Χίος, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου

Άγιος Γεώργιος Συκούσης.Τα πεντακόσια χρόνια της ζωής του οικισμού και η Ιστορική Εκκλησία

Η κοινότητα τιμά το παρελθόν και το παρόν της,βαδίζοντας προς το μέλλον. Εορταστικές Εκδηλώσεις.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 09/08/2018 - 06:21
500 χρόνια Αγιος Γεώργιος Συκούσης

Στα πλαίσια του εοτρασμού με διάφορες εκδηλώσεις από τις 8 Ιουλίου μέχρι τις 22 Αυγούστου, για τη συμπλήρωση 500 χρόνων (1518-2018) από την ίδρυση του οικισμού του Αγίου Γεωργίου Συκούση η Κοινότητα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Χωριού στον περίβολο της Ιστορικής Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου μίλησαν το βράδυ της Τετάρτης 8 Αυγούστου για το ιστορικό της δημιουργίας του πρώτου πυρήνα κατοίκων από τον αείμνηστο Ιερέα της τότε Μονής Σωφρόνιο Σέψη, για γεγονότα σταθμούς στη ζωή του χωριού μέσα στην πάροδο των αιώνων, για τους δωρητές του Ναού και του Χωριού, για τις εργασίες αναστήλωσης της παλαιάς και περήφανης Εκκλησίας τους, για τις τοιχογραφίες της που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια των Συντηρητών, των Αρχαιολόγων και της Τρίτης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χίου, τίμησαν τους εν ζωή διατελέσαντες Προέδρους της Κοινότητας για την προσφορά τους, σε μια εκδήλωση που θαρρείς κι έκαμε ένα... το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

                     Ο κόσμος ήταν πολύς και παρακολούθησε καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης με αμείωτο ενδιαφέρον και την ομιλία του Ιερέα του Ναού του Αγίου Γεωργίου Συκούση Αργύρη Μυλωνά (που είπε μεταξύ άλλων και για την Ιστορική Μορφή του Ιερέα Νικόλαου Φραγκάκη που σκότωσαν οι Τούρκοι στην Σφαγή της Χίου μέσα στο Ναό επειδή αρνήθηκε να ποδοπατήσει τον Σταυρό) και τις τιμητικές απονομές βραβείων και αναμνηστικών που πραγματοποιήθηκαν για τους μεγαλύτερους και βασικούς δωρητές χρηματικών ποσών για την αναστήλωση και τη συντήρηση της Εκκλησίας (που είναι ο Νικόλαος Βαφιάς και ο Αλέξανδρος Ζύμνης) αλλά και τις πολύ εμπεριστατωμένες και ενημερωτικές εισηγήσεις (με παράλληλη προβολή από σχετικά''σλά'ι'τς'' των δύο Αρχαιολόγων (της Ι. Καράνη και της Π. Βαλάκου) για τις τοιχογραφίες και την Αρχιτεκτονική του Ναού καθώς επίσης και τις βραβεύσεις που διεξήγαγε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Ποδιάς προς όλους όσους προσέφεραν με τη συμβολή τους στην κοινωνία και τη ζωή της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου Συκούση. 

                     Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στις απονομές των τιμητικών βραβείων, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και οι δύο Βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης.

                     Βραβεύθηκαν οι Πρόεδροι Νικολα'ί'δης Κώστας από το Πυργί, Σκουλουμπρής Στέφανος από το Βερβεράτο, Κριτούλη Αναστασία από το Πυτιός, Κοντούδης Μιχάλης από το Λιθί και Δροσινός Κώστας από τα Αυγώνυμα.

                     Τιμήθηκαν επίσης οι Πρόεδροι Καρτάλης Νικόλαος, Κύλης Δημήτριος, Στρόβιλας Εμμανουήλ, Πατούνας Αντώνιος, Νύκτας Νικόλαος, Μυλωνάς Στέφανος, Ποδιάς Βασίλειος οι Βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μανάρας Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Καμποχώρων (Αγίου Μηνά)Καρασούλης Νίκος καθώς επίσης και η Διευθύντρια της Τρίτης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάσση για την αμέριστη προσφορά και συνεργασία της στις εργασίες για το Ναό του Αγίου Γεωργίου Συκούση ενώ η ίδια ευχαρίστησε την Κοινότητα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για τη συμπαράστασή τους στις δράσεις των Αρχαιολόγων και των Συντηρητών.

                     Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Συκούση Βασίλης Ποδιάς κατά το κλείσιμο της Εκδήλωσης μίλησε για το βιβλιαράκι που μοιράστηκε και παρουσιάζει τον Άγιο Γεώργιο του σήμερα. Τόνισε ότι ''το βιβλιαράκι αυτό φτιάχτηκε με πολύ αγάπη για το χωριό μας'' και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην έκδοσή του(το Δήμο Χίου, την κυρία Ουρανία Τώρα, το Νίκο Κύλη και την Πόπη Φλουρά. Ο κ.Ποδιάς ευχαρίστησε ακόμη τη σύζυγό του Γεωργία Ζεννιώδη που επιμελήθηκε την έκδοση με εξαιρετική φροντίδα. Τέλος ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου Συκούση για την άψογη συνεργασία που επιδυκνύει πάντα καθώς επίσης και τον Πατέρα Αργύρη Μυλωνά, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τη βοήθειά της στο όλο εγχείρημα, ''το Σαράντο Κωστίδη που πάντα βοηθά αφιλοκερδώς σε ότι του ζητηθεί'' και την εθελοντική ομάδα του Χωριού που πρόσφερε τα μέγιστα.

                     Η εκδήλωση είχε πολύ κόσμο και η πλατεία ''Μπου'' επίσης αφού αυτές τις μέρες(του Καλοκαιριού και του Δεκαπενταύγουστου)το χωριό γίνεται άλλο τόσο...γιατί οι Αγιωργούσοι της Διασποράς και των Αθηνών τιμούν κι αγαπούν το χωριό τους και φροντίζουν να έρχονται για να ζήσουν όμορφα και ξέγνοιαστα όπως εκείνοι ξέρουν μαζί με τους συγχωριανούς τους σε τούτη την προικισμένη, αγνή και πανέμορφη γωνιά της γης μερικές μέρες. 

ekdilosi_gia_ta_500_hronia_zois_toy_oikismoy_toy_ag._georgioy_sykoysi

500 χρόνια Αγιος Γεώργιος Συκούσης
500 χρόνια Αγιος Γεώργιος Συκούσης
500 χρόνια Αγιος Γεώργιος Συκούσης
500 χρόνια Αγιος Γεώργιος Συκούσης
500 χρόνια Αγιος Γεώργιος Συκούσης
500 χρόνια Αγιος Γεώργιος Συκούσης

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 15/11/2018 - 15:45

Πώς μαθαίνουμε;
Τι μας εμποδίζει να μαθαίνουμε;
Πως μπορούμε να αναπτύξουμε την ικανότητα της μάθησης;
Μια ανοιχτή ομιλία - συζήτηση, βασισμένη στις σύγχρονες έρευνες, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη διεργασία της μάθησης.
Μια ευκαιρία να λύσουμε απορίες και να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε καλύτερα τα παιδιά στο δρόμο της γνώσης.

Δευτέρα 19-11-18 6 - 8 μ.μ. στο Book Cafe, του βιβλιοπωλείου Πυξίδα, παρέα με τη Γεωργία Φραγκάκη, εκπαιδευτικό, σωματική Ψυχοθεραπεύτρια.