Χίος, Κυριακή 12 Ιουλίου

Aγιασμός και Έναρξη των Εργαστηρίων του ''Φάρου'' Βαρβασίου για τη νέα περίοδο

Οι Εκδηλώσεις ''Μνήμη Μικρασίας'' συνεχίζονται όλη την Εβδομάδα.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 09/09/2019 - 23:11

'' Όπως κάθε φορά έτσι και φέτος τα Μικρασιατικά ξεκινούν με προσευχή υπέρ Ειρήνης του Σύμπαντος Κόσμου...αυτοί ειν' οι Ίωνες '', είπε μεταξύ άλλων στα εγκαίνια και τον Αγιασμό των Εργαστηρίων του Φάρου για την έναρξη της φετινής χρονιάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργία Χούλη, που ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή δημιουργική χρονιά στους Δασκάλους τα μέλη και το νεανικό δυναμικό του ''Φάρου Βαρβασίου και στα τμήματά του (Εκδρομικό, Χορωδιακό, Σκακιστικό, Χορευτικά, Ζωγραφικής κ.λπ.).

Ο Πατέρας Δημήτριος Γεόμελος που τέλεσε τον Αγιασμό στις Εγκαταστάσεις του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ''Ο Φάρος'' στο Βαρβάσι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ. τόνισε ότι το έργο που γίνεται στο ''Φάρο'', που ουσιαστικά είναι μια ''μετάγγιση'' ηθών, εθίμων, ψυχής ''ζώσας'' μέσα από την αγάπη της Ιστορίας και των προγόνων μας του Μικρασιατικού Ελληνισμού... προσομοιάζει αρκετά με τη Θεία Κοινωνία που είναι ουσιαστική και βιωματική σχέση με το Θεό και μετάληψη με Σώμα και Αίμα Χριστού.

 Η όμορφη, δραστήρια και χαρούμενη ''οικογένεια'' του Φάρου Βαρβασίου, ξεκίνησε με τον απαραίτητο Αγιασμό και τη φετινή χρονιά, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη, οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις ''Μνήμη Μικρασίας'', που είχαν την έναρξή τους την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Αγίου Χαράλαμπου στις 8 .00 μ.μ. με τα όμορφα χορευτικά του Φάρου που αναβιώνουν με την ψυχή τους, τα γλέντια και τις ομορφιές των αλησμόνητων πατρίδων της Ερυθραίας, μαζί με το κοσμοπολίτικο άρωμα της Σμύρνης και την ακατάλυτη αρχοντιά της Κωνσταντινούπολης.

Οι εκδηλώσεις ''Μνήμη Μικρασίας'', που όλες έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, συνεχίζονται στο Κινηματοθέατρο του Φάρου στο Βαρβάσι στις 8.00μ.μ. την ερχομένη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου με την προβολή εκπομών-συνεντέυξεων(από Μικρασιάτες πρώτης γεννιάς)του Δημήτρη Φρεζούλη.

Ακολουθεί η εκδήλωση του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου, πάλι στο Κινηματοθέατρο του Φάρου στις 8.00 μ.μ. με την πρώτη επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του Περιηγητικού Οδηγού Σμύρνης του 1922 από τις Εκδόσεις ''Εξ Ανατολών'' με τον Ανδρέα Μπαλτά και το Γιώργο Πουλημένο που θα έρθουν απ' τη Αθήνα....και οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την ''Ημέρα Μνήμης Μικρασίας'' την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, από το πρω'ί', με επίκεντρο τον Άγιο Χαράλαμπο στο Βαρβάσι.

Η φετινή πρόσκληση των εκδηλώσεων ''Μνήμη Μκρασίας'' εχεί στο εξώφυλλό της, μια λαχτάρα μετέωρη για τα παλιά, τα τωρινά και τα μελλούμενα, την Παναγία, την Αγία Φωτεινή, τον Άγιο Χαράλαμπο και την Αγία Παρασκευή.    

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δευ, 06/07/2020 - 17:50

 

 34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε η παρουσία της στήλης «Καθημερινά» του Δημήτρη Φρεζούλη στον χιώτικο Τύπο, εκ των οποίων τα μισά (17) έχουν πάρει και τη μορφή βιβλίου. Μια στήλη που ξεκίνησε καθημερινή στον πάλαι ποτέ «Χιακό Λαό» το 1987, συνεχίστηκε στην «Αλήθεια» από το 1991, έγινε εβδομαδιαία από το 2012 με την κυκλοφορία της εφημερίδας μια φορά την εβδομάδα και επανήλθε σε ημερήσια βάση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Μόλις κυκλοφόρησε το 14οβιβλίο με τα «Καθημερινά» της διετίας 2018-2019 από τις εκδόσεις «Άλφα Πι» συνεχίζοντας μια εκδοτική πορεία που ξεκίνησε το 2004 από τον αείμνηστο Αντώνη και τον Γιάννη Παληό. Μια εκδοτική σειρά που αντιστέκεται στο χρόνο και καταγράφει υπό μορφή χρονογραφημάτων τη χιακή καθημερινότητα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημ. Φρεζούλης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Από τα παιδικά χρόνια μου με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα χρονογραφήματα των άριστων του είδους… Του Δημήτρη Ψαθά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Γιαννουκάκη και τόσων άλλων. Ήταν οι εποχές που πολλοί αγόραζαν την εφημερίδα για να διαβάσουν αποκλειστικά το χρονογράφημα που αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα (…). Έτσι, όταν ο Αλέκος Μάλης, τότε διευθυντής του «Χιακού Λαού», μου ζήτησε δείγμα γραφής, σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν χρονογράφημα και να δώσω στη στήλη τον τίτλο «Καθημερινά», γιατί θα ασχολούνταν με καθημερινά θέματα και θα δημοσιεύονταν και κάθε μέρα…

Τότε γεννήθηκαν τα «Καθημερινά», και επειδή ήμουν και δημόσιος υπάλληλος, και φοβόμουν ότι ίσως είχα συνέπειες με την ελεύθερη έκφρασή μου, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και ένα ψευδώνυμο και έτσι γεννήθηκε και ο ΔΗ-ΦΙ τα πρώτα χρόνια…

Η ταπεινή, λοιπόν, εκείνη στήλη του 1987, που είχε «χαθεί» μέσα στην ύλη της 2ης σελίδας του «Χιακού Λαού», άντεξε στον πανδαμάτορα χρόνο. Μια ταπεινή στήλη που με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο χιακό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται θέματα της καθημερινότητας και η κατάθεση ψυχής ενός επίσης ταπεινού ανθρώπου που προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό της χιώτικης πραγματικότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αγάπη και την εκτίμηση που έχετε αγκαλιάσει τα «Καθημερινά» και ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις άλφα πι και ιδιαίτερα τον Γιάννη Παληό που πιστεύει πως έχουν μιαν αξία. Και όλους εσάς που τα τελευταία χρόνια με τιμάτε με την αγάπη και την προσοχή σας. Να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε!».

Τα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» και ο πρώτος τόμος «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του ίδιου θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα και θα συνοδευτούν από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Μισετζής και Μαρία Καλαγκιά.