Δύο εκδόσεις για την μαστίχα

Πέμ, 29/09/2022 - 06:53

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, δύο πρόσφατες εκδόσεις τους, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται η Χίος, η μαστίχα και οι μαστιχοπαραγωγοί.

Πρόκειται για την δίγλωσση έκδοση του ΠΙΟΠ «Χίος. Τόπος εντός/Chios. The Land Within» του Στρατή Βογιατζή, καθώς και την έκδοση «Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και Μαστιχοπαραγωγοί. Πολιτικές διαχείρισης του περιβάλλοντος και του τοπίου του αγροτικού χώρου της Νότιας Χίου 1939-1989» του Δημήτρη Τσούχλη.

"Θα πρότεινα, σημειώνει σε ανάρτηση του ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γ. Τούμπος, σε όλους τους φίλους και τις φίλες να παρευρεθούν σε αυτή την παρουσίαση. Εϊναι μια καλή ευκαιρία μέσω των 2 αυτών εξαιρετικών έργων, να αναλύσουμε και να ενημερωθούμε για την διαχρονική προσφορά της μαστιχοκαλλιέργειας και της ΕΜΧ στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού, τα κωλύματα, τις δυσκολίες του εγχειρήματος δημιουργίας και οργάνωσης ενός συνεταιρισμού όπως της ΕΜΧ, τον κρατικό εναγκαλισμό, την αντισυνεταιριστική συμπεριφορά μέρους της κοινωνίας των μαστιχοχωρίων, την λυσσαλέα μάχη των εμπόρων να αποτρέψουν την δημιουργία Συνεταιρισμού, την πείνα και την δυστυχία που επέφεραν οι χαμηλές τιμές του μαστιχιού την δεκαετία του 20, την αμφισβήτηση του όλου εγχειρήματος στην μεταπολεμική περίοδο, την συνεισφορά της χιακής αστικής τάξης στο όλο εγχείρημα, και το σημαντικό κοινωνικό έργο το οποίο επιτελέστηκε, σε συνδιασμό με τα δυνανάλογα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία ευτυχώς στο τέλος βρέθηκε τρόπος να καλυφθούν.

Όλα αυτά και άλλα πολλά θα έχουμε την ευκαιρία να τα πληροφορηθούμε, και αν γίνεται να τα αναλύσουμε με τους δημιουργούς των εργων."

Σχετικά Άρθρα