η θεματολογία των χορών και των τραγουδιών μοιράστηκε στις ενότητες, ''Αγάπη για τη φύση'' με χαρακτηριστικό τραγούδι το τσάμικο ''Σαράντα πέντε λεμονιές'', ''Αγάπη για το Θεό'' με το συρτό ''Εμείς δε θέλουμε Τζαμιά'' και '' Άγιε μου Γιώργη Σκυριανέ'', ''Αγάπη φιλική'' με συρτό Γαστουριώτικο, μπαλέτες και φουρλάνα από την Κέρκυρα, ''Ερωτική αγάπη'' με πάμπολα τραγούδια και χορούς του λαού μας όπως άλλωστε και στις ενότητες ''Αγάπη για τους γονείς'', ''Αδελφική αγάπη'' και ''Αγάπη για την πατρίδα''.

             Ενθουσίασαν τα Κερκυραϊκά με τη δροσιά και τη χάρη τους, τα νησιώτικα του Αιγαίου και τα Μικρασιατικά που ταιριάζουν με την ιδιοσυγρασία του κοινού της Χίου, τα Μακεδονίτικα με τον ήχο του κλαρίνου και τη λεβεντιά τους, το ''Προσφυγάκι'', ο ''Αζιζιές'' και το Ζεϊμπέκικο ''Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι'' καθώς επίσης και το τραγούδι ''Μακεδονία ξακουστή'' που ακούστηκε στο κλείσιμο της εκδήλωσης με την παρουσίαση επί της σκηνής όλων των τμημάτων που συμμετείχαν και χόρεψαν. Η σκηνή θαρρείς μεμιάς πως λουλούδισε από τα χρώματα και τις φορεσιές και ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου ''Ο Άγιος Γεώργιος'', Ανέστης Βουδούρης, μαζί με τη Δασκάλα Χορού και υπεύθυνη των τμημάτων Ιουλία Λιγνού, που συντόνισε και επιμελήθηκε την εκδήλωση, απένειμαν την τιμητική πλακέτα του συλλόγου ως ενδεικτικό αναγνώρισης και επαίνου, στους επικεφαλής των Σωματείων Π.Ε.Κ.Ε.Β., Μ.Ε.Ο.Θ., ''Νηριήδες'' και Πολιτιστικού Συλλόγου Βερβεράτου, που συμμετείχαν με τα χορευτικά τους στην εκδήλωση.

             Τη διδασκαλία των χορών στους πολιτιστικούς συλλόγους Φρουρίου, Νηριήδες, Μ.Ε.Ο.Θ.και Βερβεράτου, είχε η Ιουλία Λιγνού, ενώ τη διδασκαλία χορου στην Π.Ε.Κ.Ε.Β. η Στέφανι Ζαννίκου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης διεκπεραίωσε η Στέλλα Φράγκου και η συγγραφή των κειμμένων που ανέγνωσε, προλογίζοντας τις ενότητες της βραδιάς και τα χορευτικά τμήματα, ήταν του Γιώργου Ζηρριά. Τη δημιουργία του οπτικού υλικού που προβλήθηκε στο μπακ-ράουντ των χορευτών πραγματοποίησαν ο Γιάννης Φρυδάς και η Ιουλία Λιγνού και την προβολή του επιμελήθηκε ο Μαρκέλλος Αναγνωστάκης.

             Την εκδήλωση πλαισίωσαν με κέφι και μαεστρία οι μουσικοί, Μανώλης Αυγουστίδης (λαούτο-τραγούδι), Σταμάτης Πούπαλος βιολί, Φώτης Καραβιότης (κλαρίνο-τραγούδι), Ματθαίος Μπουμπάρης(ακορντεόν) και Άκης Βελόνιας(κρουστά). Στην επιμέλεια του ήχου ήταν ο Δημήτρης Κουμπιάς.

             Ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου ''Ο Άγιος Γεώργιος'', ευχαρίστησε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου για τη φιλοξενία, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Χορευτικό Σύλλογο ''Νηριήδες'' για τη βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης, όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν και όλους τους χορευτές και τους μουσικούς, καθώς επίσης και τον κόσμο που προσήλθε και παρακολούθησε με τόσο κέφι την εκδήλωση.

           Δημήτρης Ζαφείρης    

Σχετικά Άρθρα

Από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου. Πρωτότυπες ιδέες, εξειδικευμένες τεχνικές, αγάπη και φαντασία!
Τετ, 11/12/2019 - 06:39

Μια όμορφη και μαγευτική Έκθεση Βιβλιοδεσίας γεμάτη αγάπη, φαντασία και αξιοζήλευτες τεχνικές, παρουσιάζουν, αυτές τις μέρες, στον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο στον όροφο στο Καφέ-Ρόδι στην Απλωταρία, οι μαθητές του Κώστα Στείρου από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου.

 Ο Κώστας Στείρος με τις ανεξάντλητες γνώσεις του και τη αστείρευτη επιμέλεια και αγάπη του για τους μαθητές και τη βιβλιοδεσία, καθώς και το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου, φέτος κλείνουν είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας και επιτυχημένης δημιουργικής δράσης στο νησί μας.

  Η παρούσα έκθεση που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 7μ.μ. θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά όλα τα πρωϊνά και τα απογεύματα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου στο Καφέ-Ρόδι. Παρουσιάζει έργα που έφτιαξαν με δουλειά, καλλιτεχνία κόπο και μεράκι, οι παλαιότεροι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία που απόκτησαν αφιερώνοντας τον εαυτό τους και το χρόνο τους στη βιβλιοδεσία και τη μελέτη της.

 Εξαίσια δείγματα, Γαλλικής, Κόπτικης, Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας κ.α....καθώς επίσης και κούκλες με φορέματα εντυπωσιακά που μπορεί να τα ξεφυλλίσει κανείς με δέος και σεβασμό, κοσμούν τον επίσης καλλιτεχνικό και ευαίσθητο χώρο του Καφέ-Ρόδι, που αξίζει να επισκεφθείτε και για να απολαύσετε την έκθεση. Ίσως να βρείτε και μια καλή ιδέα για ένα υπέροχο δώρο, για τα πρόσωπα που αγαπάτε, εν όψει των εορτών... 

 Οι μαθητές που συμμετέχουν με έργα τους στην Έκθεση, είναι: η Γιασεμή Αμπαζή, η Έλλη Γαλανοπούλου, ο Χρήστος Διόλατζης, η Φωτεινή Ιωαννίδου, η Καίτη Μιχαληνού, η Ντίνα Ποπόνα, ο Αντώνης Σιφναίος, η Βάσω Φανού, η Αργυρώ Φλάμου και ο Φώτης Φραγκάκης. Μαζί με το Δάσκαλό τους και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Κώστα Στείρο παρουσίασαν σε συνέντευξη τους πτυχές της εργασίας τους, εξηγώντας τα μέρη της Έκθεσης. Την συνέντευξη και πλάνα από την Έκθεση Βιβλιοδεσίας στο Καφέ-Ρόδι, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV .

mia_yperohi_ekthesi_vivliodesias_sto_kafe_rodi