Χίος, Τρίτη 19 Νοεμβρίου

Εκδήλωση αφιέρωμα στον Αγιογράφο Γεώργιο Παναγιωτάκη.

Παρ, 08/11/2019 - 19:04

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το απόγευμα το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος διοργάνωσε το καθιερωμένο ετήσιο τσάι-καφέ στο ξενοδοχείο Χανδρή για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του Σωματείου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις αγιογραφίες του παρεκκλησίου του Παναγίου Τάφου στα Λιβάδια, ομοίωμα του κουβουκλίου του Ζωοδόχου Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στο δημιουργό των αγιογραφιών, τον Γεώργιο Παναγιωτάκη. Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε μικρή έκθεση φωτογραφίας των αγιογραφιών του Παναγίου Τάφου, αλλά και φυλλαδίου από παλαιότερη αναδρομική έκθεση έργων του Γεώργιου Παναγιωτάκη που είχε οργανωθεί το 2005 από το Φάρο Βαρβασίου.

Στην εκδήλωση μίλησε η κ. Γεωργία Λουκά-Μίτση-ανηψιά του αγιογράφου, με αναφορές σε κείμενο της Ειρήνης Μίτση, ιστορικού τέχνης με σπουδές στη Γαλλία. Η κ. Μίτση αναφέρθηκε στην πορεία και τη ζωή του Γ. Παναγιωτάκη, αλλά και σε μια σειρά εκκλησιών της Χίου διάσπαρτες σε όλο το νησί που κοσμούνται από έργα του καλλιτέχνη, ΄Αγ Γεώργιος Βροντάδου, ΄Αγ, Ιάκωβος, το μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας, αλλά και τα περισσότερα παρεκκλήσια στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος.

 Ήταν ένα ευχάριστο απόγευμα με αθρόα προσέλευση φίλων του σωματείου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χίου κ. Στ. Κάρματζης, ο αντιδήμαρχος κ. Μπουρνιάς Χ., εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου ο αιδεσιμότατος ιερέας Γ. Χανδρής, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Μπουρνιάς Παντελής και πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου δημοτικής ενότητας Χίου κ. Βενέτος, και πληθώρα κόσμου .

Ευχάριστη έκπληξη της εκδήλωσης υπήρξε όταν  ευγενές μέλος του Σωματείου προσφέρθηκε να αναλάβει την χορηγία της μόνωσης του παρεκκλησίου για προστασία του! Τέλος έγινε λαχειοφόρος αγορά για ενίσχυση των σκοπών του φιλανθρωπικού σωματείου, με πληθώρα δώρων από ευγενικές χορηγίες καταστημάτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση όλων να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε αυτά τα πολύτιμα μνημεία πίστης αλλά και αγιογραφίας, το παρεκκλήσιο του Παναγίου Τάφου και τις αγιογραφίες του Γ. Πανγιωτάκη.

Δευ, 18/11/2019 - 18:16

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλεί Πάπυρος , Απλωταριάς 42, στη Χίο η συγγραφέας Άννα Μπαχά θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Εγώ, ο κύριος Λω».

 

Οι εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφόρησαν το καινούργιο βιβλίο της Άννας Μπαχά

Μια ιστορία η οποία γράφτηκε για έναν άντρα όμως αφορά εξίσου μια γυναίκα, αφού πυρήνας της είναι ο Άνθρωπος πέρα από το φύλο, την καταγωγή ή τη γλώσσα.

Μια ιστορία η οποία περιγράφει τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά με βασικότερο αντίπαλο τον εαυτό μας.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας άντρας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος φαινομενικά έχει όλα όσα ονειρεύτηκε, αποφασίζει παραμονές του νέου χρόνου να δώσει τέλος στη ζωή του. Οι λόγοι πολλοί μα κανείς τους πιο ισχυρός από την ίδια τη ζωή. Κανείς τους πιο δυνατός από την αλήθεια.

Μια αποκάλυψη που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Μια αποκάλυψη η οποία μοιάζει καταστροφική μα ίσως τελικά να είναι το μοναδικό όχημα για να φτάσει ο ήρωας στη λύτρωση. Να βρει τον χαμένο του εαυτό.

Η ιστορία αυτή δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής ενός ανθρώπου για να γνωρίσει τον εαυτό του. Να μάθει ποιος πραγματικά είναι, πού μπορεί να φτάσει κι αν τελικά μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπλήξεις που του επιφυλάσσει η μοίρα.

Μια ιστορία η οποία διψάει να φτάσει στην νίκη που οφείλει καθένας από εμάς στο παιδί που ήταν κάποτε και σήμερα ζει ξεχασμένο πίσω στο χρόνο. Ένα παιδί ικανό κάθε στιγμή, να μας παρασύρει στο πραγματικό μεγαλείο της ζωής. Αρκεί να το θελήσουμε.

 

Η συγγραφέας Άννα Μπαχά αναφέρει σχετικά για τον κύριο Λω:

…Ήταν Γενάρης. Δε θυμάμαι με ποια αφορμή ξεκίνησα να γράφω την ιστορία του, πάντως η αλήθεια είναι πως ο κύριος Λω ξετυλίχθηκε ολόκληρος μπροστά στα μάτια μου μέσα σε λίγες ημέρες. Σαν ένα φαινόμενο της φύσης το οποίο παρατηρείς μέχρι να δεις πού και πώς θα καταλήξει τελικά. Δεν ήξερα από την αρχή την κατάληξη μα θυμάμαι πως η ίδια ένιωσα την ανάγκη του ήρωα να λυτρωθεί.

Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα αν αυτός θα γίνει συμπαθητικός ή αγαπητός. Ξέρω όμως πως ο κύριος Λω είναι αληθινός και αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να δώσει απλόχερα την ελευθερία στον αναγνώστη να τον μισήσει ή αν τον αγαπήσει παράφορα. Κι αν πάλι δεν επιτύχει τίποτα από τα δύο θα είναι θαύμα αν μέσα από τη σύντομη ιστορία του, ο ήρωας, καταφέρει τελικά να κάνει τον αναγνώστη... να τον καταλάβει. Γιατί ίσως δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο απ’ αυτό όπως είχε γράψει κάποτε και ο μεγάλος φιλόσοφος Σπινόζα. «Να μη γελάς, να μη θρηνείς, να μην απεχθάνεσαι, αλλά να καταλαβαίνεις.»