Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Ένα... Φιλοτεχνικό δένδρο 102 ετών!

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 20/02/2020 - 06:39

 Ένα ''δέντρο'' μεγαλώνει στη Χίο...

Ο πάντα ακμαίος και νέος Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, ο εμπνευσμένος πολιτιστικός μαθουσάλας του νησιού μας, που κλείνει φέτος 102 χρόνια ωφέλιμης καρποφόρας ζωής, πραγματοποίησε στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2020, μια όμορφη δεξίωση με τσάι καφέ και κεράσματα στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ''Χανδρής'', όπου το εκλεκτό και ''ευαίσθητο'' ακροατήριο είχε την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από πρώτο χέρι για τη ''βαριά'' ιστορία του Φιλοτεχνικού, ακούγοντας παλαιά μέλη του συλλόγου που ξεδίπλωσαν τα αρχεία και τις αναμνήσεις τους με αναγωγή στο μέλλον, αφού η πρόεδρος Μαρία Βασιλακάκη-Ντούλου και όλοι... τόνισαν ότι ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου κινείται με άνοιγμα προς τους νέους που αγαπούν τις δραστηριότητες και τις ψυχαγωγίες του λόγου, της μουσικής, της γνώσης και των επιστημών, του πνεύματος και της τέχνης...ζητώντας την ενεργό συμμετοχή τους για νέες ιδέες και δράσεις, μιας και ο Φιλοτεχνικός αξιοποιεί δυναμικά πλέον τις νέες τεχνολογίες της ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης, του διαδικτύου και της παγκόσμιας πληροφορίας.

  Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, με πλήθος Εκδόσεις βιβλίων στο ενεργητικό του και βαρυσήμαντα βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών, αποτέλεσε από το 1918 και για πολλά πολλά χρόνια τον μοναδικό μοχλό της πολιτιστικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας της λογοτεχνίας και της τέχνης του νησιού μας. Ανέκαθεν, αλλά και μέχρι τις μέρες μας πλαισιώνεται πάντα από ανθρώπους που ωθούν και εισάγουν τους νέους στους δρόμους του πνεύματος και της γνώσης, που αναβαθμίζουν, ομορφαίνουν και αξιοποιούν, τη ζωή κάθε κοινωνίας.

 Αυτά περίπου διηγήθηκαν με θέρμη και χαρά ο Κώστας Αμπανούδης, ο Πέτρος Παντελάρας, η Χάρη Σιδηροφάγη, η Στάμη Παμπάλου, ο Ευάγγελος Ζύμαρης, η Μέλη Τσακού και ο Αντώνης Λάρδας που πέρασαν ένας ένας από το βήμα.

 Ο Κώστας Αμπανούδης έδειξε στο ακροατήριο το βιβλίο που είχε γραφτεί για τα 90 χρόνια του Φιλοτεχνικού και τα λέει όλα. Ο Πέτρος Παντελάρας μίλησε για τους αείμνηστους Καθηγητές του Ιστορικού Γυμνασίου Αρρένων Χίου που προέτρεπαν τα παιδιά να συμμετέχουν στις δράσεις και τις διαλέξεις του Φιλοτεχνικού. Εξιστορώντας θυμήθηκε το Θείο του Στέφανο Καββάδα και τους Φιλολόγους Μηνά Καλούδη, Αντώνη Χαροκόπο, Αντώνη Στεφάνου και Γιάννη Κουνέλη για τον οποίο μάλιστα διάβασε κι ένα ποίημα που έγραψαν για αυτόν οι μαθητές του. Η Χάρη Σιδηροφάγη θυμήθηκε τις όμορφες Φιλολογικές βραδιές του Φιλοτέχνικού με κατάληξη τραγούδια στο πιάνο και κλασική μουσική. Η Στάμη Παμπάλου τόνισε ότι είχε την ''καλή τύχη'' να ζήσει το Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου από τα μαθητικά της χρόνια. Ο Ευάγγελος Ζύμαρης απαρίθμησε τους Προέδρους του Φιλοτεχνικού τα 60 χρόνια που θυμάται εκείνος. Ανέφερε τον Στέφανο Καββάδα που ήταν Σαλπιγκτής στη Φιλαρμονική, τον Κώστα Χαλλιορή τον Ποιητή, τη μοναδική και αξέχαστη Ερμιόνη Πολυχρονοπούλου και τον ανεπανάληπτο ρήτορα Γιάννη Καράλη. Η Μέλη Τσακού θύμισε σε όλους ότι η χαρακτηριστική ''σφραγίδα'' του Φιλοτεχνικού είναι πάντα ο αείμνηστος κι εμπνευσμένος Γιάννης Καράλης που μαζί με τη σύζυγό του Νίκη οδήγησαν με επιτυχία το Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου μέχρι τις μέρες μας... και πρόσθεσε ότι ο Κώστας Αμπανούδης την ώθησε προς τη συγγραφή.

 Ο Αντώνης Λάρδας είναι μία παράγραφος μόνος του...όχι μόνο επειδή είναι ο πρώτος μιας μεγάλης πορείας αφού με την ποιητική του συλλογή ''Ορίζοντες μακρινοί'' ξεκίνησαν οι Εκδόσεις του Φιλοτεχνικού... με ώθηση του Γιώργη Διλμπόη... και αμέσως μετά ακολούθησε η έκδοση ποιητικής συλλογής του Κώστα Αμπανούδη... αλλά και επειδή ''κραύγασε'' το πασίγνωστο και πασιφανές ότι...τόσα χρόνια άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου... όμως μόνο ένας είναι πάντα παρών... η ψυχή, το σώμα, το καλό πνεύμα και το ''κουπί'' του Φιλοτεχνικού... ο πολυαγαπημένος μας Κώστας Αμπανούδης, που πρέπει επιτέλους, όπως σωστά τόνισε ο Αντώνης Λάρδας, ''να του γίνει ένα αφιέρωμα και μία τιμητική διάκριση πριν γίνει 90 χρονών και πάθει Αλτσχάιμερ!''... 

 Ο Κώστας Αμπανούδης ευχαρίστησε τον Αντώνη Λάρδα και ανάμεσα σε εκείνα που είπε μιλώντας για τον Φιλοτεχνικό, τόνισε ότι υπάρχουν τόσα πολλά χειρόγραφα με μεγάλη αξία στα αρχεία του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου και τόσα πολλά βιβλία, που ο Σύλλογος αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα χώρου για τη διαφύλαξή τους.

 Η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου Μαρία Βασιλακάκη πληροφόρησε το ακροατήριο ότι η αείμνηστη Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Πόλυ Σταμπόλου που με την καρδιά της άφησε κληρονομιά στο σύλλογο το σπίτι της στην οδό Λιβανού, κληροδότησε επίσης στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου και ένα ακίνητο με αρκετή περιμετρική έκταση στην περιοχή της Παναγίας Βοήθειας. Πρόσθεσε, ότι το ακίνητο αυτό (μόλις ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις) θα καταστήσει τον Φιλοτεχνικό αρκετά δυνατό οικονομικά, ούτως ώστε να μπορεί να αναβαθμίζει το έργο του απερίσπαστος και ανεξάρτητος.

 Ανακοίνωσε επίσης τις εκδηλώσεις του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου που είναι προγραμματισμένες από τώρα και μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο. Αναφέρθηκε σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς, Καλλιτεχνικές Εκθέσεις ανοιχτές για συμμετοχή και Φιλολογικές βραδιές που θα δίνουν την ευκαιρία σε μέλη και νέους να συμμετέχουν να συζητούν και να παρουσιάζουν τη συγγραφική τους ανέκδοτη δραστηριότητα...Μίλησε για μια ημερίδα με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θα αναφέρεται ιστορικά και στην πρώτη ίδρυσή του από τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή στη Σμύρνη (επί Ελευθερίου Βενιζέλου) λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Επίσης προανήγγειλε εκδήλωση με οικολογικό περιεχόμενο σε συνεργασία με Γάλλους Ερευνητές και Φυσιοδίφες που έχουν ασχοληθεί με τον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο του Αιγαίου και της Χίου. Ακόμη μίλησε για μια μουσική βραδιά στο Ομήρειο αφιερωμένη σε Χιώτες Ποιητές μελοποιημένους από Χιώτισσα Μουσικοσυνθέτη-ενδέχεται συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Χίου.

 Στη συνέχεια το ακροατήριο απόλαυσε μέσα από την εύγλωτη απαγγελία του Κώστα Βολάκη, εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το παράρτημα Β. Αιγαίου, ένα δυναμικό ποίημα του ποιητή Δημήτρη Σταμπόλου, συζύγου της αξέχαστης και κοσμαγάπητης Πόλυς του Φιλοτεχνικού και του Εθνικού Ωδείου Χίου.

