Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

Εκδήλωση αφιέρωμα στον Αγιογράφο Γεώργιο Παναγιωτάκη.

Παρ, 08/11/2019 - 19:04

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το απόγευμα το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος διοργάνωσε το καθιερωμένο ετήσιο τσάι-καφέ στο ξενοδοχείο Χανδρή για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του Σωματείου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις αγιογραφίες του παρεκκλησίου του Παναγίου Τάφου στα Λιβάδια, ομοίωμα του κουβουκλίου του Ζωοδόχου Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στο δημιουργό των αγιογραφιών, τον Γεώργιο Παναγιωτάκη. Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε μικρή έκθεση φωτογραφίας των αγιογραφιών του Παναγίου Τάφου, αλλά και φυλλαδίου από παλαιότερη αναδρομική έκθεση έργων του Γεώργιου Παναγιωτάκη που είχε οργανωθεί το 2005 από το Φάρο Βαρβασίου.

Στην εκδήλωση μίλησε η κ. Γεωργία Λουκά-Μίτση-ανηψιά του αγιογράφου, με αναφορές σε κείμενο της Ειρήνης Μίτση, ιστορικού τέχνης με σπουδές στη Γαλλία. Η κ. Μίτση αναφέρθηκε στην πορεία και τη ζωή του Γ. Παναγιωτάκη, αλλά και σε μια σειρά εκκλησιών της Χίου διάσπαρτες σε όλο το νησί που κοσμούνται από έργα του καλλιτέχνη, ΄Αγ Γεώργιος Βροντάδου, ΄Αγ, Ιάκωβος, το μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας, αλλά και τα περισσότερα παρεκκλήσια στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος.

 Ήταν ένα ευχάριστο απόγευμα με αθρόα προσέλευση φίλων του σωματείου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χίου κ. Στ. Κάρματζης, ο αντιδήμαρχος κ. Μπουρνιάς Χ., εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου ο αιδεσιμότατος ιερέας Γ. Χανδρής, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Μπουρνιάς Παντελής και πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου δημοτικής ενότητας Χίου κ. Βενέτος, και πληθώρα κόσμου .

Ευχάριστη έκπληξη της εκδήλωσης υπήρξε όταν  ευγενές μέλος του Σωματείου προσφέρθηκε να αναλάβει την χορηγία της μόνωσης του παρεκκλησίου για προστασία του! Τέλος έγινε λαχειοφόρος αγορά για ενίσχυση των σκοπών του φιλανθρωπικού σωματείου, με πληθώρα δώρων από ευγενικές χορηγίες καταστημάτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση όλων να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε αυτά τα πολύτιμα μνημεία πίστης αλλά και αγιογραφίας, το παρεκκλήσιο του Παναγίου Τάφου και τις αγιογραφίες του Γ. Πανγιωτάκη.

Τετ, 05/08/2020 - 07:54

Ο ακάματος Καθηγητής, ο… ερωτευμένος με το χωριό του Καλαμωτούσης Γεώργιος Ιω. Δαμαλάς… ξαναχτύπησε άλλη μια φορά, με ένα ακόμα βιβλίο για την Καλαμωτή, έκδοση του δραστήριου Συλλόγου Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής, με τίτλο "Η Μεσαιωνική Καλαμωτή του 17ου και 18ου Αιώνα, μέσα από τους Νοταριακούς της κώδικες"

Ο Γ. Δαμαλάς αυτή τη φορά σκύβει με πολύ κόπο, αγάπη και… θρησκευτική ευλάβεια στους Νοταριακούς κώδικες του χωριού του και μέσα από γραπτά ντοκουμέντα αναδεικνύει την κοινωνική ζωή της  Μεσαιωνικής «πρωτεύουσας» Καλαμωτής, την εποχή της ακμής της, τον 17ο και 18ο αιώνα. Τεκμήρια, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα απλωμένα με μαεστρία σε μια καλαίσθητη έκδοση. Ο Γιώργης Ιω. Δαμαλάς προσθέτει ακόμα ένα αξιολογότατο βιβλίο στην Χιώτικη βιβλιογραφία. ΜΠΡΑΒΟ του.

 

Αληθινά-πάνω-αρχική

Πολιτική-πάνω-αρχική

Κοινωνία-πάνω-αρχική

Κοινωνία-κάτω-αρχική

Οικονομία-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-κάτω-αρχική

Πολιτισμός-πάνω-αρχική

Αθλητισμός-πάνω-αρχική

Απόψεις-πάνω-αρχική

Παιδεία-πάνω-αρχική

Τεχνολογία-πάνω-αρχική

Ομογένεια πάνω αρχική

Όμορφη πατρίδα πάνω αρχική