Χίος, Παρασκευή 24 Μαΐου

Ενα... ατελιέ στη Λέσχη

Τετ, 13/02/2019 - 22:19

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις προβολές της, την Παρασκευή 15/02/19 στις 8.30 μ.μ. στο Ομήρειο, με την γαλλική ταινία "Το ατελιέ" σε σκηνοθεσία Λοράν Καντέ.

Διβάστε λεπτομέρειες της ταινίας: Το Ατελιέ / L’ Atelier / The Workshop.

Είδος: Δραματική

Χώρα: Γαλλία

Έτος: 2017

Χρόνος: 113 λεπτά

Σκηνοθεσία: Λοράν Καντέ

Σενάριο: Ρομπέν Καμπιγιό, Λοράν Καντέ

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μαρίνα Φόις, Ματιέ Λουτσί, Γουάρντα Ραμάς, Ισαμ Ταλμπί, Φλοριάν Μποζάν, Μαμαντού Ντουμπιά

Σε ένα θερινό εργαστήριο στη Νότια Γαλλία για την ομαδική συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου, με υπεύθυνη μια διάσημη συγγραφέα εμπορικών μυθιστορημάτων, συμμετέχουν νέα παιδιά με τον ταλαντούχο και ατίθασο Αντουάν να ξεχωρίζει.  

Η δημιουργική διαδικασία θα ανασύρει αναμνήσεις για το βιομηχανικό παρελθόν και το κλειστό ναυπηγείο της γαλλικής πόλης, όπου χαρακτήρες, πολιτική και ιστορία συναντιούνται και συγκρούονται.

Οι πολυπολιτισμικές καταβολές των νεαρών μαθητών, θα δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις όχι μόνο πάνω στο θέμα και τη δομή του λογοτεχνήματος που θα κληθούν να συγγράψουν, αλλά και στις σχέσεις όλης της ομάδας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την καθηγήτριά τους, καθώς θα γίνει φανερό από την αρχή ότι η τέχνη, πόσο μάλλον η συλλογική, συχνά είναι ο αντικατοπτρισμός των ευρύτερων ταξικών, φυλετικών και θρησκευτικών διενέξεων.   

Ο Καντέ, μέσα από την αφηγηματική δομή της ταινίας περιγράφει τη σύγχρονη γαλλική κοινωνία και αποκαλύπτει ότι όσο κι αν η τέχνη και η ζωή αντιγραφούν η μια την άλλη, στο τέλος η δεύτερη θα συνεχίζεται με τους δικούς της απρόβλεπτους κανόνες.

Διακρίσεις: Βραβείο σεναρίου στο διεθνές Φεστιβάλ «River Run»

Υποψηφιότητα στο Φεστιβάλ Καννών 2017 στην κατηγορία: «Ένα κάποιο βλέμμα»

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/05/2019 - 06:37

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το απόγευμα στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου, μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από την κα Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό με τίτλο «Καππαδοκία: Χώρος Ιερός, οι Περιστεριώνες».

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον καππαδοκικό χώρο, με εκτενείς αναφορές στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα ιδιαίτερα κτίσματα της, τα οποία και έχουν στοιχεία αρχιτεκτονικής «αφαίρεσης».

Προβλήθηκαν διαφάνειες, οι οποίες αφ’ ενός μας μετέφεραν στις κοιλάδες και τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Καππαδοκίας, αφ’ ετέρου εξήγησαν την αλληλουχία χλωρίδας – πανίδας - τοπίου. Το περιστέρι, ιερό σύμβολο Ισλάμ και Χριστιανισμού, ένα ζώο ιερό για την περιοχή είναι ευθυνόμενο για τους περίφημους περιστεριώνες της Καππαδοκίας. Περίτεχνα τα μοτίβα και σχέδια που κοσμούν τους περιστεριώνες της περιοχής, σαν κιλίμια, που συναντά κανείς ως πόρτες στις εισόδους των σπιτιών και που θυμίζουν αρκετά τα μοτίβα των ξυστών στο Πυργί της Χίου.

Με λόγο μεστό, σύντομα και περιεκτικά, η ομιλήτρια καθήλωσε ένα υπέροχο κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός της σχέσης των μοτίβων αυτών με αυτά της Χίου.

Στο εξαιρετικό ακροατήριο ήταν ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κοραής κ. Κώστας Μερούσης, η Πρόεδρος της χορωδίας Χίου, Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι ο Φάρος Βαρβασίου είναι επίσημο Μέλος της ΠΕΚΣ (Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων) από το 2010, καθώς στην πρωτοπορία των στόχων του έχει τάξει τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας όλης της καθ’ ημάς Ανατολής.

taxidi_sto_hrono_sta_meri_tis_kapadokias