 Ακολούθως, ο Μπάμπης Σαχτούρης με το χαρακτηριστικό και αξεπέραστο ερμηνευτικό του ταμπεραμέντο, ανέγνωσε σκωπτικό διήγημα των Αποκρεών, με το οποίο είχε διασκεδάσει το 1920 ο τότε Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού, τους συνδαιτημόνες εορταστικής εκδήλωσης. Το διήγημα αναφερόταν σε πενηνταπεντάρη πλούσιο που ήθελε νέα, ωραία, μορφωμένη και εργατική σύζυγο...μονά ζυγά δικά του δηλαδή...και κατάφερε να γίνει χιουμοριστικό σκετς στο Καρναβάλι!...

Την εκδήλωση του Φιλοτεχνικού, το απόγευμα της Τετάρτης στο Ξενοδοχείο ''Χανδρής'', τίμησαν με την παρουσία τους: Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου και Εκπρόσωπος της 96 ΑΔΤΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αθλητισμού Γιώργος Πατεριμός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου Σίμος Βενέτος, η Ρένα Δαμίγου από το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου, η Άννα Χαζίρη και πολλοί φίλοι του Φιλοτεχνικού από τη Δημοσιά Κεντρική Ιστορική Βιλιοθήκη Χίου ''Κοραής'', ο Πρόεδρος του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος που είναι και ο παλαιότερος των Προσκόπων Χίου Παναγιώτης Καλαμπόκης, μέλη του ''Γεωργίου Βούρου'', ο Τάσος Μπίλος, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης, ο Αιμιλιανός Ευαγγελινός, παλαιοί και νέοι Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, η Ρένα Μονιούκα η γνωστή μας ''Regina'' και άλλα γνωστά πρόσωπα του Πολιτισμού και της αγοράς... και γενικώς πολύς εκλεκτός κόσμος της Χίου δραστήριος σε πολλούς τομείς.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο που στελεχώνει το Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου από το τέλος του 2019, απαρτίζεται από τους: Μαρία Βασιλακάκη-Ντούλου Πρόεδρος, Γιάννη Καρκατζή Αντιπρόεδρος (τ. Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου), Μαρία Χρονοπούλου Γ. Γραμματέας, Φιλία Λάζου Ταμίας... και τα δραστήρια Μέλη Κώστας Αμπανούδης, Κώστας Βολάκης (ιδρυτής και Προϊστάμενος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών) καθώς και η Πρόξενος της Γαλλίας στη Χίο Ιzabelle Kergoat.

 Όπως τότε στη δεκαετία του 1960...που μας θύμισε ο Αντώνης Λάρδας όταν μίλησε...τα δεντράκια της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της ισότητας και της Άνθισης του Πολιτισμού μεγαλώνανε ακάθεκτα σε όλο τον κόσμο χωρίς νερό και ήλιο-σαν κι εκείνο το δεντράκι-κορίστι στο Μρούκλιν-του γνωστού βιβλίου της Μπέτυς Σμιθ...έτσι κι ο Φιλοτεχνικός ανδρώθηκε από τα πρώτα χρόνια μέσα στη γενική και πρακτική οικονομική και πολιτιστική ''λειψυδρία'' και τα κατάφερε καταπληκτικά, να ποτίσει πολλά ''δεντράκια'' στη Χίο που άνθισαν. Από ότι φαίνεται το μέλλον προοιωνίζεται ελπιδοφόρο με νέους ανθρώπους συνεχιστές που θα διαιωνίσουν την ωφέλιμη πολιτιστική προσφορά με δώρα φωτός!...Ένα δέντρο 102 ετών μεγαλώνει στη Χίο...και λέγεται Φιλοτεχνικός!!! 

Δ. Ζαφείρης 

            

             

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 05/07/2020 - 08:30

   Ένα δίωρο μουσικό αφιέρωμα στο χιώτικο συγκρότημα ροκ «Θώες» περιλαμβάνει η εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» που μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 7 και σε επανάληψη στις 11 και στις 3.00  μ.μ. της Τετάρτης στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.  Ο Κώστας Μωραϊτάκης με την ηλεκτρική κιθάρα του, ο Θέμης Σαλασίδης με το ηλεκτρικό μπάσο του, ο Ανδρέας Ευωδιάς με τα τύμπανα και τη φωνή του και οι Μάρσυ Μαλή και Αγγελική Μπουλμέτη σε ελληνικά και ξένα τραγούδια ροκ. Εχουν μια ιστορία 27 χρόνων και αξίζουν!