Έκθεση φωτογραφίας μαθητών του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. στο Ομήρειο

4 με 11 Ιουνίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 27/05/2022 - 10:14

Έκθεση φωτογραφίας μαθητριών και μαθητών του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Χίο, με τίτλο «Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο», θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο, από τις 4 μέχρι και τις 11 Ιουνίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 4 ιουνίου στις 7.30 μ.μ..

Ακολουθεί κείμενο του Παναγιώτη Κεφαλά, υπεύθυνου εικαστικών του σχολείου που αναφέρεται στο αντικείμενο της έκθεσης κ.α.

«Η έκθεση με τίτλο «Τέχνη στο Δημόσιο χώρο», είναι μια έκθεση φωτογραφίας των μαθητριών και μαθητών του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Χίου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης  εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο στόχος μας, ήταν  η κατανόηση   της έννοιας του δημόσιου χώρου και  ο προσδιορισμός της  σχέσης των παιδιών με τη δημόσια σφαίρα μέσα από τον εντοπισμό και τη διάκριση των διάφορων μορφών τέχνης που συναντούν στην καθημερινότητα τους.

Η τέχνη στο δημόσιο χώρο είναι συνυφασμένη με τη δημόσια ζωή, τους ήρωες, τους ευεργέτες, τα σύμβολα, τα πνευματικά επιτεύγματα και τα ιστορικά   γεγονότα που από το 19ο αιώνα απεικονίζονται με την τέχνη της γλυπτικής και τοποθετούνται σε διακριτά σημεία του κάθε τόπου. Στη διαμόρφωση του τοπίου της καθημερινότητας ενός ανθρώπου όμως, σημαντικό ρόλο επίσης λαμβάνουν οι λαϊκές και οι εφαρμοσμένες τέχνες, οι τοιχογραφίες, τα graffiti και οι αφίσες, που εμφανίζονται σε δρόμους, πλατείες, σχολεία, καταστήματα ή ακόμα και σε ερειπωμένα κτήρια.

Η φωτογράφιση, που πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά με μέσο το κινητό τους τηλέφωνο, παραθέτει με αμεσότητα μια σειρά από θραύσματα ετερογενών  στοιχείων που συνθέτουν την οπτική τους πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, φωτογραφίες δημιουργημάτων σημαντικών εκπρόσωπων της νεοελληνικής γλυπτικής, όπως ο ορειχάλκινος Ανδριάντας του Κωνσταντίνου Κανάρη, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου (1889-1974) που δεσπόζει στην πλατεία Πλαστήρα  και ο  Αφανής Ναύτης του γλύπτη Θανάση Απάρτη(1899-1972) στο Βροντάδο συνυπάρχουν με φωτογραφίες  από τα ξυστά στο Πυργί, τοιχογραφίες σε σχολικά κτήρια,  εικόνες  δωματίων του Λωβοκομείου και  graffiti που εμφανίζονται σε κεντρικά σημεία και  σε εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Αποφεύγοντας την ταξινόμηση και την ιεραρχία  στις διάφορες μορφές έκφρασης, τα παιδιά συγκρότησαν ένα συμπεριληπτικό πλαίσιο εικόνων που προσδίδει στους θεατές τη δυνατότητα ποικίλων εντυπώσεων της τέχνης στον δημόσιο χώρο. Ταυτόχρονα αποβλέπει στην δημιουργία πολλαπλών αναγνώσεων του ορατού κόσμου, στοιχείο  που καθιστά ανοιχτή τη δυνατότητα επικοινωνίας και αισθητή την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αντίστοιχου συμπεριληπτικού κοινωνικού πλαισίου όπου  οι μαθήτριες και οι μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ. Χίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του.

Τα παιδιά του σχολείου που συμμετέχουν(με αλφαβητική σειρά): Ανεζίνης Αλέξανδρος, Ασλάζι  Αριέλ, Βαβούλης Αναστάσιος, Βαρφάϊ Έντριτ, Βασιλάκης Χαράλαμπος, Κουιμάνη Ματρώνα, Κούντρης Νίκος, Κόφινας Νίκος, Λεμονιά Δέσποινα, Μαρής Νίκος, Ματσάγκος Βαλάντης, Μερούσης Ζαχαρίας, Μερούσης Χρήστος, Μπουμπάρη Ειρήνη, Ντάνος Μάρκελος, Παντελίδη Μαρία, Παντελούκα Μαρία, Πόθα Ξανθή, Σβορώνος Βαλάντης, Σιδεράτου Ζαμπέλα, Τετώνη Ιωάννα, Τσέτσερη Τζένη, Φουρνάρη Μαρία.

Τοποθεσία: Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

Διάρκεια: 4 Ιουνίου-11 Ιουνίου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 09:00-13:00, 17:30-21:00

Πέμπτη: 17:30-21:00

Εγκαίνια: Σάββατο 4 Ιουνίου 19:30.»

 

Σχετικά Άρθρα