Έφυγε ο αρχαιολόγος, που αποκάλυψε τον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειούς

Σάβ, 23/01/2021 - 07:47
Ο Μάρτιν Σίνκλερ Χουντ (κέντρο) στη Χίο, το 1952.

Γεννήθηκε λίγο πριν από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1917. Πέρασε μια ζωή γεμάτη συναρπαστικές εμπειρίες -με καλύτερη ίσως την ανασκαφή στο παλάτι της Κνωσού- και άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 103 ετών.

Ο λόγος για τον Βρετανό αρχαιολόγο Μάρτιν Σίνκλερ Χουντ, που γνώρισε τη χώρα μας μέσα από τις ανασκαφές στην Κρήτη και τη Χίο, με πεπραγμένα και εκδόσεις που δικαίως τον κατατάσσουν στις πιο σημαντικές μορφές του επαγγέλματός του. Χρημάτισε άλλωστε και επικεφαλής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα κατά τη δύσκολη μετεμφυλιακή περίοδο και θεωρείται εκείνος που άνοιξε τον δρόμο για τη βαθύτερη κατανόηση του Μινωικού πολιτισμού.

Ο Χουντ ανέπτυξε ως παιδί ενδιαφέρον προς την αρχαιολογία μέσα από κάποια βιβλία που αφορούσαν το παρελθόν της Κρήτης, το οποίο ήδη είχε κάνει γνωστό ο Εβανς. Οταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αρνήθηκε να πάρει όπλο, ως ειρηνιστής, και υπηρέτησε στην πολιτική προστασία του Λονδίνου. Λίγα χρόνια αργότερα, χάρη σε έναν φίλο του, είδε για πρώτη φορά ένα νεολιθικό οίκημα που τον συνάρπασε. 

Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πολύ σύντομα, το 1947, βρέθηκε στην Ελλάδα. Το 1949 έγινε υποδιευθυντής της σχολής και πέντε χρόνια αργότερα διευθυντής..

Ο Χουντ γνώρισε από κοντά ιερά τέρατα του πεδίου του, όπως ο περίφημος Αλαν Γουέις, που ήξερε την Ελλάδα και τις Μυκήνες σαν την παλάμη του χεριού του. Συναναστράφηκε επίσης τον Μάικλ Βέντρις, τον άνθρωπο που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τη Γραμμική Β. Ανέσκαψε επί χρόνια το παλάτι στην Κνωσό και –το σπουδαιότερο– κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό μουσείο εκεί, με τα ευρήματα, τα τεκμήρια και τις μελέτες της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Ασχολήθηκε, ακόμα, με τον Εμπορειό στη Χίο και τη Φυλακοπή στη Μήλο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα αγόρασε μέρος του αρχείου του Ερρίκου Σλήμαν, που αφορούσε το αρχαιολογικό έργο του στην Τύρινθα και στις Μυκήνες το 1876, γεμάτο φωτογραφίες, πρωτότυπα σχέδια και ζωγραφιές αγγείων και ειδωλίων, καθώς και άλλων ευρημάτων από τις ανασκαφές.

Όπως περιέγραφε ο Χουντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον Νεκτάριο Καραδήμα, την πρώτη φορά που του έφερε το σπάνιο υλικό ένας έμπορος, θεώρησε ότι ήταν πλαστό. Μόλις όμως είδε τα σχέδια, κατάλαβε τι είχε μπροστά του και το αγόρασε, διασώζοντάς το. Η παρουσία του στην Κνωσό και στη Χίο τον οδήγησε να γράψει μία σειρά από εμβληματικά βιβλία, που χρησίμευσαν ως θεμέλιος λίθος για μια ολόκληρη γενιά αρχαιολόγων.
 

Μαργαρίτα Πουρνάρα

athinaika@kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα