Δυο - δυο τα βιβλία από τις εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ

Κυκλοφόρησαν η "Ακλόνητη Μνήμη" του Ν. Μαχαλιά και "Το κάτω συρτάρι" της Ιουλίας Τέττερη
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 02/09/2014 - 09:28

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ, ένα απ’ τα ελάχιστα βιβλία δίχως ο συγγραφέας του να πιάσει μολύβι και χαρτί.

Από μνήμης ο 99χρόνος Πέτρος Ν. Μαχαλιάς καταγράφει τη γενιά του, κρυμμένη στα βάθη των αιώνων, την περίοδο ακόμα που η Χίος βρίσκονταν υπό την οθωμανική κατοχή.

Σαν δέντρο απλώνεται και ανοίγοντας τα κλαδιά της προκύπτουν συγγένειες λησμονημένες πια σε πολλούς.

Ένα δύσκολο εγχείρημα που σίγουρα έχει ελλείψεις, πιθανόν και ορισμένα λάθη. Όποιος σταθεί σ’ αυτά υποτιμά το μόχθο και την αγωνία ενός αιωνόβιου ανθρώπου να αφήσει στις επόμενες γενιές τη δική του γνώση, ως γραμματικός και ληξίαρχος μιας εποχής της ιστορικής περιοχής του Αγίου Γάλακτος. Υποτιμά το πείσμα για δημιουργία ακόμα και στας δυσμάς του ανθρώπινου βίου.

Επίσης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ η ποιητική συλλογή της Ιουλίας Τέττερη «Το κάτω συρτάρι»

Η εν λόγω ποιητική συλλογή περιέχει ενενήντα επτά ποιήματα που γράφτηκαν κατά την τελευταία τριετία, βιωματικά και αναφέρονται σε θέματα όπως η χαρά της ζωής, η ομορφιά της φύσης, ο έρωτας, η φιλία, σε αντίστιξη με θέματα όπως η θλίψη για τον χρόνο που φεύγει και τον φόβο για το επερχόμενο τέλος.

Γενικό χαρακτηριστικό της ποίησης της Ι. Τέττερη είναι η λιτότητα και η επιγραμματικότητα του στίχου. Είναι η τέταρτη κατά σειρά ποιητική συλλογή της ποιήτριας.

Προηγήθηκαν οι συλλογές: ‘Χωρίς’ 1994, ‘Ταξίδι στο σούρουπο’ 2007 και ‘Κλέφτης χρόνος’ 2010, τα δύο τελευταία από τις Εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΠΑΛΗΟΣ

Σχετικά Άρθρα