
Έτοιμοι να παρουσιάσουν την πρότασή τους για τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου και Κέντρου Πληροφόρησης για τον Όμηρο και την Ομηρική κληρονομιά καθώς και για τη διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της Δασκαλόπετρας και του χώρου εκτός αρχαιολογικής περιοχής σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο είναι οι μελετητές που ανέλαβαν το συγκεκριμένο έργο από το Δήμο Χίου, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμοι να ακούσουν και τις όποιες παρεμβάσεις γίνουν στα πλαίσια ενός ανοιχτού διαλόγου, με στόχο την βέλτιστη παρέμβαση στην περιοχή και την αξιοποίηση του brand name του Ομήρου.
Σε συνέντευξη που παρεχώρησαν χθες στο Ράδιο «Α» η Δρ. Αφροδίτη Καμάρα, Ιστορικός-Σύμβουλος διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και ο Δρ. Μιχάλης Βαρλάς, Ιστορικός, που θα παρουσιάσουν αύριο στις 5.30 μ.μ. στο Ομήρειο την μελέτη που εκπόνησε για το έργο η ομάδα τους αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο εγχείρημα με τον κο Βαρλά να επισημαίνει ότι «είναι καλό το ότι διαφορετικές πλευρές έδειξαν ένα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του χώρου και την αξιοποίηση της ομηρικής κληρονομιάς».
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παγκοσμίως ένα ολοκληρωμένο κέντρο προβολής της Ομηρικής κληρονομιάς», τόνισε η κα Καμάρα, με τον κο Βαρλά να εξηγεί ότι η πρότασή τους κινείται στα παρακάτω 3 επίπεδα:
-1ο Διαμόρφωση χώρων και διεξαγωγή κάποιων έργων, είτε στον εξωτερικό χώρο, είτε και στον χώρο του κτηρίου που προορίζεται σαν κέντρο ή μουσείο για την προβολή της ομηρικής κληρονομιάς
- 2ο Παρέμβαση στο πολιτισμικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Δηλ. το έργο δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί μια συλλογιστική εκπαίδευσης μέσα από την ψυχαγωγία και σύνδεσης με καθημερινές πρακτικές και γι’αυτό είναι ενσωματωμένο στον περιβάλλοντα χώρο (κέντρο εκπαίδευσης, αρχαιολογικός χώρος, θεματικό πάρκο και ΗΩΣ θα πρέπει να συλλειτουργήσουν – όπως είπε- ως ένα σύστημα που θα παρέχει μια ευχάριστη, παραγωγική και ψυχοφελή ενασχόληση για επισκέπτες, ντόπιους και ξένους)
- 3ο Αξιοποιείται ο Όμηρος και το Κέντρο ως ένας μηχανισμός αναπομπής επισκεπτών σε επιλεγμένα σημεία της Χίου που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται με την ομηρική κληρονομιά και με την περίοδο που περιγράφει και έδρασε ο Όμηρος αλλά και συμβολικά με στοιχεία που αφορούν την Κυβέλη (την θεότητα της περιοχής) και την λατρεία της γυναικείας θεότητας μέχρι και σήμερα, ως εργαλείο για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού σε ήπιες ή ανύπαρκτες τουριστικά περιόδους
Αναφερόμενη στο τελευταίο η κα Καμάρα εστίασε στο brand name και στη διαμόρφωση μιας πολιτισμικής ταυτότητας λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για κάθε τόπο.
«Δημιουργώντας ένα τέτοιο κέντρο και με την κατάλληλη προβολή, κάτι που έχουμε θέσει στην εργασία μας, μπορούμε να έχουμε σχολεία όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από εξωτερικό που θα έρχονται για επιμορφωτικές επισκέψεις», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα το θεματικό πάρκο, «Ο μύλος των Ξωτικών», στα Τρίκαλα που έχει συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση χιλιάδων τουριστών.
Όσον αφορά τα βήματα του εγχειρήματος για το Ομηρικό Κέντρο, μετά τη μελέτη τους και την ανοιχτή διαβούλευση επ’αυτής, η επόμενη φάση προβλέπει διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το Δήμο και μελέτη εφαρμογής και φυσικά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο, που κατά την πρόταση των μελετητών μπορεί να απαιτήσει - ανάλογα με το που θα καταλήξουν από 1 μέχρι και 2 εκατομμύρια ευρώ







































