"Είναι μοιραίο να κλείσει το Αρχαιολογικό Μουσείο για 5 χρόνια"

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 15/09/2023 - 13:45

Δεν είναι εύκολο το μουσείο να επαναλειτουργήσει πριν την 5ετία ξεκαθαρίζει σήμερα με δηλώσεις της η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, λέγοντας ότι εκτός από το κτιριακό κομμάτι του έργου, που το έχει αναλάβει άλλη διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού και έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης στις 31/12/2025 υπάρχει και το έργο που έχει αναλάβει η Εφορία Αρχαιοτήτων για τη νέα έκθεση αρχαίων.

Η κυρία Βάσση που δήλωσε στην «Αλήθεια» άγνοια για τα όσα μετέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο -ότι κατά τη διάρκεια των κτιριακών εργασιών στο Μουσείο αυτό θα κλείνει τμηματικά-, επέμεινε στην άποψη ότι η έκθεση αρχαίων δεν μπορεί να λειτουργεί.

«Το κτηριακό κομμάτι, που είναι η επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου 2.500 τ.μ και οι προσθήκες που θα κατασκευαστούν στην πίσω αυλή προς την οδό Μουσείου αυτά, βάσει δέσμευσης -δεν ξέρω αν είναι εφικτό ή όχι- πρέπει να κατασκευαστούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025. Μέχρι τότε πρέπει να έχουμε τελειώσει κι εμείς την προετοιμασία της επανέκθεσης. Δηλαδή πρέπει να έχουμε τελειώσει την ανασκαφή στην πίσω αυλή και πρέπει να έχουμε συντάξει την μουσειολογική μελέτη και την μουσειογραφική πρόταση και να έχουμε πάρει και όλες τις εγκρίσεις για τη νέα έκθεση», τόνισε η κα Βάσση και συνέχισε:

«Είναι άλλο η προετοιμασία και άλλο η επανέκθεση. Η επανέκθεση σημαίνει ότι έχει τελειώσει το κτίριο οπότε ξεκινάμε εμείς να στήνουμε μέσα τα αρχαία. Τα χρήματα γνωρίζω ότι έχουν εξασφαλιστεί αλλά κι αυτό απαιτεί μια διαδικασία. Ένα με δύο χρόνια για να γίνει δελτίο, να αρχίσουν να τρέχουν τα χρήματα και να υλοποιηθεί και το έργο. Γι' αυτό κι εγώ έβαλα το ανώτερο πέντε χρόνια. Εγώ έτσι θα βγάζω…

…Ήμουν η πρώτη που είπα ότι θα προσπαθήσω ένα κομμάτι του μουσείου να παραμείνει ανοιχτό. Λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Όταν θα πρέπει να γίνει η επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου σημαίνει ότι όλα τα αρχαία που υπάρχουν μέσα θα πρέπει να έχουν φύγει και να πάνε σε ασφαλές μέρος που θα φροντίσει η υπηρεσία», ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου και συμπλήρωσε:

«Αυτό είναι μοιραίο όταν γίνεται ένα τόσο μεγάλο έργο -στην ουσία ένα καινούργιο μουσείο εκ θεμελίων- και εννοείται ότι για κάποιο χρονικό διάστημα μένει κλειστό», τόνισε η κυρία Βάσση και ανέφερε μεταξύ άλλων ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων.

Κατά την ίδια θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο όφελος που θα υπάρχει μετά από 5 χρόνια.

«Θα είναι ένα καινούργιο μουσείο, σημείο αναφοράς για το νησί», τόνισε και σημείωσε ότι από μέρους τους θα προσπαθήσουν όσο το αρχαιολογικό μουσείο είναι κλειστό και γίνονται οι εργασίες του εκσυγχρονισμού του να παρουσιάζουν περιοδικές εκθέσεις αρχαίων σε χώρους που έχουν στο Κάστρο, για να ισοφαρίσουν -όπως είπε χαρακτηριστικά- το κενό που θα δημιουργηθεί.

einai_moiraio_na_kleisei_to_arhaiologiko_moyseio_gia_5_hronia

Σχετικά Άρθρα