Χίος, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Εκδήλωση αφιέρωμα στον Αγιογράφο Γεώργιο Παναγιωτάκη.

Παρ, 08/11/2019 - 19:04

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το απόγευμα το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος διοργάνωσε το καθιερωμένο ετήσιο τσάι-καφέ στο ξενοδοχείο Χανδρή για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του Σωματείου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις αγιογραφίες του παρεκκλησίου του Παναγίου Τάφου στα Λιβάδια, ομοίωμα του κουβουκλίου του Ζωοδόχου Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στο δημιουργό των αγιογραφιών, τον Γεώργιο Παναγιωτάκη. Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε μικρή έκθεση φωτογραφίας των αγιογραφιών του Παναγίου Τάφου, αλλά και φυλλαδίου από παλαιότερη αναδρομική έκθεση έργων του Γεώργιου Παναγιωτάκη που είχε οργανωθεί το 2005 από το Φάρο Βαρβασίου.

Στην εκδήλωση μίλησε η κ. Γεωργία Λουκά-Μίτση-ανηψιά του αγιογράφου, με αναφορές σε κείμενο της Ειρήνης Μίτση, ιστορικού τέχνης με σπουδές στη Γαλλία. Η κ. Μίτση αναφέρθηκε στην πορεία και τη ζωή του Γ. Παναγιωτάκη, αλλά και σε μια σειρά εκκλησιών της Χίου διάσπαρτες σε όλο το νησί που κοσμούνται από έργα του καλλιτέχνη, ΄Αγ Γεώργιος Βροντάδου, ΄Αγ, Ιάκωβος, το μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας, αλλά και τα περισσότερα παρεκκλήσια στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος.

 Ήταν ένα ευχάριστο απόγευμα με αθρόα προσέλευση φίλων του σωματείου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χίου κ. Στ. Κάρματζης, ο αντιδήμαρχος κ. Μπουρνιάς Χ., εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου ο αιδεσιμότατος ιερέας Γ. Χανδρής, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Μπουρνιάς Παντελής και πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου δημοτικής ενότητας Χίου κ. Βενέτος, και πληθώρα κόσμου .

Ευχάριστη έκπληξη της εκδήλωσης υπήρξε όταν  ευγενές μέλος του Σωματείου προσφέρθηκε να αναλάβει την χορηγία της μόνωσης του παρεκκλησίου για προστασία του! Τέλος έγινε λαχειοφόρος αγορά για ενίσχυση των σκοπών του φιλανθρωπικού σωματείου, με πληθώρα δώρων από ευγενικές χορηγίες καταστημάτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση όλων να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε αυτά τα πολύτιμα μνημεία πίστης αλλά και αγιογραφίας, το παρεκκλήσιο του Παναγίου Τάφου και τις αγιογραφίες του Γ. Πανγιωτάκη.

Κυρ, 23/02/2020 - 06:49

Αγαπητή Αλήθεια, απόψε αποχαιρετώ ιδότυπα την κα Πατρίτσια, που σήμερα πρώτο Ψυχοσάββατο έφυγε για πάντα για  τα επουράνια.

Η  εκλιπούσα, πραγματική Δέσποινα,σύζυγος,μητέρα,γιαγιά,  μέσω των αδελφών της  + Γιάννη και Σταύρου ,μαθητών του  + Νίκου  Γιαλούρη,είχε γνωρίσει  τους Αμερικανούς καλλιτέχνες  MAY FRASER   και DAVID  ASHERMAN την εποχή που τοιχογραφούσαν την  Υπαπαντή των  Βαβύλων.Το πατρικό της,όπως έλεγε, ήταν πάντα ανοιχτό και φιλόξενο στους ξένους επισκέπτες.
 

Και από αυτό το κρεββάτι του πόνου μου έδινε  πληροφορίες για την παρουσία των παραπάνω καλλιτεχνών και τις από κοινού περιηγήσεις  του στα Μνημεία  της Χίου,το 1962-63.
Ήθελε να βοηθήσει τη  Sharon Weiner  ,από τη Χαβάη , που επισκέπτεται τη Χίο στις 2-5/3 προκειμένου να ολοκληρώσει τη διατριβή  της στη βιογραφία  της  MAY FRASER  .

Εντελώς παρενθετικά στην επισυναπτόμενη  φωτογραφία, απέναντι  από το σημερινό ΜΑΣΤΙΧΑΣΟΠ, Ο ΛΑΜΠΡΟΣ  ΠΑΡΑΡΑΣ (πολυσχιδής φιλόλογος) Η ΤΟΥΛΑ ΚΑΗ-ΠΑΡΑΡΑ (μαθηματικός) Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΗΣ (δικηγόρος) η πεθερά του , ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΨΥΧΑ- ΜΑΚΡΗ( ψυχή  της Υπαπαντής), Ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ, Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΛΚΟΥΣΑΚΗΣ (με την αρραβωνιαστικιά του ) ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΙ Η MAY με φόντο το Χιώτικο λιμάνι ,1963.

Με εκτίμηση,
Αναστασία  Μανδάλα